Hundredvis af veteraner kan få sager om PTSD genoptaget
Veteraner får bedre erstatningskrav med ny aftale. Bevisbyrden vendes om, og gamle sager kan genoptages.
En politisk veteranaftale, som er præsenteret torsdag, sikrer bedre erstatningskrav for PTSD-ramte.PTSD står for posttraumatisk stress.
Bevisbyrden vendes nu om, og gamle sager kan genoptages.
Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde.
Han regner med, at minimum 400 sager, hvor en PTSD-diagnose er afvist, kan genoptages.
- Jeg forventer, at der er mange hundrede veteraner, der vil få erstatning. Måske et sted mellem 400 og 500, som tidligere ikke har formået at få en erstatning, vil blive hjulpet af den aftale, vi nu har indgået, siger Troels Lund Poulsen til Ritzau.
- Skiftende regeringer har diskuteret hele spørgsmålet om at hjælpe udsendte, som har haft svært ved at få anerkendt deres PTSD. Jeg er enormt taknemmelig over, at vi har kunnet blive enige om det, siger forsvarsministeren.
De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, mener, at det er "utroligt" og "lidt pinligt", at det har taget så lang tid at finde frem til en aftale om en omvendt bevisbyrde.
- Det er ikke verdens største ting. Det er ret ukontroversielt, sagde Jarlov på pressemødet.
Ifølge forsvarsministeren er det særligt det økonomiske aspekt af aftalen, der har trukket beslutningen i langdrag.
- Det er jo noget, vi har diskuteret de sidste ti år. Det hænger blandt andet sammen med, at det kommer med en økonomisk udfordring. Der har først nu været vilje til politisk at finde finansieringen, siger Troels Lund Poulsen.
Det er regeringen og partierne bag forsvarsforliget, som har indgået aftalen, der er en delaftale - den tredje af slagsen - i forsvarsforliget. Det er alle Folketingets partier minus Enhedslisten og Alternativet.
Konkret betyder aftalen, at veteraner ikke længere selv skal bevise, at deres PTSD-diagnose er en konsekvens af en udsendelse. I stedet bliver det op til myndighederne at sandsynliggøre, at en soldat ikke er blevet syg af at have været udsendt.
Den omvendte bevisbyrde - den såkaldte formodningsregel - kommer til at koste 2,3 milliarder kroner over ti år.
Danske soldater har siden 1990'erne været udsendt til lande som Irak og Afghanistan samt til Balkan og Nordafrika.
Ifølge aftaleteksten er det forventningen, at lovforslaget om formodningsreglen træder i kraft i første kvartal af 2026.
Aftalen skulle have været præsenteret for en uge siden. Der var endda indkaldt til et pressemøde i Forsvarsministeriet. Men det blev aflyst efter "ønske fra medlemmer af forligskredsen".
/ritzau/