Nedpaknings-lørdag erstattede den lokale søndag

Nedpaknings-lørdag erstattede den lokale søndag
Regn og paraplyer spændte ben for udsynet og formentlig også antallet af deltagere ved lørdagens store koncert med Andreas Odbjerg. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 18. JUN 2023 • 18:00
NYHED | ABONNENT
18. JUN 2023 • 18:00

I år er der ikke nogen søndag på Folkemødet. Det førte til, at en del stande blev rømmet i løbet af lørdag eftermiddag.

Var man på jagt efter gode input, sin fagforening eller en lækker sandwich, så var der lidt mindre af det hele lørdag aften, hvor bassen dog stadig dunkede højt i Allinge by, og hvor de lokale restauranter på Havnegade havde nok at se til.

Telte med aktivitet var der allerede fra lørdag eftermiddag længere imellem - særligt i yderområderne, hvor brochurer, bannere, bænke og teknik blev pakket ned længe inden de første dråber vand ramte den tørre jord.

Da masserne hen på aftenen marcherede mod hovedscenen for at høre borgmesterens tale, som efter sigende skete et kvarter tidligere end varslet, og senere en af tidens helt store danske popmusikere, Andreas Odbjerg, lyste en storskærm op med budskabet "Tak for i år. Vi ses i 2024" underskrevet Venstre.

Med den markante placering, partiet havde råd til, lykkedes det sammen med regnen at dræbe enhver tilbageværende Folkemøde-stemning.

Den flade lørdagsstemning skyldes formentlig dels regnen, men måske også at den ellers lidt flade søndag er afskaffet, og derfor indfinder nedpakningsstemningen sig allerede lørdag. Det mener i hvert fald flere af brugerne på Tidendes facebookside, hvor vi har spurgt bornholmerne, om de savner søndagen på Folkemødet.

Savner ikke søndagen

Ja, svarer i hvert fald Joanna Rønne Matulewicz. Hun skriver, at det plejede at være så hyggeligt om søndagen, hvor der var lidt færre mennesker.

– Desværre var der også mange, der pakkede sammen om søndagen. I år var der så mange, der allerede pakkede sammen lørdag over middag. Virkelig ærgerligt, skriver hun.

Hun bakkes op af Selina Munch-Petersen, som mener, at man ved at fjerne søndagen har skubbet nedpakningen til lørdag.

– Det burde være sådan, at det først var tilladt at pakke ned søndag, så alle kunne kunne få den fulde glæde af Folkemødet, skriver hun.

Hun begrunder foreslaget med, at det for de fleste almindelige mennesker er mere attraktivt at tage på Folkemøde om lørdagen, hvor der ikke er et arbejde, der skal passes.

– Ved at afskaffe søndagen, bliver det mere en festival for eliten, end en festival for folket, slutter hun sin kommentar, som har fået et tocifret antal likes.

Mens flere er glade for, at arrangementet varer tre dage i stedet for fire, så mener Pernille Møller Seierup, at man skulle have tænkt mere på den almindelige dansker, da man valgte at skære i antallet af dage.

– Hvis det er "folket", man ønsker skal deltage, burde man have fjernet en dag i starten i stedet, skriver hun.

Det fremgår dog af de fleste kommentarer, at det ikke nødvendigvis er afskaffelsen af søndagen folk er trætte af, men snarere det faktum, at det tager pusten ud af lørdagens program.

– Ikke søndagen i sig selv, men man har rykket nedpakningsstemningen til lørdag aften fra søndag, så ved at fjerne søndagen bliver lørdagen lidt ødelagt, skriver Willy Tommy Frendrup, mens Michael Andersen også skriver, at han ikke savner søndagen.

– Men lørdag aften skal der være mere "gang" i. Alt lukkede jo nærmest ved 21 tiden og det var umuligt bare at få en kop kaffe.

Flere kommenterer dog, at de ikke savner søndagen, mens en enkelt skriver:

– Kunne være sjovt at høre folk, der bor i Allinge og omegn...

Vil arbejde på en endnu bedre lørdag

Der bliver heller ikke nogen søndag næste år. Det oplyser Folkemødets kommunikationschef, Pelle Nybirk.

Han er bekendt med, at nogle af arrangørerne pakkede ned for tidligt, men det høje besøgstal taget i betragtning, mener han ikke, at der er belæg for at sige, at det ikke var en succesfuld lørdag.

– Vi har aldrig haft så mange mennesker om lørdagen, men der er selvfølgelig fordele og ulemper ved det. Der er jo mange tusinde mennesker, der skal hjem, og det kan de ikke komme på samme tid, så det er uundgåeligt, at der er nogen, der tager hjem lørdag aften.

At Folkemøde ikke er for folket, mener han ikke man kan konkludere, for der har været rigtig mange folk både torsdag, fredag og lørdag.

– Vi vil selvfølgelig arbejde på at få gjort lørdagen endnu bedre, og på at få fastholdt arrangørerne lidt længere, så det bliver et brag af en afslutning, fortæller han.