Samlet opposition kræver pensionsforhandlinger af regeringen

3. OKT 2024 • 09:36ERHVERV/POLITIK

Otte oppositionspartier vil under Folketingets åbningsdebat kræve snarlige forhandlinger om pensionsalder.

Et usædvanligt scenarie kommer torsdag til at udspille sig i Folketingssalen, når Folketingets åbningsdebat bliver afholdt fra klokken 9.

Mod sædvane er alle otte oppositionspartier nemlig gået sammen om et forslag, og de får opbakning fra løsgængerne Lars Boje Mathiesen og Jeppe Søe. Det sker i sagen om fremtidens pensionsalder, som der er uenighed om internt i SVM-regeringen.

Oppositionspartierne vil fremlægge et forslag til vedtagelse, som skal pålægge regeringen, at den skal indkalde til forhandlinger om alderen for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet fremover.

Det fremgår af forslaget, som Ritzau har set.

- Det er således både samtlige partier uden for regeringen og to ud af tre regeringspartier, der ikke mener, at danskerne kan være tjent med fornyet usikkerhed om, hvad der skal gælde for tilbagetrækning og pension i fremtiden, står der.

- Hvorfor forslagsstillerne pålægger regeringen snarest, og inden afstemning om en stigning i pensionsalderen i 2025, at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om fremtidens tilbagetrækningsmuligheder og pensionsmodeller, så der kan genetableres tryghed om pensionen for de kommende generationer.

Teksten skal læses op i Folketingssalen af formanden for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg.

De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, er spændt på afstemningen om forslaget, fordi de nordatlantiske mandater som regel holder sig udenfor indenrigspolitiske spørgsmål.

- Jeg tror ikke rigtigt, at der er nogen, der har et overblik på grund af de mange løsgængere, og hvordan det ser ud, hvis de nordatlantiske mandater ikke tæller med, siger han.

Han glæder sig til at finde ud af, om der vil være et indenrigspolitisk flertal i Folketinget for forslaget.

- Jeg vil da formode, at vi kommer tilbage på denne her dagsorden igen i et andet format, siger Martin Lidegaard.

Oppositionen ønsker med forslagsteksten at illustrere de interne uenigheder i regeringen, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i august åbnede op for at genåbne Velfærdsaftalen fra 2006.

Hun meddelte i et interview med Berlingske, at Socialdemokratiet næste år vil stemme for at forhøje pensionsalderen til 70 år, men derefter vil partiet genforhandle aftalen.

Internt i SVM-regeringen har Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, sagt, at spørgsmålet bør afklares hurtigt, mens Venstre vil nedsætte en såkaldt arbejdslivskommission.

Mette Frederiksen har erklæret sig villig til at få "nogle kloge folk" til at se nærmere på, hvordan fremtidens pensionsalder skal skrues sammen, men uden at sætte tidsfrist på.

Partier har kritiseret Mette Frederiksens pensionstanker for at være for ukonkrete. Og for at være decideret valgflæsk til brug for Socialdemokratiet i den næste folketingsvalgkamp om senest to år.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT