Søstrene Riis rykker ind på Restaurant Rø

Søstrene Riis rykker ind på Restaurant Rø
Lene Riis Koefoed og Dorthe Riis Klausen vil fortsat invitere på stegt flæsk og flæskesteg på Restaurant Rø, men har også ideer til nyskabelser på den gamle restaurant. Foto: Jacob Jepsen
ERHVERV | | Tirsdag 6. september 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
ERHVERV | | Tirsdag 6. september 2022 • 05:30

De nye ejere vil fortsætte traditionen med flæskesteg og stegt flæsk, men der kommer også til at ske meget nyt.

 

Det er et gammelt ønske om et fælles projekt i restaurationsbranchen, som går i opfyldelse, når søstrene Lene Riis Koefoed og Dorthe Riis Klausen den 30. september overtager Restaurant Rø.

Søstrene Riis, som de gerne kalder sig, er vokset op på Lillegård, blot et par kilometer fra restauranten. Her drev forældrene et pensionat, hvor der kom lejrskoler.

– Vi var syv søskende, og når vi kom hjem fra skole, hjalp vi til. Vi skrællede kartofler, serverede, vaskede op. Det var dengang, hvor ordet bæredygtigt ikke eksisterede. Men det var jo bæredygtigt. Vi plukkede kirsebær og jordbær, vi parterede 15 grise hver sommer, og vi brugte det hele, fortæller Lene Riis Koefoed.

– Så branchen ligger i vores dna, siger hun.

De to søstre på henholdsvis 60 og 52 år, bor begge i Rø. Dorthe Riis Klausen endda på fødegården, Lillegård.

Ad omveje

Der skulle en del omveje til, inden de to søstre fandt ind i restaurationsbranchen – og med det fælles projekt, som der igennem årene var blevet talt om, både lidt for sjov og lidt i alvor.

Lene Riis Koefoed var i 25 år medarbejdende ægtefælle i landbruget. Hun har derefter arbejdet i køkkenet på Hotel Sandvig, på Brøddan i Gudhjem, på Plejecenter Snorrebakken, og hun havde en periode som madmor i fritidsordningen på Østre Skole.

Dorthe Riis Klausen har været sosuhjælper i 30 år. Hun har arbejdet på flere plejehjem, både på det gamle Gudhjem Plejehjem og på Klippebo, Østermarie Plejehjem og på Toftegården i Hasle.

Det skulle være i nærheden

Når drømmen så endelig bliver realiseret, skyldes det, at det netop er Restaurant Rø:

– Vi havde ikke købt restauranten, hvis den havde ligget i Rønne, fastslår Dorthe Riis Klausen.

– Nej, det havde vi aldrig. Det skulle være tæt på, istemmer Lene Riis Koefoed.

– Vi talte om det for tre år siden, da restauranten kom til salg. Men vi syntes, at det var lidt dyrt, og så var jeg på det tidspunkt i en svær situation, da min mand var syg. Så i år blev restauranten igen annonceret til salg i avisen, nu til en reduceret pris, og der blev inviteret til åbent hus. Dorthe var på ferie i Sverige. Jeg skrev en besked tll hende: "Er det nu, vi skal slå til?". "Mener du det?", spurgte hun. Jeg svarede, at vi kan da altid tage ned og kigge på det, fortæller Lene Riis Koefoed.

Det gjorde søstrene, og de har etableret virksomheden Restaurant Rø I/S ved Søstrene Riis, hvor de ejer hver halvdelen af restauranten. De er nu klar til at fortælle om deres planer for Restaurant Rø.

Elly hjælper de nye ejere

Søstrene overtager efter Elly Mortensen, der har drevet restauranten i 26 år og er blevet bornholmsberømt for at byde på stegt flæsk hver onsdag og flæskesteg søndag aften, hvor der i søndags var 200 spisende gæster. Elly Mortensen glæder sig til at gå på pension, når hun har hjulpet de nye ejere i gang.

– Vi starter med at drive det videre som Elly kørt det, og så prøver vi at putte nogle andre ting ind og ser, hvordan det går. Vi føler os lidt frem, indtil vi føler os hjemme her, siger Dorthe Riis Klausen.

– Elly hjælper i starten, så får vi kørt det med stegt flæsk og flæskesteg ind, for det er det, folk snakker om. Så skal vi lave noget andet, som de også begynder at snakke om.


Lene Riis Koefoed og Dorthe Riis Klausen overtager Restaurant Rø den 30. september. Kim Moore-Kofod fra Nybolig Bornholm har formidlet handelen. Foto: Jacob Jepsen

 

Ideer i kladdehæftet

Lene Riis Koefoed har medbragt et kladdehæfte, hvor nogle af ideerne til nye tiltag er nedfældet. Det kan være noget med mere grønt, at genopfriske nogle gamle retter, at gøre stedet til et socialt samlingssted for eksempelvis strikkeklubber, holde jagtfrokoster, kaffebord til rejsende med turistbusser med videre.

– Vi skal have nogle arrangementer, som følger året – græskarsuppe til halloween, fastelavnsboller, skidne æg til påske, måske "grød og gran" til jul og en klar suppe med "kjyler" (melboller, red.) på en januaraften.

– Og så håber vi, at mange vil holde deres fester her, siger Lene Riis Koefoed.

De nye ejere holder lukket den første søndag efter overtagelsen, hvorefter første åbningsdag bliver med stegt flæsk på menuen onsdag den 5. oktober.

 

 

Rø Afholdshotel

Restaurant Røs historie går tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor Rø Afholdshotel blev opført. Det så meget anderledes ud end den nuværende restaurant.

Hotellet havde fem værelser – uden indlagt vand. Vandet blev hentet fra en brønd i gården, og på værelset var der en servanteskål i porcelæn.

Ejerne havde selv et landbrug, hvor de dyrkede grøntsager, kød, æg og mælk til hotellet, som var et samlingspunkt for Røs beboere.

Hotellet brændte ned i 1968, blev genopbygget og har herefter fungeret udelukkende som restaurant og selskabslokaler. Blandt de besøgende gennem årene er dronning Margrethe, der i 1993 var på Restaurant Rø sammen med 76 andre gæster og 22 sikkerhedsfolk.

(Fra Restaurant Røs hjemmeside).

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT