Ny sæson på Lyngholt: Dejligt at arbejde med glade mennesker

Ny sæson på Lyngholt: Dejligt at arbejde med glade mennesker
Sanna Nielsen og Michael Andersen og deres gæster på Lyngholt Camping har masser af plads at boltre sig på. Selve pladsen er på seks hektar, og så er der otte hektar skov. Foto: Holger Larsen
ERHVERV | Lørdag 8. april 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
ERHVERV | Lørdag 8. april 2023 • 05:30

Sanna Nielsen og Michael Andersen overtog Lyngholt Camping tre en halv måned før coronanedlukningen.

– Jeg kørte flere gange ind om og spurgte: Skal I ikke snart på pension?

Michael Andersen fortæller, at det i mange år stod på ønskelisten at blive ejer af Lyngholt Camping på Borrelyngvej i Rutsker. Han lærte stedet at kende, da han arbejdede der en sommer for mange år siden. Senere kom han som ejer af en cykelforretning til at leje cykler ud til campingpladsen, og da Lyngholt købte cyklerne, fik han servicearbejdet på dem.

– Så jeg kom på Lyngholt i 15-20 år, siger Michael Andersen.

Da Pia og Werner Pass besluttede, at sæsonen i 2019 skulle være deres sidste efter 29 år på Lyngholt Camping, ringede de til Michael Andersen:

– Mener du stadig, at du vil købe campingpladsen?

Jobtilbud fra Norge

Jo, det mente Michael Andersen, og drømmen om en campingplads delte han med sin partner Sanna Nielsen.

– Det var drømmen om at hoppe ud af arbejdshjulet og få fritidslivet lidt ind i arbejdslivet også. Vi fik faktisk tilbudt job som forpagtere på en campingplads i Norge et par år forinden. Men vi valgte at sige nej tak, blandt andet fordi vi syntes, at børnene alligevel ikke var fløjet helt fra reden endnu. Derefter voksede ideen om en campingplads på Bornholm, fortæller Sanna Nielsen.

Michael Andersen blev ansat hos Pia og Werner Pass i deres sidste sæson, så han kunne lære pladsen og arbejdsgangene at kende, hvorefter Sanna Nielsen og Michael Andersen overtog Lyngholt Camping 1. december 2019.

– Vi besluttede, at Michael skulle være fuldtids her på pladsen, og så skulle jeg have andet arbejde, siger Sanna Nielsen, der er familierådgiver i Bornholms Regionskommune i 9-10 måneder om året, mens hun arbejder på Lyngholt i hele højsæsonen.

– Det var i første omgang tanken, at det skulle være i et par år, så vi havde et fundament, indtil vi vidste, hvordan det så ud. Det har givet mulighed for både at vedligeholde og udvikle pladsen, siger Sanna Nielsen.

Det er helt normalt

– Så kom corona, så kom krigen i Ukraine og inflationen...

Udefrakommende påvirkninger er i den grad væltet ind over parret, siden de overtog pladsen, at de bare har besluttet sig for, at det er helt normalt, at det sker. De havde kun haft pladsen i tre en halv måned, da Danmark blev lukket ned på grund af coronapandemien.

– Coronaen blev en ilddåb. Campingpladser generelt led ikke under coronaen, men vi har Folkemødet som en en stor del af vores omsætning, så det betød lidt mere for os ligesom for de andre pladser, der ligger tæt på Allinge, siger Michael Andersen.

– Man ventede rigtig længe på, om man skulle aflyse Folkemødet eller ej. Vi sad ved hver vores computer, da det blev besluttet at aflyse, og så tikkede det bare ind med annulleringer af bookinger hos os. Vi slukkede for computerne, blev enige om at kigge på det dagen efter, og så delte vi en flaske rødvin...

– Det blev så vores held, at myndighederne anbefalede danskerne at blive i Danmark i ferien, og at man også gerne opholdt sig udenfor. Så i højsæsonen havde vi telte, biler, campingvogne overalt – også flere end pladsen er gearet til, supplerer Sanna Nielsen.

– Vi havde 2020 og 2021 med corona, og i den første sæson var der seks uger, hvor vi stod op klokken 5 og gik i seng klokken 1. I 2022 kiggede vi mange gange på hinanden og spurgte: Hvornår springer bomben. For vi var sikre på, at vi havde glemt eller overset noget. For vi var godt med, og vi kunne gå i seng i ordentlig tid. Men der sprang ikke nogen bombe. Det var måske, fordi det var en normal sæson, og så havde vi fået noget rutine og lavet nogle forbedringer, siger Sanna Nielsen.

Det nye slogan

Parrets interesse for netop Lyngholt Camping hænger tæt sammen med deres glæde ved friluftsliv:

– Da vi overtog pladsen, cyklede og løb vi begge to rigtig meget, og når det skulle være "kvalitets-cykling eller løb", tog vi herop på Nordbornholm. Nu er det vores baghave, og så bruger vi ikke naturen helt så meget, som vi havde håbet, siger Michael Andersen.

De gør meget ud af at videreformidle glæden ved naturen og dens muligheder tll gæsterne – for eksempel, at der fra et hjørne på pladsen er stiadgang til Slotslyngen.

– Det er rart at skabe rammerne for, at folk kan få en god ferie. Vi har et nyt slogan, der hedder: Lyngholt Camping – den naturlige vej tll nye eventyr. Det er sådan det er at bo her, siger Sanna Nielsen.

Parret har fået hjælp til en at lave en handleplan med forslag til, hvordan pladsen kan udvikles. Det er ikke sikkert, at alt bliver til noget, men det handler om at bruge det, man har i området med blandt andet de gamle stenbrud.

– Planen giver en retning, som vi gerne vil udstikke. Det handler netop om, at det skal være naturnært, men også funktionelt. Det er små ting som for eksempel, at Michael bruger nogle af de træer, han har fældet, til at lave kant omkring hoppepuden, og at vi laver bænke af granitrester, vi har fundet, fortæller Sanna Nielsen.

Oliefyrene er skrottet

Co2-neutralitet er et stort tema, og Michael Andersen glæder sig over, at man lige har skrottet det sidste af tre oliefyr.

– Vi har installeret varmepumper og solceller, og vi er godt i gang med affaldssortering, selv om Bornholm ikke er klar til det. Alle gæsterne er jo vant til det hjemmefra, siger han.

Andre planer handler om at bruge pladsen til tema-events udenfor højsæsonen. Det kan være for cykle- og løbeklubber, hvor parret har masser af viden og gode kontakter, som kan bruges, men også meget andet.

– Vi har bare ikke fået gjort så meget ud af markedsføringen endnu. Vi har brugt meget energi på at løfte pladsen, siger Michael Andersen, der har hænderne skruet rigtigt på og laver mange ting selv.

Op til denne sæson er der blandt andet skiftet køkkener i mange af hytterne, nogle små hytter er lavet om til luksussheltere. Listen over opgaver er lang, siger Michael Andersen, og en tur rundt på pladsen viser, at han stadig har gang i mange ting. Der vil blive arbejdet til et godt stykke ind i forårssæsonen.

Ikke en fabrik

– Pladsen er fysisk stor. Men ikke større end, at vi har tid til det personlige værtsskab, og vi prioriterer det. Jeg har løbet to gange om ugen i højsæsonen med gæsterne, og sidste år var det Michaels søn Benjamin, der cyklede med gæsterne en gang om ugen. Det er Michael og mig, der står og bager vafler til gæsterne hver onsdag aften. Det er selvfølgelig også en forretning, men det bliver aldrig en fabrik, siger Sanna Nielsen.

De tidligere ejere, Pia og Werner Pass, bor i Vang og har deres campingvogn stående på Lyngholt, så de har nemt ved at følge med i, hvad de nye ejere laver:

– Det er dejligt at høre dem sige, at de er glade for, at det var os, der købte pladsen, siger Sanna Nielsen.

Sanna Nielsen er 49 og Michael Andersen 58 år, og de betragter Lyngholt som deres sidste job:

– Vi har indtil nu prioriteret at lægge alt, hvad vi havde i pladsen. Men inden for en overskuelig fremtid giver det en mulighed for at tjekke ud en måned eller to om året og tage ud at rejse. Jeg er glad for at bruge mit fag og gå på arbejde. Men det er ikke en holdbar plan, indtil jeg går på pension, for det bliver for hårdt, siger Sanna Nielsen.

 


 

Flest danskere

75 procent af pladsens gæster er danskere.

– Vi har både gæster, der kommer med bussen, bor i to personers telt og lever meget sparsommeligt, og så kommer der også gæster kørende i teslaer. De fleste har en kærlighed til naturen. Når vi en enkelt gang har en kunde, der ikke er helt tilfreds, er det måske fordi, at man har glemt, at det ikke er et hotel. Selv folkemødegæsterne, som ellers er et andet klientel end dem, vi normalt ser om sommeren, er bare så positive. En gang imellem kan det være et problem, at de ikke kan stryge en skjorte her, griner Sanna Nielsen.

Parret trives i jobbet, selv om dagene kan være lange om sommeren:

– Det er dejligt at arbejde med glade mennesker, siger Michael Andersen.

Gæsterne er gode til at hjælpe med at passe på Lyngholt, og slikpapir og dåser ses stort set ikke flyde på pladsen. Skulle der endelig være noget, er pladsens fastliggere gode til enten selv at tage affære eller giver ejerne et praj.

– De er gode "medejere" og "ambassadører", siger Sanna Nielsen.

Parret er gået i gang med deres fjerde sæson på pladsen, som åbnede lørdag den 1. april.

– Det ser ok ud. Jeg tror, sæsonen bliver ligesom 2022. Der er dog en tendens til, at folk er lidt mere afventende med at booke, siger Michael Andersen.

200 enheder

Lyngholt Camping har 200 enheder.

Der er 22 hytter, og resten af enhederne er pladser til telte, campingvogne og autocampere.

– Vi har op til 600 mennesker på pladsen i højsæsonen, hvor vi har mange børnefamilier blandt gæsterne, siger Michael Andersen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT