På åbningsdagen var der lang kø - men nu lukker de ned igen

På åbningsdagen var der lang kø - men nu lukker de ned igen
ERHVERV | Tirsdag 23. juli 2024 • 19:00
ERHVERV | Tirsdag 23. juli 2024 • 19:00

Efter fire somre slutter Maria Drøscher og Christa Espersens eventyr med boblende te. De har sat vognen til salg og håber på, at en driftig sjæl vil overtage deres spot på Snogebæk Havn.

Solen står højt på himlen lørdag omkring middagstid, og der er kø ved den turkise madvogn på Snogebæk Havn, hvor man kan få kold, forfriskende te med bobler, der eksploderer i munden. Ifølge et stort skilt kan man også få kaffe for en flad tier - noget af et særsyn efterhånden.

Her står veninderne Christa Espersen og Maria Drøscher klar til at betjene gæsterne for fjerde og sidste år.

– Nu har vi fundet ud af, at 80 timer om ugen i fire år - det er hårdt. Så nu er det nu. Nu skal vi noget andet, fortæller de med et stort smil.

De arbejder nemlig begge 37 timer som social- og sundhedshjælpere ved siden af den tidskrævende hobby som forretningsdrivende på den stemningsfulde havn.

– Vi skal prøve noget andet; eventyret går videre, og hvad det bliver, det ved vi ikke helt endnu, forklarer Maria Drøscher.

Eventyret startede for fire år siden, da hun smagte den specielle drik i Paris. Efterfølgende var de to veninder på camping i Aarhus sammen med deres familier.

– Så sagde jeg til Christa, prøv lige det her, det skal du prøve. Men da hun lige smagte den, så brød hun sig ikke om den, indtil hun fik lidt mere af den.

Da Christa Espersen nu også havde fået smag for det, kiggede de to på hinanden og blev enige om, at det kunne være sjovt at have på Bornholm.

– Der var jo ikke nogen, der solgte det herovre, så vi regnede og vi tegnede, og vi prøvede os frem med alt muligt, fortæller de.

Derfor var de klar til at slå til, da havnen fik en lille vogn til salg. De snakkede med forhandlere og startede op med et vældigt palaver.

– Første dag vi havde åbent, havde vi simpelthen så lang en kø, fordi fordi det kørte rundt på TikTok, og alle børn havde set det. Vi var sådan lidt spændte på, om bornholmerne ville tage imod det, men det gjorde de, og så skulle vi bare lige prøve i et år.



Har gode priser

Nu er der imidlertid snart gået fire år, og ligesom de tidligere år holder de åbent hver dag i højsæsonen. De er endnu ikke afklarede med, om de vil finde på noget nyt, når vognen er solgt. Det vil fremtiden vise.

De to har ellers haft et rimeligt flow i gæster, hvis de selv skal sige det. Selvom der ikke hver dag har været kø som på åbningsdagen, så har det været fint - og både turister og lokale har taget rigtig godt imod den boblende te, og man kan næsten være helt sikker på omsætningen på Snogebæk Havn.

– Især tyskerne er rigtig glade for det. De har det i forvejen derhjemme, så de ved hvad de får, og vi har gode priser. Det har rigtig meget at sige, fortæller Maria Drøscher.

– Det giver os rigtig mange gengangere, som er glade for os. Og vi har selv børn og ved, hvor dyrt det kan være, at skulle afsted.

Nøglen til de gode priser hænger til gengæld sammen med grunden til, at den lille biks nu lukkes, og det er de 80 timer om ugen. Der er nemlig ikke nogle ansatte i vognen - det er cheferne selv, der klarer hele vagtplanen.

– Når vi ikke har nogle lønninger, så holder det driftsomkostningerne nede, og det betyder, at vi kan sælge kaffen til 10 kroner, og så kommer folk måske tilbage og køber en kop mere, fordi de ikke har givet 45 kroner for den, smiler Christa Espersen.

Til salg

Der er allerede flere, der er interesserede i at købe den turkise vogn enten med eller uden inventar, og selvom lørdagen er travl, så skal de to finde tid til at vise vognen frem for tre potentielle købere.

– Vi tager vi bare fat og ser hvad der sker. Vi vil jo gerne sælge den, så vi skal nok få det til at passe ind.

Selvom de to drømmer om at sælge hele fejemøget på en gang, så de kan få lidt fritid igen, så er de også åbne for at sælge vognen for sig og inventaret for sig, hvis det er det, der bedst kan lykkes.

Drømmer man om at købe den lille vogn og starte med sit eget koncept, så kommer de to samstemmende med et godt råd til den kommende drift: Fair priser.

– Man skal ikke tro, at det her er København. Det er Bornholm, og man bliver nødt til at tænke på, at der er rigtig mange børnefamilier, mener Christa Espersen.

– Skulle man nævne noget andet, så kunne jeg godt tænke mig, at der var nogen, der lavede noget pasta eller noget salat. For der er ikke noget sundt alternativ i Snogebæk. Du kan få pizza, du kan få burger, du kan få pommes frittes, og så kan du få is og vafler. Men du kan ikke gå ned og få en lækker salat eller en god sandwich. Der er ikke noget, tænker Maria Drøscher videre.

– Det er succesen, hvis du spørger mig.

Og så kan man måske have lyst til at spørge de to driftige kvinder, hvorfor de ikke selv har tænkt på at starte en biks med det sunde alternativ i Snogebæk, men her er forklaringen ganske simpel.

– Vi kan ikke mere. Man skal have med i sine beregninger, at det tager den tid, det tager, og det tager rigtig lang tid. Man bruger hele sin sommer her. Man kan ikke bare tage med veninderne ud og føjte, for når vi ikke er her, så handler vi eller gør rent eller gør klar til Fødevarestyrelsen. Der er mange ting i det.

Vil gøre en forskel

Selvom Maristabubbles synger på sidste vers, så bliver de to dog boende i henholdsvis Nexø og Snogebæk, som de hele tiden har gjort, og de fortsætter også med at lave børneloppemarked til fordel for Barnets Blå Hus.

Et loppemarked, som midt i juli blev afviklet med deltagelse af 50 børn, der havde boder, og masser af sponsorer der gav gaver til en aution.

– Vi sendte 6.800 kroner afsted, og det er så fedt, for sidste år meldte de tilbage, at de penge vi havde indsamlet betød, at børnene kunne få is hele sommeren igennem for de penge, der blev indsamlet. Der mærker vi, at vi gør en forskel, så det fortsætter vi med, fortæller de to kvinder.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT