TV 2/Bornholm brager derudad digitalt – men har vigende seertal

TV 2/Bornholm brager derudad digitalt – men har vigende seertal
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT | 19. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT
19. MAJ 2022 • 15:30

Et coronaudbrud bruges som forklaring på, at TV 2/Bornholm ikke levede op til målsætningen for antallet af nyproducerede tv-udsendelser i 2021. Til gengæld er der digital fremgang og masser af aktivitet på websiden og de sociale medier.


Der blev i 2021 produceret mindre tv og skrevet flere artikler end planlagt hos TV 2/Bornholm. Målinger af brugertallene viser, at antallet af gammeldags tv-seere de seneste år er gået en smule tilbage, mens folk i stigende grad får deres nyheder på internettet.

Det kan man læse i den public service-rapport, som den skattefinansierede tv-station netop har offentliggjort, og hvori TV 2/Bornholm evaluerer sig selv.

Besøgstallene på tv2bornholm.dk steg 13 procent fra 2020 til 2021. Flest lagde vejen forbi nyhedssiden i juni og juli, mens enkeltdage med størst trafik lå omkring kommunalvalget i november. I gennemsnit har tv-stationen registreret 207.000 unikke besøgende om måneden – et godt stykke over målsætningen på 150.000.

"Målet er nået, og resultatet ligger væsentligt over det budgetterede", noteres det i rapporten.

Også hvad angår antallet af opslag på Facebook og Instagram, opfyldes de digitale målsætninger til fulde, viser redegørelsen. I årets løb blev der udgivet 7.759 online-artikler (målet er sat til 7.500) og hele 4.844 opslag på sociale medier, hvor målsætningen er 2.500.

Mens aktiviteten på internettet overstiger forventninger og måltal, kneb det mere på tv-siden. Journalisterne kunne ikke leve op til målet for mængden af produceret tv. 781 timers nyproduktion blev det til – målet lyder på 850 timer. Et større brug af genudsendelserne erstattede nyproduktion.

"Den lavere produktion skyldes en række corona-betingede aflysninger i første halvår", skriver tv-stationen og forklarer det med et større coronaudbrud i maj og juni, der resulterede i et usædvanligt højt sygefravær.

Tilbagegang efter nyhederne

Siden 2018 har tv-stationen konstateret et fald i seertallet, som ifølge redegørelsen "er nogenlunde statistisk sikkert" for udsendelserne i primetime mellem klokken 19.45 og 21. I public service-redegørelsen vurderer tv-stationen, at konkurrence fra andre kanaler kan forklare tilbagegangen.

"Jo mere de store (DR og TV 2) investerer i primetime, desto hårdere bliver konkurrencen."

Hovednyhedsudsendelsen klokken 19.30, der både vises på TV2 Danmark og den bornholmske kanal, har uændrede seertal, konkluderes det. Ifølge tallene ser mere end 70 procent af alle bornholmere, der har tændt fjernsynet klokken 19.30, de regionale nyheder.

I modsætning til andre tv-kanaler findes der ikke faktiske målinger af, hvor mange der har tændt for TV 2/Bornholm. Seertallet estimeres på baggrund af telefoninterview, som TV 2/Bornholm får et analyseinstitut til at lave.

Udsendelserne kan også ses på internettet, og det gjorde 21 procent flere brug af i 2021. Denne bruges mest af de 30-39 årige, som omvendt er aldersgruppen, der mest sjældent ser TV 2/Bornholm på fjernsynet.

TV 2/Bornholm har samme budget som TV2's øvrige regionalstationer. Omsætningen i 2021 oversteg for første gang 70 millioner kroner, og der er 89 fuldtidsbeskæftigede på arbejdspladsen i Aakirkeby.