Partier åbner maratondebat med stik til SVM-uenighed om pension

3. OKT 2024 • 10:17ERHVERV/POLITIK

S-ordfører lover klarhed om pension i god tid før 2030, men det skal være meget tidligere, mener oppositionen.

Både blå og røde partier indleder åbningsdebatten i Folketinget med verbale stik til regeringens tre parter, som er uenige om, hvornår vælgerne skal have klarhed om fremtidens pensionssystem.

Socialdemokratiet, som i august åbnede debatten om at bremse stigningen i pensionsalderen, har ikke villet love, at partiet vil fremlægge en plan før et folketingsvalg, mens både Venstre og Moderaterne vil i gang nu.

- Det synes jeg, er en smule tamt, når man selv har åbnet debatten, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr i en bemærkning til Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.

SF's formand vil vide, om Socialdemokratiet er "uenig med Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen, og med danskerne i, at det haster" at skabe klarhed om pension.

- Selvfølgelig skal vi finde en løsning. Og jeg er enig med de faglige repræsentanter, som fru Pia Olsen Dyhr nævner. I Socialdemokratiet ser vi meget gerne, at vi kan finde en løsning på denne side af et valg, men det afgørende er, at vi finder en god løsning, siger Christian Rabjerg Madsen.

S-ordføreren siger som første ordfører fra talerstolen, at Socialdemokratiet vil fremlægge en plan "i god tid før 2030".

Før debatten har en samlet opposition, usædvanligt, fremlagt en fælles vedtagelsestekst, hvor de otte partier lægger pres på regeringen med et forslag om at indkalde til forhandlinger.

Socialdemokratiet har sagt, at partiet vil stemme for at hæve pensionsalderen til 70 år i 2025.

Men det vil så være sidste gang, at S vil følge den logik, der ligger i Velfærdsforliget, hvor pensionsalderen stiger i takt med befolkningens levealder.

Socialdemokratiet vil dog ikke stoppe stigningen i pensionsalderen, da det ifølge beregninger vil efterlade et stort hul i statens finanser. Partiet vil justere tempoet i stigningen, men vil ikke oplyse mere end det.

- Danskerne er ikke tjent med, at de ikke kender deres egen pensionsalder, og når nu Mette Frederiksen gerne vil have en drøftelse af pensionsalder, så se dog at komme i gang. Lars Løkke og Troels Lund må snart vise, at de ikke bare er statister i Mettes forestilling, siger Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg.

Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, deler "kritikken af, at pensionssystemet er uretfærdigt".

- Men det eneste, vi ved, er, at socialdemokraterne kommer til at stemme for at hæve pensionsalderen til 70 år næste år. Noget som et stort flertal vender sig imod, og som vil øge uretfærdigheden. Det virker lidt for smart, særligt på et område der betyder så meget for så mange, siger Pelle Dragsted.

Socialdemokratiet har sagt, at der skal foretages nye beregninger, før man kan fremlægge en plan.

Kritikerne siger, at disse tal allerede findes, da Pensionskommissionen i 2022 fremlagde beregninger og forslag til, hvordan systemet kan ændres.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT