Grønlands regeringsparti kræver ret til at tale grønlandsk i Folketinget

3. OKT 2024 • 18:32ERHVERV/POLITIK

Tvist om grønlandsk i Folketingssalen får Grønlandsk regeringsparti til at rette heftig kritik af Folketinget.

Det ledende regeringsparti i Grønland, Inuit Ataqatigiit (IA), kræver ret til at tale grønlandsk i det danske folketing og truer med en grundlovsændring, skriver partiet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra IA's gruppe i Grønlands parlament, Inatsisartut, sendt til Ritzau.

Meldingen kommer, efter at Folketingets Præsidium har meddelt, at det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam ikke kan modtage spørgsmål fra Folketingets talerstol, hvis hun udelukkende holder sin tale på grønlandsk.

- En sådan beslutning truffet af Folketingets Formandskab er meget alvorlig.

Partiet, som formanden for Grønlands regering, Múte B. Egede, er leder for, mener, at det "ikke kan fortsætte ad samme spor".

- Beslutningen tydeliggør, at vi må tage det næste skridt fremad, udtaler regeringspartiet.

Striden bunder i en tvist om tolkning for de nordatlantiske mandater i Folketinget.

Sidste år blev det aftalt i Folketingets Præsidium, at nordatlantiske folketingsmedlemmer ville få dobbelt taletid til debatter i Folketingssalen, for at de kan holde en tale på deres modersmål og efterfølgende på dansk.

Den løsning blev sat i stedet for et ønske om simultantolkning.

Til dette års åbningsdebat i Folketinget ønsker Aki-Matilda Høegh-Dam, der repræsenterer det andet grønlandske parti Siumut i Folketinget, ikke at holde sin tale på dansk.

Efter drøftelser i Folketingets Præsidium er det meddelt hende, at hun i så fald ikke kan modtage spørgsmål efterfølgende.

- Demokrati er hjørnestenen i Kongeriget Danmarks grundlov. Desuagtet meddelte Formanden for Folketinget at et valgt medlem af Folketinget ikke kunne spørges, fordi vedkommende skal holde tale på sit sprog, skriver partiet Inuit Ataqatigiit og fortsætter:

- Sådan en beslutning kan ikke accepteres.

Folketinget tilbyder de fire nordatlantiske folketingsmedlemmer et tolketillæg på 69.000 kroner om måneden. Pengene må kun bruges til at ansætte eller købe hjælp til oversættelser og tolkning.

Ordningen skulle oprindelig evalueres i 2025, men det fremrykker Folketingets formand, Søren Gade (V), nu. Det siger han til Politiken torsdag aften.

ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT