Politikere får hug: 'det hjælper ikke klimaet, at vi skærer ned på landbruget'

Politikere får hug: 'det hjælper ikke klimaet, at vi skærer ned på landbruget'
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 16. MAR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. MAR 2023 • 05:30

Verden mangler mad, så hvorfor er politikerne så optagede af at gøre landbruget mindre? spurgte formand Frederik Tolstrup ved Bornholms Landbrug og Fødevarers generalforsamling.

Verden mangler mad. Efterspørgslen stiger, og producenterne har svært ved at følge med. Alligevel mærker også bornholmske landmænd et politisk pres for at producere mindre og tage landbrugsjord ud af produktion af hensyn til naturen og til truede arter.

Det sammenstød af interesser tog formand Frederik Tolstrup fat i ved Bornholms Landbrug og Fødevarers generalforsamling onsdag.

– En del politikere og meningsdannere mener, at vi skal producere mindre. Dagsordenen er, at noget af landbrugsjorden skal tages ud og ændres til naturarealer. På den måde vil man sikre, at sjældne dyrearter får mere plads, og at klimaudledningen fra landbruget mindskes, sagde han.

– Jeg mener, at denne idé er alt for naiv. Det hjælper ikke klimaet, at vi skærer ned på landbruget her i Danmark, sagde Frederik Tolstrup.

– I min levetid er verdens befolkning gået fra at være fem milliarder til nu næsten otte milliarder. (...) Inden vi tænker på at producere mindre på Bornholm, synes jeg, at vi skal overveje, hvor de mange mennesker skal have mad fra?

Frederik Tolstrup satte kravet til de danske landmænd i forhold til, at det ændrede klima mange steder i verden allerede betyder, at nogle afgrøder ikke kan dyrkes længere.

– I den verden, som vi nu lever i, forekommer det faktisk rimeligt, at bornholmske landmænd skal fortsætte deres produktion. Vi producerer med stadigt færre hjælpestoffer. Vi har adgang til den nyeste teknologi. Vi er veluddannede, og vi har skrappe krav til vores produktion, sagde han.

– Som landmand kan man godt blive indebrændt af at møde den dagsorden om, at vi skal producere mindre. Eller at vores produktion er et nationalt problem, fordi vi har en klimapåvirkning. Vi oplever, at vores landbrug bliver bedre for hvert år, der går.

– Landbruget forbedrer sig konstant, men det perspektiv har svært ved at blive en del af debatten om vores erhverv. Det er enormt frustrerende, og jeg oplever, at nogle af jer går og hænger lidt med hovedet, når der for eksempel er folketingsvalg. Vi synes ind imellem, at debatten om landbruget er ensidig, sagde Frederik Tolstrup.