Pensionat sat til salg: Men vi bliver på Bornholm

Pensionat sat til salg: Men vi bliver på Bornholm
Jakob Beier Lund har sammen med sin kone drevet pensionatet siden 2017. Foto: Anette Vestergaard
ERHVERV | Søndag 25. august 2024 • 19:00
ERHVERV | Søndag 25. august 2024 • 19:00

Jakob Beier Lund og ægtefællen er klar til at starte på et nyt kapitel i Allinge.

Vi er ikke på vej væk fra øen, men vi vil gerne have mere tid til familien.

Det siger Jakob Beier Lund, der sammen med hustruen Clara overtog Pension Langebjerg i 2017. I mellemtiden har parret fået to børn, hvoraf den yngste netop er startet i vuggestue.

– Og næste år starter den ældste i skole, og så får hun sommerferie året efter. Der gider jeg måske ikke arbejde 100 timer, når hun har fri, siger Jakob Beier Lund.

Masser af muligheder

Han og Clara boede i København og arbejdede som henholdsvis risiko- og katastrofemanager og landskabsarkitekt, da de via Jakobs familie på Bornholm fik tilbuddet om at drive Pension Langebjerg i Sandvig videre. Først som lejere, senere som ejere.

For et halvt år siden satte de pensionen til salg efter en syv år lang læringskurve, der ifølge Jakob Beier Lund i perioder har været stejl.

– Vi har lært det hen ad vejen. Vi har lært det ved at kaste os ud i det, siger han.

Jakob Beier Lund har lidt af en iværksætter i maven. Tidligere på året åbnede han og Niklas Fog en vinbutik på hjørnet af Havnegade og Nørregade, et stenkast fra Lund-familiens hus i Allinge. Enoteka Allinge er imidlertid ikke en forretning, som Jakob forventer at kunne leve af.

– Det er sjovt og hyggeligt, men det er mest et forsøg. Jeg tror ikke, man kan leve af at importere vin i Allinge.

Beslutningen om at sælge handler i første omgang om familien, og om at få afsat den fine gamle stationsbygning med udsigt til Hammerknuden på en fornuftig måde. Og så skal der ske noget nyt. Gerne i Allinge, og gerne noget sjovt. Nærmere kan Jakob Beier Lund ikke komme det.

– Men når man kigger rundt i Allinge, og ser på de forskellige lokaler, bygninger og beliggenheder, så synes jeg, der er masser af muligheder for at lave noget sjovt, der rummer noget kvalitet, og som man også kan tjene en skilling på, siger Jakob Beier Lund, der har fundet en god legekammerat i sin tid som hotelejer.



Der har ikke altid været pensionat i bygningen. Tidligere fungerede den som stationsbygning i Sandvig. Foto: Anette Vestergaard

 

Udsolgt på en halv time

I 2021 arbejdede Daniel Foldschack, søn af Knud Foldschack, som kok på Langebjerg Pension og Spisested i en måned, og den korte ansættelse endte med at blive starten på et nyt venskab. Daniel og Jakob er efterfølgende blevet forretningspartnere og deler i dag ejerskabet i det driftsselskab, der står bag Langebjerg Pension og Spisested.

Ifølge Jakob Beier Lund har de to store planer om at lave noget mere sammen, når pensionatet er solgt.

Spørgsmålet er bare hvad. Noget af det, der har sat Jakob og Daniels fantasi i svingninger, har været den utrolige succes de to forretningspartnere har haft med at indrette brødstation på Pension Langebjerg denne sæson.

– Det har vist sig at være en kæmpe succes, og vi bagte kun surdejsboller og croissanter. I højsæsonen havde vi udsolgt efter en halv time, og vi bagte alt hvad vi kunne. Vi solgte rub og stub.

Der er potentiale i at sælge morgenbrød, konstaterer Jakob Beier Lund.

Men så skal man jo tidligt op, Jakob?

Den nyklækkede brødstationsforstander ser overrasket ud.

– Tidligt op? Nu driver jeg hotel på ottende år, og der er man både tidligt oppe, og man er også oppe til sent. Kun at være tidligt oppe ville være et gevaldigt fremskridt, fastslår Jakob Beier Lund.

Tallene har aldrig været pænere

Pensionat Langebjerg blev bygget i 1912, og Jakob og Clara har siden 2017 renoveret den kulturhistoriske bygning og udskiftet inventaret med respekt for bygningens fortid. Hotellet har 13 værelser, alle med toilet og bad, samt tre familielejligheder med køkken. Fra værelserne er der enten havudsigt, kig til Hammerknuden eller haven. Og tiden har vist, at man godt kan få en god økonomi ud af at drive pensionat i Sandvig.

– Vi har haft en god forretning med vores 16 værelser. Men det er også en helt anden forretning vi overleverer, end den vi overtog. Det afspejler sig også i vores regnskaber. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at øge kvaliteten, og så har vi lavet en restaurant, som nu kan stå på egne ben. Vi har aldrig haft så pæne tal, som vi har i år. Der er både mange bookinger, men der har også været travlt i restauranten.

Nu er pensionatet sat til salg for 7,6 millioner. Ved siden af stationsbygningen ligger i øvrigt en selvstændig grund, som det på sigt er muligt at frasælge eller bygge på, siger Jakob Beier Lund.

En ting ad gangen

Nu er Jakob Beier Lund spændt på, hvad fremtiden bringer. Ejendomsmægleren er ifølge Jakob Beier Lund i dialog med flere interesserede købere. Når pensionatet er solgt, er det drømmen som nævnt at lave noget nyt og spændende i Allinge, gerne sammen med Daniel Foldschack. Hvad, det vil tiden vise.

– Jeg kan godt lide at tage en ting ad gangen. Så nu skal vi lige have afviklet det her, eller rettere, jeg skal lige finde ud af, om jeg skal drive det et år mere, eller om jeg skal finde på noget nyt efter den her sæson.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT