Mønstergård vil sadle om: Denne niche bliver fremtiden

Mønstergård vil sadle om: Denne niche bliver fremtiden
Thor Kure har i foråret haft travlt med at sørge for, at alle indhegninger var i orden, inden kreaturerne kunne blive sat ud for at udføre naturpleje på især nogle af Naturstyrelsens arealer. Foto: Holger Larsen
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT | 12. JUN 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT
12. JUN 2022 • 05:30

Med en naturnationalpark på vej vil Mønstergård sadle om og udnytte beliggenheden i et naturmæssigt smørhul.

 

– Hvis vi kan få lov til det, bliver det med agroturisme som overskrift, mens vi vil fastholde de metoder, vi bruger i dag med regenerativ dyrkning, holistisk afgræsning og forhåbentlig naturpleje, siger Thor Kure om et generationsskifte, som så småt er i gang på Mønstergård i Østermarie.

Thor Kure fylder 70 år i december og er begyndt på et generationsskifte til sønnen Mathias.

– Vi har et pilotprojekt i gang, som hedder Under Canvas Bornholm, hvor turister kan leje sig ind i nogle luksustelte. Gæster kan købe grillkød og burgerboller, lavet af på korn fra gården. Det skal være noget unikt, og vi prøver at køre med nogle af de højeste miljøcertificeringer, siger Thor Kure.

LAG-Bornholm støtter projektet på Mønstergård med tilskud til blandt andet indkøb af saunaer og vildmarksbade.

En mavepuster

Thor Kure forklarer, at projektet skal ses i lyset af, at Mønstergård har den enestående fuglelokalitet Ølene som nabo og kan se frem til snart at få en naturnationalpark i Almindingen som næsten-nabo. Det mener man kan tiltrække turister kombineret med den fred og ro, man kan finde langt ude på landet.

– Naturnationalparkerne bliver i hele landet på bekostning af naturnært landbrug og skovbrug. Jeg er ikke modstander af naturnationalparken, men må bare erkende, at det bliver en mavepuster for os, når der ikke bliver behov for den naturpleje, vi udfører i netop det område. Til gengæld vil det være godt for agroturismen, siger Thor Kure,

Han tilføjer, at forventningen faktisk er, at Mønstergårds hovedindtægt fremover kan komme til at ligge i turismen.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.