Vil være Bornholms bedste genbrugsbutik: 'Kunderne siger, vi allerede er det'

Vil være Bornholms bedste genbrugsbutik: 'Kunderne siger, vi allerede er det'
En genbrugsbutik behøver ikke nødvendigvis være en rodebutik. I Danmission Genbrug Aakirkeby er tøjet sat i system, så eksempelvis nederdele, bukser og kjoler hver har deres egen sektion, fortæller butiksleder Hanne Frigaard Jensen.
NYHED | ABONNENT | 23. JUN 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JUN 2024 • 05:30

En af de mest populære genbrugsbutikker på Bornholm er Danmission Genbrug i Aakirkeby, som lørdag fejrede 25-årsjubilæum. De seneste tre år er omsætningen fordoblet, og butiksleder Hanne Frigaard Jensen er ikke i tvivl om, hvorfor kunderne er så vilde med stedet.

– Vi har haft en fantastisk jubilæumsdag med rigtig mange kunder og et fint salg.

Ja, det er bestemt en tilfreds og glad butiksleder hos Danmission Genbrug, som gør status ovenpå fejringen af butikkens 25-årsjubilæum. Og der er da også meget at være glad for, da butikken i Aakirkeby i disse år oplever en stor fremgang. For tre år siden flyttede den til større lokaler på Jernbanegade 3, og det har virkelig sat gang i hjulene, fortæller Hanne Frigaard Jensen.

– Der var en herretøjsforretning her før, men da den lukkede, stod lokalerne pludselig tomme, og så slog vi lynhurtigt til og fik lov til at leje dem. Det er vi glade for, for vi har fordoblet omsætningen til en halv million kroner sidste år, siger Hanne Frigaard Jensen.

Fremgangen skyldes, at lokalerne har en bedre placering i byen, er tre gange større og har mere moderne faciliteter. Der skal dog mere til at lave en succesfuld genbrugsbutik end gode lokaler, og hos Danmission har man en bestemt metode til at gøre kunderne tilfredse.

– Vi bestræber os på at være den bedste genbrugsbutik på øen, og kunderne siger, vi allerede er det. De giver os især meget ros for, at der er orden i sagerne. Vi har meget system i vores tøj, der er ingen rodebunker her, siger butikslederen.

Det er primært tøj, sko og tasker, som butikken satser på at sælge. Især dametøj er et hit, men også babytøj vinder frem. Tøjet kommer fra generøse donationer fra lokalsamfundet, og det er alfa og omega.

– Vi er velsignet af, at vi får rigtig meget godt og flot tøj doneret fra vores lokalsamfund. Ellers ville vi aldrig kunne lave sådan et overskud, siger butikslederen, som havde fornøjelsen af at sende 270.000 kroner til velgørende formål sidste år.

– Så vi sælger for rigtig meget i butikken. Det er ikke bare småpenge.


10 af de 20 frivillige i butikken. Fra venstre ses: Rie Lind, Anna-Marie Asping, Berit Lindgren, Noomi Bjerregaard, Jytte Olsen, Lisa Dreyer, Arne Ipsen, Marie Ipsen, Eva Nørlund og Hanne Frigaard Jensen.

 

Butiksdød truer

Noget skal dog ændres, hvis ikke butikken må lukke om nogle år. Der er brug for nye og yngre frivillige. Lige nu er der 20 frivillige, men de fleste af dem er over 80 år, og det er ikke holdbart.

– Det er desværre lidt en uddøende race. Vi mangler i den grad hænder, og vi kan sagtens bruge to mere, siger butikslederen.

– Mange af dem som bliver pensionister i dag, de siger, de ikke har tid, da de skal passe børnebørn eller ikke vil være bundet op på noget. Men man kan altså godt være frivillig hos os og nøjes med en ugentlig vagt på to en halv time.

Hanne Frigaard Jensen har selv været frivillig i otte år, og hun var ikke i tvivl om, at det var noget, hun ville bruge tid på.

– Jeg har altid sagt, at når jeg går på pension, så vil jeg stå i en genbrug. Jeg elsker loppemarkeder og er altid kommet meget i genbrugsbutikker, og jeg ender som regel med at tage alt for mange ting med hjem, indrømmer hun.

– Og så er det jo sjovt at tjene penge til andre, siger hun og fortæller, at det giver en stor tilfredsstillelse at vide, at overskuddet går til Danmissions nødhjælpsarbejde.

Organisationen giver blandt andet nødhjælpspakker til familier på flugt i Libanon og skaber dialog mellem forskellige trosretninger i Afrika, Asien og Mellemøsten, ligesom den også beskytter miljøet og truet regnskov i Cambodja. Derudover donerer Danmission Genbrug Aakirkeby 15 procent af sit overskud til Aaker-Pedersker sogns menighedsråd, hvilket har gjort det muligt at købe nye kirkebænke og salmebøger.

Man behøver dog ikke være kristen for at blive frivillig.

– Danmission er for alle. Det kirkelige fylder ikke så meget her i butikken, og missionen referer ikke til en trosretning, men mere til at det handler om at samle penge ind til nødhjælp, siger Hanne Frigaard Jensen, som krydser fingre for, at genbrugsbutikken kommer til at fejre mange flere jubilæer i fremtiden.

– Vi er klar til 25 år mere, hvis bare vi får nogle flere frivillige. Nogle unge kræfter, siger hun forhåbningsfuldt.


I en alder af 71 år er Hanne Frigaard Jensen en af de yngste frivillige i butikken. Derfor håber butikslederen, at der snart kommer nogle yngre kræfter, som kan tage over i takt med, at de ældste falder fra.

25 års jubilæum

Det var Erik Jørgensen, daværende præst i Pedersker, som var initiativtager til genbrugsbutikken, som åbnede i juni 1999 under navnet Kirkens Genbrug. Erik Jørgensen er stadig formand for butikken, som i mellemtiden har skiftet navn til Danmission Genbrug Aakirkeby.

På landsplan har Danmission Genbrug 67 genbrugsbutikker, som er spredt ud over hele Danmark. De udgør en del af Danmission, som er Danmarks ældste og største kirke- og udviklingsorganisation, der blev grundlagt i 1821.


Genbrugsbutikken skiller sig ud fra mange andre ved blandt andet at måle bukserne op og skrive på et mærkat, hvad livvidden er, fortæller butiksleder Hanne Frigaard Jensen. Hun mener i øvrigt ikke, konkurrencen er for stor i Aakirkeby, da de to andre genbrugsbutikker i byen satser mere på møbler og ting, mens Danmission Genbrug primært fokuserer på salg af tøj, sko og tasker.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT