Overskuddet i Svaneke er mere end halveret

Overskuddet i Svaneke er mere end halveret
Svaneke Bryghus' salg til restauranter og barer udgør i dag næsten halvdelen af omsætningen, og det var et forretningsområde, der gik frem i 2022. Foto: Martin Thaulow
NYHED | 22. MAR 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
22. MAR 2023 • 11:00

Svaneke Bryghus fik et overskud på 1,17 millioner kroner i 2022. Bestyrelsen er tilfreds, og direktøren tror på fremtiden.

I kolde tal var 2022 et udfordrende år for Svaneke Bryghus. Inflation førte til stigende priser over hele linjen, og samtidig gik kunderne på tilbudsjagt, når de skulle købe øl. Resultatet er, at overskuddet blev mere end halveret i forhold til 2021. Svaneke Bryghus leverer således et årsresultat på 1,17 millioner kroner efter skat, hvilket er cirka 1,7 millioner kroner mindre end årets før.

– Vi oplever, at forbrugerne er blevet mere prisbevidste og holder på pengene, og det sammenholdt med et stærkt konkurrencepræget marked med mange bryggerier og dermed et stort udbud har gjort, at der har været rift om opmærksomheden på ølhylderne, siger administrerende direktør Steen Jespersen hos Svaneke Bryghus i en pressemeddelelse.

Bestyrelse er tilfreds med det samlede resultat og fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden til trods for en verden i forandring. Den anser resultatet som fuldt ud acceptabelt omstændighederne taget i betragtning. Det hænger blandt andet sammen med, at fadølssalget på barer og restauranter er gået frem.

– Svaneke Bryghus har lært meget af 2022, og jeg hæfter mig særligt ved, at vores fadølssalg er gået frem, og at vi har fået flere restaurantionskunder både på og udenfor Bornholm. Vi kan mærke, at resturationskunderne lægger vægt på vores bæredygtige tiltag, og at vi har en stærk position som specialbryggeri, siger direktøren.

Bryghusets salg til restauranter og barer udgør i dag næsten halvdelen af omsætningen.

Masser at se frem til

Trods et markant fald i overskuddet er der masser af fremtidstro hos Svaneke Bryghus. Steen Jespersen er sikker på, at markedet nok skal rette sig over tid, og at forbrugeren også i fremtiden vil efterspørge økologi og bæredygtige tiltag, som bryggeriet satser på.

– Siden 2021 har Svaneke Bryghus' ølproduktion været verificeret som CO2-neutral af Force Technology, som det eneste i Danmark. I 2023 kan bryggeriet desuden være meget tilfreds med at have opnået scope 1 og 2, idet bryggeriet har erstattet sine firmabiler og varevogne med elektriske biler, fortæller direktøren.

I forhold til klimaregnskab opererer Force Technology med scope 1, 2 og 3. Scope 1 omfatter samtlige af virksomhedens direkte udledninger fra de aktiviteter, den selv ejer eller kontrollerer. Scope 2 er de klimaudledninger, der stammer fra virksomhedens indkøbte elforbrug. Og scope 3 omfatter udelukkende indirekte udledninger, for eksempel fra produktion af råvarer og transport.

Alt i alt ser Svaneke Bryghus frem til, hvad 2023 bringer.

– Vi har et meget velfungerende bryggeri med stor fokus på bæredygtighed. Vi har flere nye øl i pipeline og ser frem til en god sommer med både Folkemødet og øget færgekapacitet til Bornholm, og endelig er vi ikke bange for at investere i en grønnere fremtid, siger Steen Jespersen.

 

Administrerende direktør Steen Jespersen hos Svaneke Bryghus oplever, at forbrugerne er blevet mere prisbevidste og holder på pengene, men han er sikker på, at markedet nok skal rette sig over tid. Foto: Martin Thaulow