Uddeleren: Hvad der er godt for Hasle, er godt for brugsen

Klaus Elleby Larsen er ved at finde sig til rette som brugsuddeler i Hasle og glæder sig til et tættere samarbejde med byen.
"Uddelerens kop", står der på Klaus Elleby Larsens krus, som også er prydet af et billede af uddeleren selv. Det er en gave fra medarbejderne i Dagli’brugsen i Tejn.
Kruset er fulgt med Klaus Elleby Larsen til Hasle, for det er stadig "uddelerens kop". Blot er butikken skiftet ud. Efter ni år i spidsen for brugsen i Tejn, blev Klaus Elleby Larsen den 1. juli 2022 uddeler i Superbrugsen Hasle.
Nu er der kommet kaffe i kruset, og det er blevet tid til at fortælle lidt om den første tid i brugsen og om, hvordan det har været at komme til Hasle.
Uddelerens private bopæl er dog stadig den samme som i mange år – i Nexø, hvor Klaus Elleby Larsen også boede i det meste af sin barndom. Men nu er huset solgt, og familien er på udkig efter en ny bopæl, som meget vel kan blive tættere på Hasle.
Alt var kaos
Klaus Elleby Larsen befandt sig rigtig godt i Tejn. Men på opfordring fra uddeleren i Hasle i 32 år – Karsten Rømer, der gik på pension – besluttede Klaus Elleby Larsen sig alligevel for at søge stillingen i Hasle. Og således ankom han til sit nye job netop som højsæsonen var startet.
– Jeg vidste alt om butikken i Tejn. Men selv om det er Coop, og selv om systemerne er de samme, har vi uddelere heldigvis den frihed, at vi kan gøre tingene på vores egen måde – når bare resultatet er i orden.
– Så da jeg kom til Hasle, følte jeg, at alt var kaos. Jeg kendte ikke butikken. Alt tog meget længere tid for mig. Det var en brat opvågning for mig. Men medarbejderne hjalp mig godt igennem sommeren.
– Jeg vidste ikke hvem der var stamkunder, og hvem der var turister. Jeg er dårlig til at huske ansigter. Men nu er jeg så småt ved at lære kunderne at kende. Jeg er ved at finde ud af, hvem der arbejder hvor, hvem der sidder i bytinget med videre, og jeg elsker det med lige at få en sludder i butikken, siger uddeleren.
Hasle kan det samme
Når Klaus Elleby Larsen valgte at søge stillingen i Hasle, havde det ikke så meget at gøre med, at butikken er større end den i Tejn, og at den har en større omsætning.
– Jeg kunne se, at Hasle kan meget af det samme, som Tejn kan – og som jeg godt kan lide. Det er et lokalsamfund, hvor vi har de nære relationer. I Tejn var jeg glad for at have et godt samarbejde med idrætsforeningen og borgerforeningen, og her i Hasle har vi de samme muligheder. Jeg blev også glad, da jeg fik henvendelsen fra Hasle Info, som nu har en bogreol stående i brugsen, så der bliver noget mere tilgængelighed til tilbuddet.
– Bytinget har lige spurgt, om vi vil være sponsor i græskarkonkurrencen, og selvfølgelig vil vi det, siger Klaus Elleby Larsen, der også har meldt brugsen ind i Hasle Turist- og Erhvervsforening.
– Hasle skal også lære mig at kende. Men jeg har det sådan, at hvad der er godt for Hasle, er godt for brugsen, og omvendt. Det er et samspil, siger han.
Prik til mig
Kommer du med nogle ideer, som du vil introducere for hasleboerne?
– Det kommer der. Men jeg skal først finde ud af, hvad der er af traditioner. Det er naturligt for mig at gå ind og blande mig, men vi skal ikke gøre i nælderne. Man skal lige stikker fingeren i jorden.
– I Tejn er der et stort sammenhold, lige så snart der sker noget – om det er trolling, et stort løb eller Wonderfestiwall. Der er jeg ikke helt inde i, hvor meget der sker i Hasle. Der er Sildefesten, fællesspisning på Herold og fodboldholdet, som man følger meget med i. Til jul havde man juletræer oppe på facaderne. Det havde vi ikke, for jeg vidste ikke noget om det. Der ville jeg ønske, at der var nogen, der havde prikket til mig, siger Klaus Elleby Larsen.
– Vi skal skabe et tilhørsforhold, og det gør vi bedst ved at samarbejde. Det gælder også i forhold til sparbutikken. Vi har lige talt om nogle fælles retningslinjer i forhold til nogle unge mennesker, som giver os lidt problemer. Nok er vi konkurrenter, men vi skal være her begge to, og der er kunder til os begge, mener uddeleren.
Efter omstændighederne
Hvordan går det for brugsen i Hasle i dag?
– Efter omstændighederne går det vist ok, siger Klaus Elleby Larsen og tøver lidt, inden han fortsætter:
– 2022 bliver et dårligt år, men vi sammenligner jo også med 2020 og 2021, som var nogle kanongode år for butikker ude i landdistrikterne, hvor folk under coronaen flygtede ud i sommerhusene for at arbejde hjemmefra. Det blev vores optur, og så kommer nedturen bagefter. Det endelige resultat for 2022 foreligger ikke endnu, og det må jeg heller ikke oplyse, for vi er en Coop-ejet butik.
– Vi har selvfølgelig også udfordringer med stigende priser, og så handler folk måske lidt andre steder også og bruger os lidt anderledes end tidligere. Men det har altid gået op og ned.
Sommeren er vigtig
– Så er det også klart, at det spiller ind, at jeg overtager efter en uddeler, som kender byen så godt. Karsten Rømer vidste lige nøjagtig, at hvis en bestemt slags vin var på tilbud, skulle han hente lidt ekstra hjem, fordi han havde en kunde, der ville komme for at fylde lageret op. Det tager bare tid at finde ud af den slags. Man siger, at der går et år eller halvandet, før man kommer ind i de rytmer og rutiner, siger Klaus Elleby Larsen.
Hvad skal I gøre for at rette op på tingene?
– Vi sidder i øjeblikket og arbejder på en forretningsplan, slagtermesteren og jeg, for vi skal slå meget mere på, hvad slagteren kan tilbyde, for det kan vi – og det kan for eksempel Lidl og Netto ikke, mens de er superdygtige til andre ting.
– Sommeren er rigtig vigtig for os, og det bliver spændende at se, hvad der sker, når Express 5 bliver sat ind. Kommer der flere turister – eller tager de til udlandet?
Her kunne ske meget mere
Klaus Elleby Larsen fortæller, hvordan brugsen i Tejn havde glæde af, at der kom et bryggeri på havnen, åbningen af Smedjen, Brødre-bageriet, og at Skipperkroen fik ny ejer.
Hvad kunne du ønske dig, at der skulle ske i Hasle?
– Det havde været fint med noget mere helårs. Nu er der kommet nye ejere på havnegrillen. Der er et havnebad, der er nogle sommercafeer, men der kunne være meget mere på havnefronten. Der kunne også ske meget mere i byen, en helårsrestaurant for eksempel. Bo Johansen åbner en fiskebutik. Det er en god start, for det er noget vi andre ikke har.
– Der er mange muligheder i Hasle, men der skal komme nogen med ideer og penge. Jeg tror på, at det kommer, for vi har mange turister om sommeren, siger Klaus Elleby Larsen.
Den andelsejede virksomhed Coop, som Superbrugsen Hasle er en del af, befinder sig i en økonomisk krise og har derfor meldt en ny strategiplan ud.
Kan det ikke give lidt ondt i maven, at I snart skal I gang med en eller anden transformation af butikken?
– Vi går ned og bliver tre kæder – Coop, Brugsen og Coop 365. Det er ikke bestemt, hvilke butikker, der skal være hvad. De store bliver til Coop, og så er det spørgsmålet, om vi andre bliver til Brugsen eller Coop 365. Joh, men det er samtidig spændende, og vi stoler på, at man ved, hvad man gør, siger Klaus Elleby Larsen om den sag.
Madklub og vandreture
Klaus Elleby Larsen har i mange år brugt en del af sin fritid til at gå i (mande)madklub i vinterhalvåret, mens en nyere hobby blandt andet handler om at få forbrændt kalorierne.
– Vi elsker at gå lange ture med et vennepar. Det startede under coronaen, da man skulle ud i naturen og holde afstand. Vi startede med at gå i Paradisbakkerne, og siden fandt vi på at gå Højlyngsstien. Nu er vi i gang med at gå Bornholm rundt ad kyststien. Vi var forleden ude at gå fra Stammershalle til Melsted. Det er fantastisk at opleve, hvor stor en forskel, der er på naturen på Bornholm, slutter Klaus Elleby Larsen.
Klaus Elleby Larsen
51 år.
Uddannet i Fridolf & Bidstrup.
Arbejdede i discountkæden Aldi på Sjælland i 14 år, i de sidste otte år som distriktschef for butikker i Nordsjælland og København.
Flyttede i 2007 tilbage til Bornholm for at blive uddeler i Superbrugsen Rønne Syd, vendte herefter kortvarigt tilbage til Fridolf, blev souschef i Superbrugsen Allinge, inden han i 2013 blev uddeler i Dagli’brugsen i Tejn.
Uddeler i Superbrugsen Hasle fra juli 2022.
Gift med Pia (tale- og hørekonsulent i BRK). De har datteren Silje på 23, der går på Københavns Universitet, og sønnen Silas på 17, der går i hhx på Campus Bornholm.
Folkeskolen er det vigtigste
NYT JOB
MEST LÆSTE


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration