Ny virksomhed: Skal der en røget sild på juletræet i år?

Ny virksomhed: Skal der en røget sild på juletræet i år?
Parret bag virksomheden designer selv julepynten. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 18. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. NOV 2022 • 05:30

I år kan du hænge Bornholm på juletræet, lyder det fra ny virksomhed, der designer julepynt med bornholmske motiver.


Har du gået med et ønske om at supplere Georg Jensen-julepynten med en røget sild eller et udsnit af Bornholm i røde og grønne farver?

Så er muligheden der nu.

Den nye virksomhed Bornamenter designer nemlig julepynt inspireret af Bornholm og klassiske bornholmske motiver.

Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Det er det bornholmske ægtepar Line Lilholm og Kasper Møller Mikkelsen, der ejer og driver virksomheden.

De designer også selv juleornamenterne - eller bornamenterne - der er lavet af mundblæst glas.

– Julen er en særlig tid, og noget man ofte forbinder med familie og tilhørsforhold, og derfor ville vi gerne lave noget konkret, som symboliserer kærligheden og tilhørsforholdet til Bornholm, som kunne indgå i julen.

– Vi har selv været væk fra øen i en årrække, og især ved juletid kunne det være svært ikke at være ”hjemme”, når man skulle gennem alle traditionerne og ritualerne omkring jul. I de tilfælde havde det været sjovt og hyggeligt med Bornamenter på træet, fortæller de og tilføjer, at julepynten er tiltænkt alle bornholmere, til- og fraflyttere, og andre der har Bornholm i hjertet.

Fyldt med følelser og minder

Bornamenters design tager udgangspunkt i nogle af de ting, som parret selv synes kendetegner Bornholm.

– Den røgede sild, som måske er en af de mest klassiske symboler, som strækker sig langt tilbage i Bornholms historie, tidligere som en vigtig eksportvare og senere som et ”must have” for enhver sommergæst, der besøger øens røgerier, fortæller Kasper Møller Mikkelsen.

Fiskekassen er noget, virksomhedsejerne husker fra deres egen barndom i havnebyerne Nexø og Aarsdale, hvor de kulørte fiskekasser stod stablet højt, mens de ventede på at blive fyldt med fisk.

Et symbol på en svunden tid – og måske vil de små ornamenter i kulørte farver vække følelser hos mange bornholmere med relation til fiskeriet, lyder det fra Line Lilholm og Kasper Møller Mikkelsen.

Et sideprojekt der ikke kunne vente

Bornamenter er egentlig et sideprojekt til parrets primære virksomhed, Natruba, hvor de designer baby- og børneprodukter i naturlige materialer.

– Vi har haft ideen til Bornamenter i tre-fire år efterhånden, men med to små børn og en nyopstartet virksomhed, så var tiden ikke lige til endnu et iværksættereventyr, men i år skulle det være - fordi vi hvert år har tænkt – hvorfor findes det ikke allerede? afslutter de.