Regeringen har rakt ud til Trump efter trusler mod Danmark
Mette Frederiksen og regeringen har forsøgt at få en dialog i gang med den kommende amerikanske præsident.
Regeringen har rakt ud til den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, efter trusler mod Danmark.Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften foran Statsministeriet på Christiansborg. Hun er flankeret af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
- Vi har foreslået en samtale mellem os, siger statsministeren.
- Vi er ikke blevet afvist. Men jeg forventer først selv, at det kommer på plads, når præsidenten er gået i gang med sit arbejde.
Det gør Donald Trump 20. januar, hvor han for anden gang bliver indsat som USA's præsident.
Han var også præsident fra 2017 til 2021, hvor han undervejs i sin præsidentperiode luftede tanken om at købe Grønland.
Donald Trump har denne gang truet med at anvende militær magt for at få kontrol med Grønland, og han har truet Danmark med økonomiske sanktioner.
Mette Frederiksen slår fast på pressemødet, at "vi ikke har nogen grund til at tro, at det skulle udvikle sig på den måde".
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, som onsdag afviste, at der var tale om en udenrigspolitisk krise, siger, at man skal tage det roligt.
- Man kan godt tage Trump alvorligt, uden at tage ham bogstaveligt, siger Løkke.
Lars Løkke uddyber, at regeringen ser "med alvor på de ting, der er sagt".
- Men vi kan også sagtens se, at der er nogle legitime amerikanske interesser, og dem ønsker vi jo at gå i dialog med amerikanerne om. Jeg tror, at vi må væbne os med tålmodighed.
Regeringen er af flere partier blevet beskyldt for at være alt for diplomatisk i sit svar til Trumps udgydelser.
I modsætning til i 2019, da Mette Frederiksen kaldte Trumps tilbud om at købe Grønland for "absurd".
Torsdag aften var partilederne fra Folketinget inviteret til orientering i Statsministeriet, og Mette Frederiksen håber, at der kan blive samling i geledderne, så Folketinget fremstår som en enhed.
- Vi skal stå sammen i Danmark, i det danske folketing, det skal vi i EU, det skal vi i Nato, og det skal vi i rigsfællesskabet.
- Vi håber, at Folketinget vil være med til, at rigsfællesskabet kommer styrket ud af den situation, vi er i nu, siger hun.
/ritzau/