Forbløffet statsminister vil stoppe dansk hjælp til skyggeflåde

14. JAN 2025 • 16:04ERHVERV/POLITIK

Dansk skibsværft servicerer russiske naturgasskibe, hvilket statsminister finder "helt uforståeligt".

Et dansk skibsværft på Fyn har siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 serviceret ni naturgasskibe, der er en del af den russiske skyggeflåde.

Det skriver Financial Times på sin forside tirsdag.

I september 2024 kunne Danwatch og Ekstra Bladet afsløre det samme, og historien forbløffer statsminister Mette Frederiksen (S), der tirsdag er til et Nato-møde i Finland, hvor medlemslande ved Østersøen er repræsenteret.

- Først og fremmest kan jeg simpelthen ikke forstå, hvis det er rigtigt. Altså, jeg kan ikke begribe, hvis der er et dansk værft, der bidrager til Ruslands krig ind i Europa, og det skal de simpelthen få stoppet.

- Det er klart, at myndighederne skal selvfølgelig kigge ind i det her, men når du spørger mig - jeg kender ikke de konkrete forhold - men det er mig helt uforståeligt, hvis der er et dansk værft, der bidrager til det her, siger Mette Frederiksen.

Spørgsmål: Er det Danmark eller EU, der kan stoppe det?

- Nu skal jeg først lige have lov til at kigge ind i, hvad det er, der er op og ned i det her. Men vi sanktionerer jo som fællesskab, og jeg har sagt fra starten af, at selv hvis der skulle være nogle gråzoner - det ved jeg ikke, om er tilfældet her. Selv hvis der skulle være det, så har man jo også en forpligtelse som dansk virksomhed til ikke på nogen måde at understøtte russerne.

Ifølge Danwatch og Ekstra Bladet er de ni naturgasskibe, der er blevet serviceret hos værftet Fayard i Odense, en del af den russiske Yamal LNG-flåde. Det er isbrydere, der sejler med russisk gas fra Sibirien.

Skibene sejler dog ikke under russisk flag og er ejet af energi- og shippingvirksomheder, skriver Financial Times. Skibenes aktiviteter er heller ikke underlagt sanktioner, lyder det videre - blandt andet fordi de ikke sejler under russisk flag.

Fayard understreger fortsat, at virksomheden overholder loven, men forholder sig i et skriftligt svar ikke til det moralske aspekt.

- Vi følger de gældende sanktionsregler, man politisk har vedtaget i EU og Danmark, herunder i forhold til hvilke skibe der må arbejdes med. Vi holder os løbende opdateret herom, lyder det fra den familieejede danske virksomhed, som er det største i Norden af sin art.

Da Odense-borgmester Peter Rahbek Juel (S) blev bekendt med Danwatchs og Ekstra Bladets historier i september, efterspurgte han en redegørelse fra Odense Havn.

Et par uger senere beskrev mediet Maritimedanmark en henvendelse til transportminister Thomas Danielsen (V) fra borgmesteren i Odense, der er mangeårig venskabsby med Kyiv, som er hovedstaden i Ukraine, der bekriges af Rusland.

I henvendelsen lød det ifølge mediet, at de omtalte naturgasskibe bliver "serviceret af virksomheder, der ligger på havnen".

- Det har de gjort helt legalt - og uden mulighed for, at Odense Havn kan afvise dem, hvilket er dybt frustrerende.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at Fayard er et blandt 12 danske skibsværfter, som har en længerevarende aftale med søværnet om at servicere den danske flåde, hvilket har vakt opsigt blandt Folketingets partier.

Dermed bliver danske skibe serviceret side om side med skyggeflåden under Rusland, som invaderede Ukraine for snart tre år siden.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT