Løsning har lange udsigter: 'Borgere efterlades på perronen'

Løsning har lange udsigter: 'Borgere efterlades på perronen'
Plantagen i Svaneke lukkes ned, og alternativet står ikke lige for. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 13. FEB 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
13. FEB 2024 • 19:00

Plantagen lukker, og et lignende tilbuddet til sårbare borgere har lange udsigter. Skræmmende og trist, mener Bente Helms.

– Jeg synes, det er skræmmende, og det er ikke i orden.

Sådan siger formand for Sind Bornholm og medlem af handicaprådet, Bente Helms, når hun skal sætte ord på, at beskæftigelsestilbuddet for sårbare borgere på Bornholm, Plantagen i Svaneke, lukkes, uden der er stillet alternativer frem til brugerne af tilbuddet.

– Vi har jo stadig den type borgere på Bornholm, som nu er efterladt på perronen, fordi der ikke er nogen, som ved, hvad de skal nu. Det kan man ikke rigtig svare på, og det er trist, uddyber hun.

Kæden hoppede af afløser

Bente Helms havde til mandagens møde i handicaprådet ønsket en orientering om Plantagen.

Her ville hun gerne blive klogere på, hvorfor kommunen har besluttet at opsige kontrakten med ejeren af den jord, Plantagen ligger på, samt hvad planen for fremtiden er.

– Jeg blev lidt klogere på nogle informationer, som vi almindeligt dødelige ikke har haft. Det har handlet meget om bygningernes stand på Plantagen. De krævede tilladelser og store investeringer for at kunne lovliggøres, og det har vejet tungt, for det er jo bygninger på lejet grund, siger Bente Helms og fortsætter:

– Og så har man jo nok generelt troet på det projekt, hvor Gaa rden har været så venlig at gå ind som medspiller.

Netop projektet, som var et samarbejde mellem Center for Psykiatri og Handicap og Bornholms Museum, der driver Madkulturhuset og Gaarden i Melsted, er faldet til jorden, da Bornholms Museum i december fik afslag på midler til projektet fra Trygfonden. Dermed kunne økonomien ikke hænge sammen.

– Vi har gennem alle de år, vi har haft Gaarden og Madkulturhuset, haft gode erfaringer med brugere med psykisk og mentale udfordringer. Der er ro, der er rum, der er højt til loftet og arbejdsopgaver. Plantagens brugere kunne godt passe i vores rammer, sagde en ærgerlig Mikkel Bach-Jensen, sekretariatschef for Gourmet Bornholm, Madkulturhuset og Gaarden i den forbindelse.

Og Bente Helms har heller ikke noget ondt at sige om Gaarden. Tværtimod.

– Det er ingen kritik af Gaarden og deres åbne arme og velvillighed til at tage imod et projekt med udsatte og sårbare borgere. Jeg synes, det er enestående, at de stiller op til det, men de skal jo også have økonomien til at hænge sammen.

Hun mener i stedet, at der set udefra måske har manglet noget koordinering i forhold til at søge de nødvendige fondsmidler.

– Det er lidt uklart, hvor kæden er hoppet af. Måske har det ikke stået lysende klart for alle, at der skulle lægges en kæmpe indsats for at få nogle fondsmidler hjem.

Løsning ikke lige på trapperne

Uanset hvad er resultatet nu, at der står nogle borgere tilbage i uvished, og det er kritisabelt, mener Bente Helms.

– Jeg ved ikke, hvor aben ligger, men jeg synes ikke, det er en ordentlig måde at behandle medborgere, især ikke udsatte borgere, på. De har brug for ro og klarhed over, hvad de kan vente og har mulighed for, siger hun.

Næste skridt er ifølge sagsfremstillingen, at der nu er behov for at gentænke finansiering og projekt. Det involverer flere forskellige afdelinger i kommunen, og Bente Helms forlod ikke mandagens møde med et håb om, at der findes en holdbar løsning foreløbig.

– Der er fire forskellige afdelinger i kommunen, der skal snakke sammen og finde ud af at forholde sig til det. Så der ligger slet ikke nogen planer på bordet lige nu.

Plantagen

Historien om det kommunale beskæftigelsestilbud for sårbare borgere startede i 2006 på Grynegård i Svaneke. Der blev plantet en æbleplantage og bygget et hus til brugerne og et drivhus, og tilbuddet udviklede sig under Bertil Ekstrøms ledelse til Bornholms Mosteri og endelig til Plantagen i 2011.

Plantagen var drevet af Center for Psykiatri og Handicap med brugere fra både Psykiatri og Handicap og det kommunale jobcenter.

Brugerne passede sammen med en håndfuld ansatte det økologiske gartneri med bær, frugt og grønt, samt fremstilling af blandt andet æblecidereddike og marmelader, som alt sammen blev sat til salg i Plantagens vejbod på Østermarievej.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT