Kommunale topfolk beder Christiansborg om ro i stort reformår

16. JAN 2025 • 05:30ERHVERV/POLITIK

Fem store politiske aftaler skal føres ud i livet i kommunerne i år. Borgerne vil opleve kommunale forskelle.

2025 står i de helt store reformers tegn i landets kommuner.

Kommunerne sidder for bordenden i lokale treparter, når planen for den største omlægning af Danmarks areal skal på plads inden årets udgang.

Store politiske aftaler om folkeskolen, ældreplejen, sundhedsvæsnet og socialområdet betyder samtidig ændringer i den velfærd, som kommunerne tilbyder borgerne, og måden, den er organiseret på.

- Vi står over for et historisk reformår. Det er på mange områder, og det er dybe reformer, der skal implementeres, siger Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Kalundborg.

- Vi er jo vant til ude i kommunerne at lave reformer fra Christiansborg om til praktik, der skal virke hos borgerne.

- Men lige nu er det stort set alle vores områder, der skal omkalfatres, på et år, hvor vi i øvrigt også skal til kommunalvalg, siger Martin Damm.

Dertil kommer, at regeringen også i år har varslet en gennemgribende reform af beskæftigelsesområdet med nedlæggelse af jobcentrene.

- Heldigvis er mange af de reformer i vid udstrækning nogle, vi selv har været med til at efterspørge for at skabe forandringer til det bedre for borgerne, siger KL's næstformand, borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel (S).

Torsdag og fredag er landets borgmestre og flere ministre samlet i Aalborg til Kommunaløkonomisk Forum, hvor reformernes vej til praksis er på dagsordenen.

Sammen beder KL's formandskab både landets borgere og politikere på Christiansborg om tålmodighed og arbejdsro.

- Vi siger meget ærligt, at der er meget på brættet i kommunerne i 2025. Vi ønsker, at det skal gå bedst muligt. Stabile rammer gør det nemmere for borgerne og for os.

- Der har vi brug for, at Christiansborg har vores ryg, når det bliver svært, siger Peter Rahbæk Juel.

Martin Damm forudser, at der vil være forskel på, hvor hurtigt det vil gå i hver enkelt kommune, og hvordan borgerne vil opleve det, når eksempelvis hjælp til ældre og handicappede skal organiseres på en ny måde.

- På ældreområdet er der lukket op for, at man kan lave nogle lokale løsninger, siger Martin Damm.

- Det er jo godt ud fra den decentraliseringstankegang, vi har i Danmark. Men nogle vil sige, "hov, der er noget, der ikke er ens i kommune A og kommune B. Det er for dårligt", siger han.

- Man kan ikke have så store forandringsprocesser, uden at der kommer støj på linjen. Der vil være borgere og personale, der vil stille spørgsmålstegn ved alt det nye, siger han.

KL-toppen forudser, at utilfredsheden kan blive til "sager" i medierne, som kan få nogle af Christiansborgs politikere på banen.

- Historisk set er der lavet mange reformer, som ikke når frem til første evaluering, før de begynder at lave om. Den politiske utålmodighed på Christiansborg er meget, meget stor.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT