Forbrugertilliden er stadig underdrejet: Laveste niveau i år
Forbrugertillidsindikatoren er ikke set lavere i 2024, end den var i november. Fald på 0,4 siden oktober.
Det kan godt være, at beskæftigelsen brager frem, og at den danske økonomi har det meget bedre end mange af vores nabolande.Men det betyder ikke, at forbrugerne er kommet i bedre humør, tværtimod.
Det viser Danmarks Statistiks månedlige opgørelse af forbrugertillidsindikatoren.
Den lød i november på minus 9,3, hvilket er 0,4 lavere end i oktober og samtidig den laveste måling i 2024 indtil nu.
En negativ indikator er udtryk for, at forbrugerne generelt ser negativt på deres egen og Danmarks økonomiske situation.
- Vi må bare konstatere, at danskerne ser meget sort på økonomien, og det heller ikke blev i november, at den tendens vendte.
- Det peger på, at danskerne er meget tilbageholdende for tiden og med al sandsynlighed vil prioritere at omsætte den betydelige reallønsfremgang, mange får lige nu til at få genopbygget deres opsparinger, skriver privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank i en kommentar.
Kristian Skriver, der er seniorøkonom hos Dansk Erhverv, hæfter sig ved, at de adspurgte forbrugere trods alt ser mere optimistisk på deres privatøkonomi om et år.
- Den kommende tid har forbrugerne udsigt til stigende realløn og lavere renter. Det vil på sigt få optimismen til at tage til hos de danske forbrugere.
- I takt med at optimismen tager til, vil det også få privatforbruget til at vokse. Det vil være tiltrængt for dansk økonomi, fordi privatforbruget har vokset svagt de seneste kvartaler, vurderer han.
Forbrugertilliden opgøres via en spørgeskemaundersøgelse blandt omkring 1000 danskere, hvor der spørges til deres syn på privatøkonomien, Danmarks økonomi og lysten til at købe nye ting.
Svarene omsættes til en indikator, der enten kan være positiv eller negativ, alt efter hvordan der svares.
/ritzau/