'På Bornholm kan vi nærmest udrette mirakler', siger Gabriel, som ændrer koncept fra koldt til varmt på sin café

'På Bornholm kan vi nærmest udrette mirakler', siger Gabriel, som ændrer koncept fra koldt til varmt på sin café
Gabriel gør sig klar til en travl sæson på Boderne Strandcafé. Privatfoto
ERHVERV | BODERNE | Mandag 27. juni 2022 • 05:30

Gabriel Duquesnay er i lære som tømrer, men han har konstant gang i nye aktiviteter. Tidligere har han lavet is, nu vil han servere franske crépes i Bodernes Strandcafé.

Er du opvokset på Bornholm?

– Jeg kom hertil med min mor og mine to søskende da jeg var fire år gammel. Min mor er fransk. Og så er jeg vokset op på Nordbornholm og i Rønne. Herefter har jeg boet i København i fem-seks år, været ude at rejse lidt og så har jeg været på Bornholm om sommeren.

Men nu er du flyttet til Bornholm?

– Ja, jeg bor i Rønne. Og så er jeg gået i lære som tømrer.

Hvorfor lige tømrer?

– Jamen, tit når jeg har fået ideer til nogle projekter, manglede jeg de kloge hænder til at udtrykke det. Så jeg blev egentlig så træt af, at jeg hele tiden skulle have fat i håndværkere og hele tiden føle, at der var langt fra idé til realisering. Så jeg tænkte, at det kunne være en god ide at blive tømrer. Og nu er jeg blevet rigtig glad for det.

 

Gabriel Duquesnay

28 år gammel.
Født i Frankrig, opvokset på Nordbornholm.
Single, bosat i Rønne.
I lære som tømrer.

 

Har du altid være sådan en, der starter projekter?

– Ja, det synes jeg. Og nogle gange også mere end hvad godt er. Jeg har altid startet en masse aktiviteter op.

Det første store projekt var dit is-eventyr Øriginal. Hvad har du lavet siden da?

– Jeg har kørt rundt og lavet is hele sommeren, og så har jeg over tid forsøgt at bygge mere på. Jeg har været i Tivoli, på kræmmermarkeder, til festivaler og til Folkemødet. Og jeg åbnede i København og havde butikker på vej på Islands Brygge, på Vesterbrogade og i Snogebæk. Altså, bare nogle små pop up-butikker. Og så har jeg om vinteren rejst eller arbejdet inden for restaurationsbranchen som tjener eller barista.

Så din drøm er at firmaet bliver større?

– Nej, ikke længere. For efter jeg fik søsat alle de nye projekter, fandt jeg ud af, at det var for kontinuerligt for mig. Det kom længere væk fra det, jeg synes er rigtig sjovt – at arbejde intenst i en periode, ligesom sommeren på Bornholm jo er. Så jeg har ændret konceptet, så det mere bliver en café med noget salg og nogle flere drikkevarer.

Så det blev for administrativt og kedeligt for dig?

– Ja, vi kan jo dele det op i forskellige faser, for eksempel opstart og vedligeholdelse. Og jeg er 100 procent vild med opstart. Og det var også derfor, Bornholm tiltalte mig at komme tilbage til. For her er så mange muligheder. Der er så mange kloge hænder, og der er så megen plads. Og man kan nemt få hjælp.

– Da jeg startede butikker i København, var det en utroligt besværlig og dyr proces. Jeg kendte en masse, men jeg endte tit med at stå alene med mine projekter. Men på Bornholm kan vi nærmest udrette mirakler. Man finder altid lige den dér lille manglende del, eller en person der lige kan hjælpe med nogle ting. Så den energi og de muligheder, der er på Bornholm, tiltaler mig rigtig meget.

Så is-firmaet Øriginal er lukket?

– Vi kommer stadig til at sælge is, men nu er det kugleis i stedet for. Og så er vi hyret til nogle særlige events engang imellem.

Så du koncentrerer dine kræfter om cafeen i Boderne?

– Ja, lige præcis.

I dit nye koncept vil du sælge franske crépes – hvordan kom du på det?

– Vi har en rigtig lækker placering nede i Boderne, og jeg tænkte over, hvad jeg skulle, når jeg skulle stoppe med at lave is. For Øriginal har ligesom været en del af min identitet. Så jeg ville gerne udskifte det med noget, der gav mening. Og siden jeg er halvt franskmand, har jeg et minde om, at når vi kom hjem til min mormor i Montpellier, så skulle vi altid ned forbi et creperie og spise nogle pandekager, der bare var helt fantastiske. Den idé har ulmet igennem længere tid. Så nu kan jeg præsentere noget af det, jeg har med mig fra Frankrig, på Bornholm. Og så er det da sjovt, at vi før lavede is på en rund kold plade, og nu laver vi pandekager på en rund varm plade.

Er det en speciel opskrift, du har fra din mormor?

– Nej det kan jeg ikke sælge den på. Men min onkel er kok i Frankrig og har lavet mange pandekager, så ham har jeg da rådført mig med.

Det er hårdt at arbejde så meget i sommersæsonen?

– Ja, men jeg elsker at gøre det. Og så er der nok noget i at bryde det med et trivielt arbejde og så knokle en intens sommer. Og den intense bornholmske sommer vil jeg gerne tage del i. Så jeg ser ind i en frygtelig masse timers arbejde denne sommer.

Og hvad er drømmen. Skal det blive til noget andet end Boderne Strandcafe?

– Nej, drømmen og målet for mig er, at jeg kan sætte et slags fransk præg på Boderne, altså sætte en stemning, uden at det ligefrem skal forklares. At kunne servere nogle pandekager, der har en slags historie, og som skaber noget specielt på Bornholm. Sådan at lokale også kan komme til Boderne om sommeren og nyde de franske pandekager og drikke et glas cider. Og måske gøre det til en sommerting. Og så vil jeg gerne skille mig ud i det, jeg laver. Det bliver meget det samme vi har på Bornholm. Is, burger og pizza.

Og hvornår åbner I?

– Vi er faktisk løbet ind i en masse problemer, så selv om vi er på cafeen fra mandag serverer vi først pandekager lørdag den 2. juli.

Hvad går din sparsomme fritid med?

– Jeg spiller fodbold i Viking, hvor jeg er meget engageret. Jeg er lige kommet i bestyrelsen, fordi jeg gerne vil lave noget frivilligt arbejde. Vi er nogle, der lige nu forsøger at få en fodboldrejse for 40 spillere op at stå. Vi vil gerne vise, at vi i Viking tager på en fodboldrejse en gang om året, fordi det skaber nogle super gode relationer og minder. Og det kan også gøre det lidt mere attraktivt at spille fodbold på Bornholm.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT