Løkke beder Israel tænke sig grundigt om inden svar på iransk angreb

14. APR 2024 • 16:36ERHVERV/POLITIK

Israel har udvist en militær overlegenhed, som forhåbentlig kan omsættes til besindighed, siger Lars Løkke.

Det "vigtigste overhovedet lige nu" er, at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer yderligere.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) søndag eftermiddag, efter at iranske angreb med droner og missiler ramte Israel natten til søndag.

- Jeg håber, at man i Israel tænker sig godt og grundigt om, inden man tager stilling til, hvordan man håndterer, hvad der er sket i nat, siger Løkke.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg er på linje med en række andre europæiske udenrigsministre længe ikke nødvendigvis har syntes, at Netanyahu hele vejen igennem har gjort det klogeste i forhold til at sikre Israels langsigtede interesser.

Han gentager budskaber, som han også delte på det sociale medie X natten til søndag: fordømmelse af angrebet og opfordring til deeskalering.

- Iran har i årevis destabiliseret hele regionen via deres proxyer: Hizbollah, Hamas, houthierne. Jeg tror også, man skal tænke Hamas-angrebet 7. oktober ind som et udtryk for, at der sidder folk i Teheran (den iranske hovedstad, red.), der ikke var glade for den normaliseringsproces, der var i gang.

- Men det er et voldsomt skridt op ad eskalationsskalaen, at man for første gang nogensinde laver et direkte militært angreb fra Iran ind i Israel, siger Løkke.

Israels militær meldte søndag morgen dansk tid ud, at Iran havde affyret over 300 droner og missiler. Ifølge militæret blev 99 procent af disse afværget.

Israel skal selvfølgelig tage angrebet ilde op, siger Lars Løkke Rasmussen. Det gør Danmark også.

- Men man skal hæfte sig ved Israels overmåde store militære overlegenhed. Det giver en styrke, og med den styrke bør der også være rum til besindighed og omtanke.

- Det er dét, jeg håber sætter sig i det israelske krigskabinet, så vi undgår en åben krig.

Israels krigskabinet holder søndag eftermiddag møde.

De holdt også møde natten til søndag, efter angrebet var gået i gang.

Foruden Netanyahu sidder forsvarsminister Yoav Gallant og Netanyahus politiske rival Benny Gantz, der tidligere har været generalstabschef i det israelske militær, med i forsamlingen.

Tidligere søndag sagde den israelske udenrigsminister, Israel Katz, at Israel overvejer nøje, hvad der nu skal ske.

Han siger, at spørgsmålet om et modsvar skal diskuteres i passende rammer under Netanyahus ledelse. Katz regner med, at "passende" og "korrekte" beslutninger vil blive truffet, skriver dpa.

Det iranske angreb var et modsvar på et angreb 1. april på et iransk konsulat i Syrien, hvor officerer fra Irans Revolutionsgarde blev dræbt.

Iran beskylder Israel for at stå bag.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU