Plan om parker med gigantmøller øst for Bornholm

Plan om parker med gigantmøller øst for Bornholm
De nye vindmøller, der er i spil, kan blive op til 370 meter høje. Vindmøllerne her på Kriegers Flak er 188 meter høje. Arkivfoto. Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 2. SEP 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
2. SEP 2022 • 10:30

Investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners har fremskredne planer om at opføre to havvindmølleparker sydøst og øst for Bornholm og Christiansø. Projektet, der ikke tidligere har været kendt, er netop sendt i høring.

To nye havvindmølleparker, der tilsammen kan blive lige så store som parkerne til den danske stats projekt Energiø Bornholm.

Det er, hvad investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) planlægger at bygge øst for Bornholm.

Årsagen til, at projektet er blevet kendt, er AT Energistyrelsen onsdag indledte høringen, som varer frem til 29. september.

CIP søgte i juni Energistyrelsen om at tilladelse til at indlede forundersøgelser i de to områder, der ifølge CIP’s egne oplysninger ligger henholdsvis 25 og 41 kilometer fra Bornholm.

Om begge områder skriver CIP, at selskabet "har foretaget en analyse af bund- og vindforhold i området og vurderer, at projektet er teknisk og økonomisk realiserbart".

Det sydligste område kaldes i materialet "Bornholm Bassin Syd". Det har et areal på 503 km2 og ligger cirka 25 km sydøst for Snogebæk/Dueodde Strand, som CIP angiver til at være nærmeste kyst. Vanddybden er 60-70 meter.

Flydende fundamenter

"Bornholm Bassin Øst" er placeret længere mod nord og øst. Området er 341 km2 og beliggende øst for Svaneke. Der er 41 kilometer til nærmeste kyst og 38 kilometer til nærmeste Natura 2000-område ved Ertholmene.

CIP angiver vanddybden til 85-100 meter, og derfor foreslås det at bruge flydende fundamenter frem for at placere møllerne på havbunden.

Det sydlige projektområde befinder sig 25 kilometer fra Dueodde. Begge potentielle havvindmølleparkers kabler skal efter planen føres i land syd for Aakirkeby og forbindes med energiøens transformatorstation. Illustration: Ansøgning på Energistyrelsens hjemmeside. Ill.: Energistyrelsen

 

"Flydende fundamenter anses for at være velegnede, hvorfor Bornholm Bassin Øst forventes at blive udviklet som Danmarks første flydende havvindmøllepark, hvor innovative teknologier og elementer bringes i spil. Det vil være et stærkt og helt centralt afsæt for udviklingen af nye danske teknologiløsninger til flydende havvindmølleparker, som bidrager til at bevare og styrke den danske havvindsposition", skriver CIP i ansøgningen til den nordøstlige park.

I projektbeskrivelserne fremhæver CIP afstanden til land som en fordel.

"Samtidig undgås med denne placering visuelle gener og lokal modstand mod havvindsudbygningen", lyder den enslydende formulering i begge ansøgninger.

Begge de foreslåede parker har en kapacitet på 1.500 megawatt (1,5 gigawatt). Dermed har de tilsammen samme kapacitet, som havvindmølleparkerne til energiøen står til at få, efter at et bredt folketingsflertal har udvidet disse parker fra to til tre gigawatt.

Op til 370 meter

CIP forventer, at der i begge områder skal opstilles 75-85 havvindmøller, fremgår det af ansøgningen. Det vil sige, at hver enkelt vindmølle vil få en dobbelt så stor kapacitet som de møller, der i 2021 blev opsat på Kriegers Flak efter at have været forbi Rønne Havn på vejen.

Området Bornholm Bassin Øst ligger godt 40 kilometer fra land, næsten så langt mod øst, som man kan komme i dansk territorialfarvand. Ill.: Energistyrelsen

Den teknologiske udvikling går stærkt inden for havvind, og de vindmølletyper, som forventes at være til rådighed om otte år, vil have en kapacitet på 17,5–20 MW med en rotordiameter på 270–350 meter. Den maksimale totalhøjde (fra vandniveau til vingespids) er i ansøgningerne fastsat til 370 meter.

Understøtter lokal vision

I materialet peger investeringsselskabet på, at de to områder "ligger attraktivt i forhold til at forsyne et nyt stort elforbrug på Bornholm, som understøtter visionen om Bornholm som en bunker hub, eller til at forsyne øvrige baltiske lande med grøn strøm". Således kan nye havvindmølleparker sydøst og øst for kysten "være med til at understøtte udviklingen af Bornholms energiø ved at yde et markant yderligere bidrag til forsyning af Power-to-X på Bornholm", skriver CIP.

FAKTA

CIP – en stor aktør på energimarkedet

Copenhagen Infrastructure Partners frontfigur er administrerende partner Jakob Barüel Poulsen, som var en nøgleperson i DONG’s (nu Ørsted) omstilling til vedvarende energi.

CIP fokuserer på energiinfrastrukur i stor skala, i særdeleshed havvind. Selskabet administrerer flere forskellige fonde, der hver især råder over tocifrede milliardbeløb. Fonden CIP IV, der fremhæves i budgetmaterialet, har et samlet budget på mere end syv milliarder euro (+50 milliarder kroner).

Bunker hub og power-to-X indebærer, at overskydende elektricitet bruges til produktion af brint eller brændstoffer. Forhåbningen med bunker hub-projektet, som Rønne Havn er ankermand på, er, at skibene i Østersøen skal kunne tanke grønt brændstof, når de passerer Bornholm.

2030 er angivet som årstallet, hvor megaanlæggene kan stå klar.

CIP har screenet det danske farvand for steder, der egner sig teknisk og økonomisk til havvind. Et af kriterierne er, at der skal kunne opstilles mindst 500 megawatt.

Det omfattende ansøgningsmateriale er offentligt tilgængeligt på Energistyrelsens hjemmeside.