Gravgaard: Saunaen har vist overophedet BRK
At den nye sauna ved Galløkken Strand skulle ende i et strakspåbud, lukket med afspærringsbånd og en frustreret foreningsbestyrelse, er ikke vores lokalsamfund værdigt.
Det er let at pege på fejl, når en forening går i gang med et byggeri, der bliver større end forventet.
Og selvfølgelig skal regler overholdes, og selvfølgelig skal myndighederne sikre, at alting er på plads i forhold til forurening, brandsikkerhed og kystbeskyttelse i sådan et nyt byggeri. Men at gå så prompte i aktion med et strakspåbud frem for en uformel samtale først, vækker spørgsmålet, om Bornholms Regionskommune har glemt, hvorfor de findes. Problemer skal løses via dialog, og i vores lokale samfund er strakspåbud ikke første skridt i en sådan.
Rønne Havbad er et projekt, der bringer liv og fællesskab til Rønne, der længe har sultet efter at komme med på den maritime trend. 600 medlemmer i sauna- og havbadeforeningen vidner om, at det er et anliggende for mange. Ved først at kræve saunaen lukket i stedet for at finde hurtige, pragmatiske løsninger, risikerer kommunen at udfordre det glimrende tiltag og suge energien ud af de frivillige ildsjæle i bestyrelsen.
Det er godt, at kommunens krav om byggehøjde og afstand fra forurenet jord ikke er til forhandling. Men det er også vigtigt, at foreningen har mulighed for at forklare, hvordan trækonstruktion og omklædningsfaciliteter er blevet nødvendige for at løse de praktiske forhold. Man kunne kalde byggeriet for lidt for ”kreativt”, men det er netop nu, at fokus bør ligge på, hvordan man kan lovliggøre og justere projektet.
At kommune og forening først sidder om bordet den 10. marts næsten to uger efter påbuddet, mens vintersæsonen lakker mod enden er, er alt for langsomt. Men selvfølgelig er det godt, at dialogen nu starter.
Foreningens økonomiske udfordringer gør bestemt ikke situationen lettere. Når fem millioner allerede er lagt i projektet, og en betragtelig gæld stadig hviler, er det ikke sært, at bestyrelsen ligger søvnløs. Dette er ikke bare et hyggetilbud – det er et 600 mennesker stort fællesskab, der trækker folk til kysten, fremmer sundhed og skaber aktivitet året rundt.
Kommunens opgave er at få Bornholm til at fungere – det sker gennem dialog, kontrol og opfølgning. Men at lukke saunaen først og så tale sammen bagefter virker ikke som om man har husket, hvem man er sat i verden for.
Lad os håbe, at parterne finder en løsning i god ro og orden. Reglerne skal respekteres, men Bornholm har brug for initiativer, der løfter fællesskabet, ikke begraver det i afspærringsbånd og retssager. Når alt kommer til alt, skal en 'sauna- og havbadforening” ikke ende som et eksempel på dræbende bureaukrati. Bedre er det, hvis Rønne Havbad står som et symbol på konstruktivt samarbejde, hvor fejl rettes, og medlemmer fortsat kan nyde et koldt gys og en god, varm tur i sauna.


Håndværk trumfer fabriksting
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration