Ny jordemoder: Fra hektiske Hvidovre til rolige Bornholm

Ny jordemoder: Fra hektiske Hvidovre til rolige Bornholm
Dorte Dahl, jordemoder på Bornholms hospital. Billede: Katrine Westh Sørensen
NYHED | ABONNENT | 12. JUL 2024 • 11:38
NYHED | ABONNENT
12. JUL 2024 • 11:38

Efter 17 år som jordemoder i København, har Dorte Dahl valgt at finde tilbage til glæden ved patientkontakten på Bornholms Hospitals fødegang.

Dorte Dahl er jordemoder på Bornholms Hospital. Hun er netop startet i sin stilling den 1. juli efter at have arbejdet som jordemoder i mange år i København. Hun har blandt andet været chefjordemoder og leder de sidste 17 år på Hvidovre hospital, men nu skulle der ske noget nyt. Nu pendler hun fast til Bornholm en uge ad gangen, hvorefter hun har en uges pause hjemme i København. Hun har en gang før arbejdet på Bornholm, i et halvårligt vikariat.

– Jeg var her i et vikariat da jeg havde orlov fra min stilling som chefjordmoder på Hvidovre hospital, og blev simpelthen så forelsket i Bornholm og det her sted, fortæller Dorte Dahl.

Dorte Dahl savnede at have med de fødende at gøre og at arbejde med den faglighed, som hun oprindeligt er uddannet til som jordemoder.

– Vi er tre der pendler, og seks fastboende jordemødre. Det er vores team af jordemødre her på Bornholm.

Hvordan er det at komme fra Hvidovre Hospital og til Bornholms Hospital?

– Det er svært at sammenligne. På større fødesteder har man specialiserede afdelinger og forskellige faggrupper. Her på Bornholm er selve arbejdet bredere, på den måde at man egentlig både varetage hele svangeromsorgen, og det der så ellers er uddelegeret på større fødesteder så som oprydning og klargøring, det gør vi selv her. Så på den måde synes jeg ikke, at der er mindre travlt her. Det er bare en anden måde at arbejde på. Det er en måde som jeg synes, er dejlig. Jeg kan godt lide det.

Turistsæsonen rammer fødegangen

Hvordan ser sommersæsonen ud på fødegangen?

– Det er sådan, at hvis vi kigger på fødsler generelt, så er der flere fødsler om sommeren. Vi ved ikke helt hvorfor, men det kan muligvis have noget at gøre med planlægning fra forældre, som ønsker at få sommerbørn. Det kan være en faktor. Lige præcis i år har vi på Bornholm ikke flere fødsler i løbet af sommeren end normalt, lyder det fra Dorte Dahl.

På fødegangen er der to faktorer som spiller ind, i løbet af sommeren.

– For det første har personalet på fødegangen ret til tre uger sommerferie, som alt sammen skal koordineres. Og for det andet kommer der mange turister til øen, som vi også skal tage os af. Vi varetager hele graviditetsområdet, så vi kan få henvendelser fra kvinder som er tidligt i graviditeten, og helt op til terminen.

Dorte Dahl fortæller, at det typisk er gåture på de Bornholmske klipper, som kan gøre at de kontakter jordemødrene på fødegangen.

– Måske har de været ude og gået på klipperne eller noget lignende, som er udvandt for dem, og efterfølgende oplever de smerter, eller en tyngde-fornemmelse i underlivet.

– Det kan også være at de er faldet eller er utrygge. Det kan også være nogen, der er længere henne og lige pludselig ikke synes, de mærker den lille så meget som de plejer. Der er også nogen der tager herover, og som måske kommer fra en travl hverdag. Og nu har de pludselig tid til at mærke rigtigt efter, om de nu oplever lige så meget aktivitet. Nu er de egentlig på ferie, og så har de tiden til at mærke efter på en anden måde.

Sammenfaldet mellem forårssæsonen for personalet og de mange ekstra turister på øen gør altså, at jordemødrene på fødegangen må løbe lidt ekstra stærkt i sommersæsonen.

– Man kan måske sige, at vi burde måske være lidt flere på vagt om sommeren, da der er flere turister på øen. Det er jo en lidt anden ø om sommeren end det er om vinteren. Det er vi dog normalt ikke. Så resultatet er vi egentlig, at vi kan godt mærke, at vi har en lille smule mere travlt om sommeren.

Når jordemødrene uden for sæsonen tager imod de gravide, er det typisk kvinder som de i forvejen kender og hvis forløb de har fulgt siden graviditetens begyndelse. Men om sommeren kan turister med andre journalsystemer end det danske, skabe en ekstra arbejdsbyrde. Det er nemlig i høj grad vigtigt for jordemødrenes arbejde, at de har kendskab til den gravides historik.

– Der kan sagtens komme turister fra udlandet, det kan være tyskere, svenskere og alt muligt andet der kommer til Bornholm. De turister har dog et helt andet journalsystem, end vi har i Danmark. Det er en smule mere kompliceret, fordi det er vigtig for os i den aktuelle undersøgelse at vurdere, hvad der ligger forud. Har der været noget i løbet af graviditeten som vi skal være opmærksomme på. Så det stiller helt klart nogle krav til at få patienterne i tale i forhold til eventuelle risikofaktorer. Der kan også være en sproglig barriere nogle gange, som gør at processen er lidt anderledes.

Kan sprogbarrieren være et problem?

– Det er jo en situation som vi er vant til. Vi er vant til ret hurtigt at etablere en kontakt. Det er noget af det som jordemødre i virkeligheden er allerbedst til. Hurtigt at få etableret en tillid og god kontakt til de enkelte patienter. Og at få dem til at fortælle om deres graviditetsforløb, og måske et tidligere forløb, som kunne være relevant i situationen.

Var turistsæsonen lige så tydelig i Hvidovre som den er på Bornholm?

– Nej, jeg synes, at Bornholm er et særtilfælde. Jeg kan ikke huske, at turister på samme måde har spillet en stor rolle i Hvidovre, som det gør på Bornholm. Altså der er Bornholm virkelig et feriested med mange turister om sommeren. Og det er jo superdejligt, men det gør også, at det er et lidt andet arbejde med patienterne, når det ikke er nogen, vi selv har haft i jordemoderkonsultationen.

Dorte Dahl har flere gange studset over, at nogle gravide tager på ferie på Bornholm overraskende tæt på deres terminsdato. Af og til resulterer det nemlig i, at de gravide går i fødsel lidt før tid og ender med at føde på Bornholm.

Oplever I at turister føder her på Bornholm mens de er på ferie?

– Ja det oplever vi ind imellem. Så lyder det fra de fødende, ”Der kommer en sommerbaby. Ej, det havde vi da ikke lige planlagt, men det gik jo alligevel rigtig fint. I er jo så søde her på Bornholm, og det har været en god oplevelse” og så skal vi selvfølgelig sammen finde ud af, hvordan de får transporteret sig tilbage, fordi det har jo ikke været planen.

Hvad ville du anbefale de gravide turister at overveje, før de rejser til Bornholm?

– Men man skal bare være indstillet på, at der er jo nogen, der føder en uge eller flere før tid. Det man siger er jo faktisk, at fra tre uger før terminen og to uger efter, er man inden for normalområdet. Så man kan ikke altid regne med nødvendigvis at gå tiden ud.

Stor tillid til fødegangen på Bornholm

Dorte Dahl oplever en stor glæde og tryghed blandt de fastboende gravide. De har et helt andet bånd til hospitalet, end hun oplevede i sin tid på Hvidovre hospital.

– Alt tyder på at Bornholmerne er glade for deres hospital, og er trygge ved os. Jeg oplever faktisk også, at Bornholmerne generelt kender os som jordemødre. Og det er uvant, når man som jeg kommer fra et stort fødested med mere end 150 jordemødre. Så kommer man herover, hvor de gravide faktisk kender navnene på alle 10 jordmøder. Det synes jeg, vidner om en særlig tilknytning og en særlig tryghed og tillid.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT