Læger beder regeringen genoverveje behandling af syge fra Gaza

6. NOV 2024 • 04:30ERHVERV/POLITIK

Verdenssundhedsorganisation har bedt EU's lande om at tage imod syge og sårede fra Gaza, men Danmark afviser.

Danmark har evakueret og behandlet ukrainske patienter, men vil ikke tage imod patienter fra krigen i Gaza, hvor Israel forsøger at eliminere den militante bevægelse Hamas, som stod bag angrebet 7. oktober 2023.

Sundhedsvæsenet i Gaza er tæt på kollaps som følge af den aktuelle humanitære krise, og patienter kan ikke få den nødvendige behandling, fordi den er meget specialiseret.

Flere lægeorganisationer opfordrer regeringen til at genoverveje dets nej.

- Det handler om liv eller død for patienter, som ikke kan få den nødvendige behandling inde i Gaza.

- Derfor må Danmark tage ansvar og hjælpe nogle af dem, der akut har brug for at blive evakueret fra Gaza for at få specialiseret behandling, siger forperson i Læger uden Grænser Gitte Rønde i en skriftlig kommentar.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver onsdag i Folketingssalen spurgt til, hvorfor regeringen ikke vil tage imod patienter fra Gaza, som blandt andet Norge, Spanien og Italien gør.

Regeringen sagde i juni, at Danmark hjælper på andre måder, og at det er ud fra en samlet vurdering af Danmarks lægelige kapacitet, at man ikke hjælper.

Ifølge Læger uden Grænser mangler der kun en politisk vilje.

- Der er danske læger, der bakker op og en drejebog at gå efter. Det er svært at se, hvad politikerne venter på, siger Gitte Rønde.

Lige nu vurderer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at 14.000 patienter har behov for medicinsk evakuering. Det er blandt andet patienter med alvorlige krigsskader, kræft, nyresvigt og blodsygdomme.

Indtil videre har godt 6000 patienter fået godkendt en medicinsk evakuering.

Danmark har taget imod og behandlet over 200 patienter, som er blevet evakueret fra Ukraine, men vil ikke tage imod patienter fra Gaza.

Formand for Lægeforeningen Camilla Rathcke bakker op om sin kollega.

- Set ud fra lægeetiske principper skal man tilbyde sin hjælp, når patienter er efterladt uden mulighed for behandling. I den pågældende situation bakker Lægeforeningen op om, at Danmark kan hjælpe ved at hente patienter fra Gaza til Danmark, siger hun i en skriftlig kommentar.

Grundet den kritiske situation har Verdenssundhedsorganisationen anmodet verdens lande om at yde lægefaglig assistance til Gaza ved at modtage og behandle kritisk syge patienter, særligt børn.

SF, Enhedslisten og De Radikale samt nødhjælpsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke har tidligere kritiseret den danske regering.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT