Svineavler i retten: 'Kunne ikke komme til orde'

Svineavler i retten: 'Kunne ikke komme til orde'
Preben Bjerregaard blev tirsdag frifundet ved Retten på Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 19. SEP 2023 • 15:35
NYHED | ABONNENT
19. SEP 2023 • 15:35

Preben Bjerregaard stod tirsdag anklaget for at have afgivet urigtige og vildledende oplysninger til Landbrugsstyrelsen. Han blev dog frifundet ved Retten på Bornholm.

Tirsdag var svineproducent Preben Bjerregaard indkaldt til retsmøde i Rønne.

Her var han anklaget for at have snydt Landbrugsstyrelsen ved at have søgt tilskud til én ting og bygget noget andet, som ikke svarede til det, der var søgt tilskud til. Han blev dog frifundet tirsdag eftermiddag.

Vi skal en del år tilbage til dengang, man kunne søge EU-midler under støtteordningen Miljøteknologi 2016. Det gjorde Preben Bjerregaard fra Ibsker, og han fik da også i februar 2018 tilsagn om tilskud til et nyt gyllekølingsanlæg. Så vidt så godt.

– Jeg har så købt og betalt mit anlæg, og det er der ikke nogen, der anfægter, fortæller Preben Bjerregaard til Tidende tirsdag eftermiddag, da retssagen er afsluttet.

Han har slet ikke haft lyst til at være i det system, og han har svært ved at forstå, at det kom så vidt. Men landet lå sådan, at der opstod tvivl om, hvorvidt hans buffertank var så stor som den skulle være, og hvor mange kredse, der var installeret.

– Og så har man afsynet mit nye anlæg, uden at jeg har været til stede og konkluderet, at der ikke var de kredse, der skulle være der, forklarer griseproducenten, som fortæller, at han dengang blev lovet en partshøring, hvor han havde mulighed for at fortælle, hvordan tingene hang sammen – at kredsene var der, men at de var begravet under jorden.

Det skete bare aldrig, fortæller han. Tværtimod fik han i efteråret en melding om, at han var blevet politianmeldt for at forsøge at opnå uberettiget udbetaling af 136.160 kroner. Det mener han ikke har været rimeligt.

– Jeg kan godt acceptere, at de ikke mener, at jeg har gjort som jeg skulle, og så må jeg sige, at det var ærgerligt – for jeg troede, at jeg havde gjort det rigtigt. Men at jeg slet ikke har kunnet komme til orde, det kan jeg simpelthen ikke forstå.

Han har dog ikke været bange for at møde op i retten. Han har egentlig været meget tryg, forklarer han.

– Jeg har tænkt, at der må vel være retfærdighed til, og det har jeg så hængt min hat på.

Og det var Retten på Bornholm også enig med ham i, da han omsider fik lov til at tale ud og forklare, hvordan tingene hang sammen. Han får formentlig ikke sit tilskud, og det gør ham heller ikke noget, for tirsdag eftermiddag kan han køre hjem til Ellesgaard som en frifundet mand. Han er dog stadig splittet.

– Jeg er selvfølgelig glad, men hvor har vi spildt meget af mange menneskers tid.