Lønforskellen mellem mænd og kvinder steg i 2023

30. SEP 2024 • 09:49ERHVERV/POLITIK

Løngabet mellem mænd og kvinder voksede en smule sidste år. Den største forskel finder man i Danske Regioner.

Det er fortsat mændene på det danske arbejdsmarked, der får de højeste lønninger.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Heraf kan det ses, at den gennemsnitlige lønforskel mellem mænd og kvinder i 2023 ligger på 12,4 procent, hvilket er 0,2 procentpoint højere end i 2022, hvor løngabet altså lå på 12,2 procent.

Størst er forskellen i regionerne, hvor kvinder i gennemsnit tjente 46.313 kroner om måneden, mens mændene tjente 55.177 i 2023.

Det er en forskel på 16 procent. Noget af forskellen kan muligvis forklares med, at mænd og kvinder varetager forskelligt arbejde i denne sektor, fremgår uddybningen hos Danmarks Statistik.

Generelt har det danske løngab ellers været støt faldende siden 2004 og er siden da blevet indsnævret med omkring 25 procent.

Ifølge Anne-Louise Lindkvist, der er kunderådgivningschef i Sampension kan der være flere årsager til, at løngabet pludselig vokser.

- Det kan blandt andet skyldes, at danskerne i 2023 generelt fik de højeste lønstigninger i årevis.

- Det går meget langsomt med at mindske løngabet herhjemme, og der er stadig betydelig kønsforskel på, hvad danskerne tjener. Og at kvinder fortsat generelt halter langt efter mændene rent økonomisk, er bekymrende, lyder det i en skriftlig kommentar.

Hun tilføjer, at det kan få betydning senere i livet, fordi kvinder generelt lever længere, mens de samtidig typisk har lavere pensionsopsparinger.

Alligevel ser det ikke helt sort ud.

- Kvinders stadig større uddannelsesforspring i forhold til mændene og det forhold, at de nye barselsregler har medført et decideret boom i fædrebarsel, må alt andet lige ventes at bidrage til at mindske den økonomiske forskel mellem kønnene over tid.

- Men det sker ikke fra den ene dag til den anden, fortæller Anne-Louise Lindkvist.

Danskernes gennemsnitlige månedsløn i 2023 lød på 48.599 kroner før skat.

For de danske mænd lød gennemsnittet på 54.574 kroner, mens kvindernes gennemsnit lå på 45.200 kroner.

Pensionsbidrag og bonus er inkluderet i tallene for månedslønnen, mens betalinger for overtid og fravær er fratrukket.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT