Ramsløg har erobret det populære udflugtsmål

Ramsløg har erobret det populære udflugtsmål
I april og maj har ramsløg skærme af hvide blomster.
DELUXE | ABONNENT | 14. JAN 2023 • 15:30
Af:
Tekst
foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
14. JAN 2023 • 15:30

Døndalen er et godt sted at lede efter de første forårstegn.

 

Midt i december var jeg med mit barnebarn på tur i Døndalen. Der fandt hun mange små hvide pinde, der stak op af jorden og spurgte, hvad det er. Prøv at lugte til dem, svarede jeg. Det er de første ramsløg, der er stramme i lugten og svære at udrydde.

Siden vintersolhverv i december er dagens længde tiltaget flere minutter, selv om vi ikke kan mærke den. Men der gør naturen. Allerede en uge efter nytår kan der ses og høres de første forårstegn.

Den meget besøgte sprækkedal er et godt sted at lede efter de første forårstegn. Vindstille dage med solskin er bedst, da er fuglene mest aktive. Allerede i starten af turen hørtes ringduernes kurrende stemmer, blåmejsens sølvklokke og musvitten synge 'Giv tid – giv tid – giv tid'. Det er sandt, det rigtige forår er senere.

Ved landevejen fandt jeg de første rosetter af den store hvide hestehov. Senere kommer en stilk med hvide blomster, og bagefter kommer de meget store blade. Navnet hestehov skyldes, at planten er meget større end den lille følfod med en gul blomst på en kort stilk.

Der kommer mange mennesker til Døndalen – de fleste for at se det store vandfald. Desværre vælger de fleste stien på venstre side af åen, selv om turen er flottere på den højre side. Da må man fra parkeringspladsen følge broen langs landevejen og tage turen ind gennem dalen, hvor man ser de mange flotte klippepartier, mens der på den modsatte side kun ses lerede skrænter.

Der vokser mange forskellige træer. Avnbøge er almindelige, også asketræer samt elmetræer. Mange elmetræer er døde af elmesyge og ligger væltede. De bliver ikke fjernet, det skal ligne en naturskov, så kun træer, der spærrer stien, vil blive fjernet. De mange halvrådne stammer er bevokset med træsvampe. På et træ opdagede jeg noget, der lignede en stor klat smør.

På halvrådne træer kan der være en klat smør. En mærkelig svamp der også er dyr.

 

Troldsmør

Det ikke er en svamp, men et svampedyr. Den mærkelige organisme kravler rundt og æder svampesporer, den ene dag er farven som æggehvide, næste stadie kan den ligne en gul smørklat. Herefter opløses den og fremkommer et helt andet sted. Engang troede man, det var skovens hekse, der havde tabt en klat smør.

Højt oppe i et piletræ sidder en syngende bogfinke, og i det fjerne høres en trommende flagspætte i forårshumør. Begge fuglearter har forskellige måder at tiltrække en mage på. Overalt var der grønne rosetter af duftende ramsløg. Særligt mange langs åen og skovstien. I ældre bøger fremgår det, at man har registret 320 planter og træer i Døndalen. Det er der ikke mere, og årsagen er de mange ramsløg.

Det er en løgplante med duft af hvidløg. De grønne blade kan i marts-april næsten dække hele skovbunden, da den breder sig uhæmmet. I maj kommer en lang stilk med hvide blomster, der senere visner, hvorefter den afgiver en ulidelig lugt og lægger sig ned på jorden og dør. Det er en invitation til myrerne, for plantens frø indeholder en sukkerknald, de elsker, og på vejen til boet med sukkeret tabes frøet.

Stanken af ramsløgene skyldes blåsyr. Den kvæler skovbundens planter, så den er gold og nøgen hele sommeren.

Ramsløg er en gammel planteart.

I mange fagbøger fremgår, at arten er indført til Danmark i 1200-tallet af kloge munke, der dyrkede den i klosterhaver til medicinsk brug. Ramsløg har været i landet længe før. Allerede i bondestenalderen var der ramsløg. Jernalderens berømte moselig på Moesgård Museum havde, inden han fik halsen skåret over og ofret, spist grød med ramsløg.

Vandfaldet i Døndalen er altid imponerende.

 

Kan bruges til madlavning

Planten indeholder flere c-vitaminer end citroner. I ældre tider kaldte man ramsløg for 'ramsakål' og klippede om foråret stilken og bladene i små stykker og dryssede over spegesilden. Ramsløg blev også kaldt 'stawløg'. Man brugte stilken og dens aflange små løg som erstatning for havens porrer og rigtige løg.

I mange år levede ramsløg en anonym tilværelse i Danmark. I dag er den på mode og bruges til næsten alting. Pizza med ramsløg, frikadellefars, pesto og salat med ramsløg. Man kan købe is med ramsløg, snaps med ramsløg og utallige andre ting.

Arten kan også anvendes medicinsk. Engang stod der i gamle urtebøger, at den var god mod udslæt, blodmangel og som et tarmrensede middel. Det sidste er sikkert sandt, hvis man spiser for mange. Bare pluk løs, der er alt for mange ramsløg i dalen.

Den imponerende klippevæg kaldes 'Amtmandsstenen'. En lang trappe fører op til Amtmanden; en stor vandreblok.

 

Amtmandsstenen

Under turen passeres en 25 meter høje klippevæg, der kaldes Amtmandsstenen, selv om Amtmanden er en stor vandreblok, der ligger højt oppe over klipperne. En trappe med 131 trin fører derop. Efter trappen skal man fortsætte op ad en bakke og nedad til en afsats med stenen. Heldigvis er der et rækværk mod afgrunden, men udsigten er enestående.

Vandfaldet er 20 meter højt. Det er imponerede, når vandet syder og bruser ned over klipperne, og derfor sagde folk, at det 'dønnede' og kaldte stedet det. Om sommeren og i regnfattige perioder har vandfaldet kun nogle små dryp, men trods det begejstres turisterne. Ingen andre steder i landet er der vandfald.

Bornholm har dog et vandfald, der er højere: Det 22 meter høje fald ned over klipperne ved Jægergrotterne i Almindingen.

God tur.