Ansættelsesstop: Skal vores børn betale prisen?

Ansættelsesstop: Skal vores børn betale prisen?
Forældrene i dagtilbudsbestyrelsen frygter for konsekvenserne af det kommunale ansættelsesstop. Arkivfoto
NYHED | 8. FEB 2024 • 07:20
Holger Larsen
Journalist
NYHED
8. FEB 2024 • 07:20

Ansættelsesstoppet har ramt kommunens dagtilbud hårdt, skriver dagtilbudsbestyrelsen i et bekymringsbrev.

Ansættelsesstoppet i kommunen har ramt kommunens dagtilbud hårdt, skriver dagtilbudsbestyrelsen i et bekymringsbrev til kommunalbestyrelsen, børne- og skoleudvalget og kommunens direktion.

Kommunalbestyrelsens økonomiudvalg besluttede midt i januar at stoppe anlæg og ansættelser for at få styr på den kommunale økonomi.

"Vi forældre er dybt bekymrede for vores børn som følge heraf. Ærlig talt har vi ondt i maven – det gør ondt på os forældre at se de konsekvenser for vores børn, som ansættelsesstoppet medfører", skriver dagtilbudsbestyrelsen.

Bekymringsbrevet er underskrevet af formanden for bestyrelsen, Marie-Louise Alexandersen, på vegne af alle forældrerepræsentanter i BRK’s dagtilbudsbestyrelse, hvori også medarbejderrepræsentanter har plads.

Forældrene skriver videre:

"Kommunen er via loven pålagt at sikre, at deres dagtilbud er med til at skabe trivsel, udvikling, læring og dannelse for vores børn. Kommunen bærer et særligt ansvar for udsatte børn. Derudover er kommunen forpligtet til at sikre minimumsnormeringer samt pasningsgarantien. Med det aktuelle ansættelsesstop for dagtilbud og direktionens umiddelbare håndtering af selvsamme, sættes alle disse ting på spil og vores små børn bliver de største ofre".

Stiller spørgsmål

Forældrene kræver, at kommunalbestyrelsen og direktionen forholder sig offentligt og ærligt til bekymringerne – og nævner særligt følgende spørgsmål:

"Hvordan har kommunen tænkt sig at sikre den pædagogiske faglighed og pædagogiske kvalitet i sine dagtilbud, når afgørende pædagogstillinger nægtes besat?

Hvordan vil kommunen garantere, at minimumsnormeringerne og pasningsgarantien fortsat vil blive overholdt, også "på den anden side" af ansættelsesstoppet?

Hvordan kan kommunen forsvare, at afgørende forebyggende indsatser og lovgivningsmæssige forpligtelser over for børn i udsatte positioner muligvis tilsidesættes som følge af ansættelsesstoppet?

Hvordan vil kommunen, i lyset af den generelle mangel på pædagoger og det seneste års "lederflugt" fra kommunens dagtilbud, håndtere den risiko, ansættelsesstoppet medfører ift. fremtidig rekruttering af pædagoger og ledere i kommunens dagtilbud?

Hvordan vil kommunen forsvare, at det er kommunens børn som til dels må "betale" for det underskud, som andre dele af kommunens virksomhed har genereret?"

Mangler ledere

Bornholms Tidende skrev i januar, at seks ledere af børnehuse på Bornholm havde sagt deres stilling op i løbet af 2023.

Ansættelsesstoppet forværrer denne problemstilling, skriver forældrene, som oplyser, at på kort sigt vil tre af kommunens dagtilbud mangle en pædagogfaglig leder.

 

Bekymringsbrev: Hurtige reaktioner

Forældrenes bekymringsbrev til kommunalbestyrelsen har medført et par hurtige reaktioner.

René Danielsson (DF) skriver til formanden for dagtilbudsbestyrelsen:

"I rejser nogle særdeles vigtige spørgsmål, og må indrømme at jeg er meget spændt på svarene.

Vi, i DF, var de eneste som mente, at ansættelsesstoppet var et forkert værktøj at bruge, da vi sådan set deler bekymringerne i nogle af jeres spørgsmål. Og kommunen har historik med at undtage de mest pressede driftsområder".

Borgmester Jacob Trøst (K) skriver:

"Tak for jeres mail og for at dele jeres bekymring. Vi vender tilbage med svar på jeres spørgsmål hurtigst muligt".

Åbent brev fra BRK's dagtilbudsbestyrelse til politikere og direktion