Nu afsiger Arbejdsretten sin kendelse i lufthavnskonflikt

Nu afsiger Arbejdsretten sin kendelse i lufthavnskonflikt
Det er uvist, hvornår der igen kommer aktivitet her i lufthavnen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 29. AUG 2022 • 14:52
NYHED | ABONNENT
29. AUG 2022 • 14:52

Tillidsrepræsentant fra 3F vil ikke spå om, hvorvidt lufthavnsmedarbejderne vender tilbage til arbejdet.

Det har allerede haft omfattende konsekvenser, at medarbejderne i Bornholms Lufthavn i fredags besluttede at nedlægge arbejdet. At det ikke har været muligt at flyve til og fra Bornholm har ud over de helt almindelige flypassagerer påvirket både patienter på Bornholms Hospital og behandlingspersonale, som skal til og fra øen.

Ikke mindst er arbejdskonflikten også skyld i, at det store topmøde, hvor en række europæiske statsledere med statsminister Mette Frederiksen og EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen i spidsen på Bornholm skulle diskutere klima og grøn energi, i stedet er blevet flyttet til Marienborg.

Hvilke konsekvenser, der kommer på tale for de medarbejdere, der har nedlagt arbejdet, åbenbarer Arbejdsretten over for parterne ved et møde, som er påbegyndt mandag klokken 14.30, oplyser tillidsrepræsentanten for 3F-medarbejderne Christina Lintrup til Tidende.

Bornholms Lufthavn er statsejet og hører dermed under Trafikstyrelsen, og medarbejderne fik efter et mæglingsmøde mellem Medarbejder-og Kompetencestyrelsen og Fagbevægelsens Hovedorganisation lørdag påbud om at genoptage arbejdet hurtigst muligt, hvilket dog ikke skete.

Søndag eftermiddag bekræftede Christina Lintrup så, at der ikke havde været nogen forhandlinger mellem parterne, og at Trafikstyrelsen havde afvist at mødes på grund af den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse.

Her mandag erkender tillidsrepræsentanten da også, at der altså er tale om en overenskomstmæssigt set ulovlig arbejdsnedlæggelse.

Hun oplyser, at forbundet er i Arbejdsretten, som klokken 14.30 skulle afgive sin kendelse.

– Så må vi høre, hvad den siger.

Ingen diskussion

Hvad kan der så ske?

– Det må vi tage efterfølgende, siger hun.

– Jeg får en melding fra vores forhandler, og så skal medarbejderne snakke tingene igennem.

Christina Lintrup har tidligere oplyst, at medarbejderne kæmper for en højere løn, og at deres løn er lavere end i andre lufthavne. Hun ønsker dog ikke at sætte hverken præcise tal eller procenter på.

Og hvad kan Arbejdsretten beslutte?

– Det er jo en ulovlig arbejdsnedlæggelse, siger hun.

– Det er der ingen diskussion om. Så det er bare spørgsmålet, om vi får en skærpet bod for det. Det vil sige en bod, som er højere end den, vi får nu.

Har du et bud på, om en skærpet bod vil betyde, at medarbejderne beslutter at gå i arbejde?

– Nej. Den tager vi, når Arbejdsretten har talt.

Hvor mange medarbejdere er det, den her konflikt påvirker i Bornholms Lufthavn?

– Vi er omkring 20 medarbejdere, siger tillidsrepræsentanten.