Ny redningsordning træder i kraft i dag

Ny redningsordning  træder i kraft i dag
Kim Riis og hans kolleger i brandvæsnet har overtaget overfladeredningen på Bornholm pr. oktober 2022. I fremtiden står forsvarets SAR-beredskab i Nexø, Allinge og Rønne for dykkerberedskabet. Foto: Torben Østergaard Møller
ERHVERV | Lørdag 1. oktober 2022 • 15:30
ERHVERV | Lørdag 1. oktober 2022 • 15:30

Opdateret kl 16.44 vedr. dykkerberedskab:

 

Bornholms Brandvæsen overtager overfladeredningen fra Falck. Der er ikke længere et dykkerberedskab på Bornholm. 

Der er byttet rundt på opgaverne, så det fra i dag, lørdag den 1. oktober, er Bornholms Brandvæsen, der står for redningsopgaver i forbindelse med ulykker i søer, havne og andre kystnære områder, og ikke som tidligere Falck.

Aftalen med Falcks dykkertjeneste blev opsagt af kommunen i marts, fordi myndighederne nu kræver, at der skal være fire mand på et dykkerhold. Dette førte næsten til en fordobling af abonnementprisen, hvilket igen førte til at Bornholms Regionskommune trak opgaven hjem til sig selv.

Det betyder blandt andet at Bornholms Brandvæsen ikke længere har adgang til Falcks dykkerbil, og at Falcks ansatte på Bornholm nu varetager brandslukning, kran- og ambulancekørsel, samt autohjælp. 

Svagheden ved den nye ordning er, at dykkerberedskabet nu skal komme fra København eller et andet beredskab ovre. Københavs Kommune har imidlertid ingen forpligtelser udover søer og nære kystområder, oplyser Kim Riis. 

Hvis der ligger nogen på bunden af havn, og man er 100 procent sikker på, at vedkommende er omkommet, er det fremover politiets opgave at bjærge vedkommende.

 

Udstyret forsinket

I overgangsperioden fra marts og frem til nu har Beredskabsstyrelsen haft ansvaret for alt redningsarbejde til havs og andre steder, hvor der er vand.

Det har aldrig været planen, at der skulle gå et halvt år til den nye ordning trådte i kraft.

– Jeg vil skyde på, at vi har omkring 20 brandmænd i Rønne og Nexø som har taget uddannelsen, og det er sådan set længe siden, de gjorde det, siger Kim Riis, vagthavende indsatsleder hos Bornholms Brandvæsen.

– Vi har klar været klar længe. Vi har bare haft det samme problem som alle andre, vi har ventet på udstyr, som har været forsinket.

Nu er de bornholmske brandmænd, hvoraf langt de fleste er frivllige, udstyret med våddragter, svømmefødder, snorkel og tovværk, så de kan arbejde i områder, hvor der er mole eller strand.

Det er fortsat Falck, der står for det kommunale brandvæsen i Nexø og Rønne.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT