Knap hver tredje i måling vil stoppe krig i Ukraine uanset tab af land
Måling viser, at flere end tidligere mener, at Ukraine om nødvendigt bør afgive territorie mod at få fred.
Den danske befolknings syn på krigen i Ukraine er under forandring.I en måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, erklærer 30,5 procent af de adspurgte sig enige i, at Ukraine bør forhandle om fred med Rusland.
Også selv om det betyder, at Ukraine ender med at måtte afstå territorier, som russerne har erobret siden krigens begyndelse.
For et år siden var 24 procent af de adspurgte af den holdning, og tilbage i marts 2023 tilsluttede 22,1 procent sig udsagnet.
Udviklingen kan, ifølge Jacob Kaarsbo, der er selvstændig sikkerhedspolitisk rådgiver, skyldes, at der blandt politikere, både ude i verden og herhjemme, med stigende intensitet tales om, at ukrainerne bør slutte fred.
- Der bliver talt meget om forhandlinger mellem Ukraine og Rusland. Samtidig har ukrainerne selv åbnet op for, at de gerne vil forhandle, siger Jacob Kaarsbo, der er tidligere ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste.
Men udsvingene i målingen er små, og de skal tages med forbehold, mener han.
- Der bliver ikke spurgt til, hvordan et forhandlingsscenarie skal se ud, så det bliver holdbart for Ukraine. De fleste er nok enige i, at ukrainerne selvfølgelig skal forhandle, hvis de kan få en holdbar fred.
- Men hvis det ender med en aftale uden sikkerhedsgarantier, som ukrainerne presses ind i af andre lande, så vil mange sige nej.
Michael Aastrup Jensen (V), der er udenrigsordfører og formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, er enig.
- Mit eget svar på spørgsmålet er, at jeg ønsker fred i Ukraine. Men det skal være en fred på Ukraines præmisser, fordi det er Ukraine, der er blevet angrebet. Derfor er det alene Ukraine, som kan afgøre, hvordan en eventuelt forhandlet fred skal være.
- Krigen kan jo slutte i morgen, ved at Rusland stopper invasionen og forlader de besatte områder. Hvis ikke det skulle ske - og hvis der skulle komme en forhandlet løsning - så er det alene Ukraine, som må afgøre det, siger Michael Aastrup Jensen.
Han synes, at det er flot, at forskydningerne fra 2023 til 2024 ikke er større i betragtning af de vinde, der blæser.
- Der er en kommende ny præsident i USA, som meget klart har positioneret sig i, at der skal forhandles en løsning i forhold til Ukraine, som kan betyde tab af ukrainsk territorium til Rusland.
- Og så har vi jo et Rusland, som agerer mere og mere aggressivt, og som desværre har lidt mere momentum på slagmarken, siger Aastrup Jensen.
35,2 procent af de adspurgte er uenige eller meget uenige i, at Ukraine bør forhandle om fred med Rusland uanset afståelse af territorier.
Ved den tidligere undersøgelse gjaldt det 48,6 procent.
Samtidig svarer 23 procent "hverken enig eller uenig" mod 16,8 procent for et år siden. 11,2 procent svarer "ved ikke" mod 10,5 procent for et år siden.
/ritzau/