Lukas og Eskil vasker din bil på abonnement - og de skal nok blive rige en dag

Lukas og Eskil vasker din bil på abonnement - og de skal nok blive rige en dag
Lukas Frandsen(tv) og Eskil Rasmussen(th) vasker biler på abonnement. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Torsdag 31. august 2023 • 05:30
ERHVERV | Torsdag 31. august 2023 • 05:30

Lukas Frandsen og Eskil Rasmussen har startet virksomhed sammen. De drømmer om at få jackpot i iværksætter-lotteriet, og de stopper ikke, før de rammer noget, der virker.

22-årige Lukas Frandsen fra Rønne har altid vidst, at han ikke skulle gå i skole. Det er seks-syv år siden, han gik ud af folkeskolen, da Tidende møder ham i en sofa i Rønne for at tale om han og kammeraten Eskil Rasmussens virksomhed.

Skulle man sige, at man var iværksætter uden at sige, at man var iværksætter, så kunne man gøre det ved at give interview til lokalpressen i netop denne lejlighed; indrettet med en kæmpe sofa, sofabord og kaffe på kanden, og med blandt andet en stor sandsæk hængende fra loftet, boksehandsker, et kradsetræ til en kat og en redt seng i baggrunden udgør rammerne et klassisk svar på den trend i al sin multifunktionalitet.

Men nok om rummets indretning - og tilbage til Lukas Frandsen, som altid har vidst, at han ikke skulle have en klassisk uddannelse.

– Jeg har altid haft et lidt negativt syn på skolen - desværre - og jeg har tænkt, at det fik jeg ikke brug for. Det skulle nok gå uden, fortæller han.

Ved siden af ham sidder forretningspartneren, 21-årige Eskil Rasmussen. Han har gået på HF og tænkte egentlig, at han skulle være pædagog.

Selvom de begge er vokset op i Rønne, og de kun bor to minutter fra hinanden, så mødte de to først hinanden for to år siden til aftensmad hos Lukas Frandsens familie. Hans søster havde sin nye kæreste Eskil med hjem, han virkede som en kanon fyr, de to begyndte at spille golf, og resten er historie, som man siger.

– Vi var bare meget den samme person, og så pludselig startede vi en marketing-virksomhed sammen tilbage i november, fortæller de to.

For Lukas Frandsen var det kulminationen på mange tanker, han havde gjort sig om, hvordan han kunne få sit gå-på-mod til at gøre det ud for uddannelsen.

– Jeg kunne jo godt se, at nu startede alle de andre på uddannelser, nogle af dem startede på fine jobs, og jeg startede ude i Rema 1000. Så jeg gik og tænkte over, hvad jeg kunne gøre med de midler, jeg har. Jeg fandt ud af, at marketing var et rimelig sultent marked på daværende tidspunkt, og så startede vi virksomheden op.

Det betød, at planen om at blive pædagog trådte i baggrunden hos Eskil Rasmussen.

– Da Lukas fik øjnene op for alt det her markedsføring, og vi startede virksomhed sammen, så vidste jeg bare, at det er det her, jeg skal - iværksætteri og entreprenørskab. Det er mega spændende, fortæller han.

CVR-nummeret blev oprettet, og de to unge mænd ejede nu marketingvirksomheden Mercoda ved siden af deres fuldtidsjobs som hjemmehjælpere. Det sidste besluttede de sig dog for at slippe i februar for at gå helhjertet ind i iværksætteriet.

– Men lige på marketingfronten havde vi svært ved at finde kunder, så vi begyndte at lede i vores netværk efter folk, vi kunne lave marketing for, og så mødte vi nogen på den anden side af vandet, som vi fik et større partnerskab op at køre med, og det kører stadig super godt, fortæller de to.

Partnerskabet betyder, at de to har gjort virksomheden til et anpartsselskab (aps), og så har de solgt 20 procent til to forskellige investorer, mens de selv hver ejer 30 procent.

– Og så har vi taget søndagsvagter i hjemmeplejen for at få det til at løbe rundt og have noget at leve for, forklarer de.

Deres oplevelse er, at iværksætteriet er et tillidsspil, og især i starten er det en læringsproces, hvor det er svært at tjene penge.


 

Projekt nummer to

Det er imidlertid ikke meget mere end en måned siden, Eskil Rasmussen var til en fødselsdag, der skabte grobund for vennernes næste projekt.

– Jeg sad og spiste noget lækker brunch, og så kiggede jeg ud af vinduet og så en gammel mand, der var ved at vaske sin bil. Det så enormt tilfredsstillende ud, og der fik jeg ideen til vores næste projekt.

Næste dag begyndte han at lave hjemmeside, Instagram og Facebook, og efter en uge var Bilvask Bornholm en realitet.

– Vi har rengjort biler før, så det er ligesom en passion, vi har haft, men vi havde ikke lige set, at det kunne være en virksomhed, forklarer han.

– Og vi har savnet at komme ud og lave noget. Alt det her marketing var meget på computeren, og vi er begge to nogle gutter med krudt i røven, så vi prøvede at tænke på noget, vi kunne komme ud at lave - noget fysisk arbejde. Og så kunne vi se, at bilvask ikke var et særlig mættet marked på Bornholm, supplerer Lukas Frandsen.

På adressen i Rønne vasker de derfor biler både udvendig og indvendig. Det næste step er at skaffe en firmabil, så de kan komme ud til folk og vaske biler hvor som helst og når som helst.

– Det ligner, at vi i næste måned har etableret en firmabil, så vi kan komme ud til kunderne i stedet for, at de skal komme til os.

– En af vores store ambitioner er at komme ud til erhvervslivet. Vi har begge arbejdet i hjemmeplejen i lidt over et år og kørt rundt i biler, som sjældent bliver vasket, så vi har selvfølgelig kontaktet dem for at spørge, om de er interesserede i et samarbejde, men det er kommunen, så det er lidt kompliceret.

Når de vasker biler, får de to brændt noget energi af, og i modsætning til marketing-virksomheden kommer de ud og møder folk i virkeligheden.

– Det er fedt, at vi mødes med kunderne, som kommer med deres biler, og vi siger høfligt hej og sådan noget. Så bilvasken er mere personlig, og vi håber, at det kan give os noget mere omtale på Bornholm, siger Eskil Rasmussen.

Og det er da også en fordel, at man har marketingløsningerne lige ved hånden, når man skal starte en ny virksomhed - for selvom der er efterspørgsel på en god bilvask, så kræver det stadig, at kunderne ved, at man findes, og at man gør det godt.

– Vi skal stadig ud og lede efter kunderne - sådan er det. Det er bare svært. Men Eskil er rigtig skarp til at skabe en tillid, allerede inden vi har mødt kunden, og det har vi brug for, for at folk ikke tænker, at vi bare er to unge drenge, der skal tjene en hurtig mønt. Det er vi ikke. Vi vil gerne noget større med det, forklarer Lukas Frandsen.

De forventer, at bilvaskefirmaet er selvkørende indenfor et til to år, og mens det var skræmmende at sige jobbet i hjemmeplejen op og leve af en "meget tør månedsløn", så kan de allerede nu se, at Bilvask Bornholm går så fint, at udgifterne til begge firmaer er ved at være dækket - så mangler de bare direktørlønnen.

Algoritmer og hurtige penge

Der er flere andre unge, der har kontaktet Eskil Rasmussen og Lukas Frandsen for at få tips til, hvordan de kan gøre det samme, som de har gjort. Men hvorfor vil nutidens unge ikke møde på arbejde, tage hjem og få en fast løn hver måned, som generationer før dem ellers har haft stor succes med?

Spørger man Eskil Rasmussen, gætter han på, at det har noget med algoritmer at gøre.

– Jeg får mange input på internettet, om at man som ung skal tjene penge, og at det kan gå hurtigt. Jeg får annoncer om online mentorforløb kastet i ansigtet, og når du ser det hver dag, så begynder du også at tænke, at der er tusindvis af unge mennesker, der har startet egen virksomhed uden en uddannelse, og så kan jeg vel også.

Og så er der ikke så meget tålmodighed derude. Mange vil gerne være rige hurtigt, gætter de samstemmende.

– Folk lader sig fortælle, at pengene nærmest triller ind af sig selv, så snart man starter et firma. Men så får man en kedelig oplevelse, når man først starter. Det er i hvert fald det, vi oplevede.

De indrømmer gerne, at de tænkte, at det ville være nemme og hurtigt tjente penge at starte en virksomhed, men allerede efter et par måneder fandt de ud af, at sådan fungerer iværksætterlivet ikke.

– Man skal sgu arbejde hårdt for det. Det er mange timer og mange måneder, vi kører det her uden at hive en eneste krone ud.

For Lukas Frandsen har det langt henad vejen drejet sig om, at han ikke har kunnet se andre valgmuligheder, nu hvor skoler og studie var valgt fra.

– Jeg har ikke papir på noget, så jeg er nødt til at gå ud og vise, at jeg kan noget. Starte fra bunden selv, bygge det op og styre mit eget.

Han vil hellere være sin egen chef i et dårligt kørende firma, end han vil arbejde i et godt kørende firma, forklarer han med et skævt smil.

– Alt det arbejde, jeg lægger her, ryger lige ned i min lomme, og firmaet kører udelukkende efter, hvad vi lægger i det, forklarer han passioneret.

– Lægger vi en uge med 80 timer, så bliver der rykket rigtig rigtig meget. Giver vi kun 20 timer, så står det lidt stille, og sådan er det at være selvstændig.

Guru eller konkursrytter?

Guldet for enden af regnbuen er der, det er de overbeviste om. Og de er klar til at lægge de mange år og det hårde arbejde, det kræver at få fat i det. De er nemlig sikre på, at hvis de bliver ved og holder sammen, så skal de nok ramme rigtigt en dag med en af deres mange ideer.

– Jo længere vi bliver ved, jo bedre bliver vores netværk. Vi vil gerne have noget forskelligt på Bornholm, men vi vil helt sikkert også flytte over på et tidspunkt og udvide vores netværk der også.

De to har ingen intention om at give op - heller ikke selvom der skal gå nogle år og nogle fejlslagne forsøg, før de finder den rigtige formel til succes.

– Der skal rigtig rigtig mange konkurser til, før vi giver op. Hvis vi bliver erklæret uegnede til at drive forretning i Danmark, så må vi selvfølgelig lægge os fladt ned, griner Lukas Frandsen.

– Danmark er et perfekt sted at starte. Det kan næsten ikke gå galt, og hvis du går konkurs, så er der så mange hjælpemidler, at man altid bare kan starte op igen. Så vi bliver ved, indtil vi har ramt den, som man siger.

– Og oveni hatten er vi jo et Aps, så vi hæfter ikke personligt for noget.

Nu lyder I lidt som nogen, der kunne blive ... hvad hedder det nu?

– Guruer?

Haha nej - jeg tænkte mere på konkursryttere. Hvad nu hvis det ikke lykkes for jer?

– Ej. Der tror jeg, det er godt, vi er fra Bornholm. Vi kommer fra en stille og rolig opvækst, og vi har gode familier og selvindsigt, mener Lukas Frandsen.

– Ja, vi er nok lidt for stolte til at blive sådan nogle personer. Vi har for meget selvindsigt og selverkendelse, medgiver Eskil Rasmussen.

Om og om igen

Nu hvor det er slået fast, at drømmen ikke nødvendigvis er en masse konkurser, er det på sin plads at tale om, hvad den så er for et par unge mænd, der ikke virker til at sætte grænser for sig selv og deres visioner.

– Drømmen er, at vi om måske 20 år har mellem 10 og 30 underfirmaer, som allesammen er selvstyret af unge iværksættere som os selv, som gerne vil noget mere end bare at arbejde fra ni til 17, og som kan se lyset i at være selvstændige. Som vil mere end det helt basale, firkantede liv, forklarer Lukas Frandsen.

På sigt vil de to trække sig tilbage fra det konkrete fysiske arbejde og ansætte unge gutter af samme kaliber som dem selv til at vaske biler, og hvad de ellers finder på at drive virksomhed på.

– Det er tanken, at vores virksomhed Mercoda skal have en masse subbrands - altså en masse selvkørende underfirmaer, hvor vi skal lave alt det administrative og så finde nogle unge drenge, der minder om os selv til at køre og lave arbejdet, forklarer Eskil Rasmussen.

De vil gerne sælge en stor del af det, de til den tid ejer, fra - og måske sælge 50 procent af en virksomhed til en ny ung iværksætter, der kan få sit eget, og som kan bruge stifterne som sparringspartnere og medejere.

– Og så bare gøre det om og om igen. Det er det der med at gøre en forskel. Det der med at være iværksætter - det kunne være så fedt, siger Eskil Rasmussen.

– Det ér så fedt, korrigerer Lukas Frandsen med et smil.

De to er nemlig allerede iværksættere med fuld fart på, og selvom Løvens Hule ikke lige er det næste, de drømmer om, så har de naturligvis allerede tænkt tanken.

– Vi har gjort os nogle tanker, og vi har nogle ting i kanonen, som kan skydes af. Men i Løvens Hule skal man have et produkt med, og det kræver en stor startkapital, så nu må vi lige se. Vi skal lige have Mercoda og bilvasken selvkørende, og så begynder vi på det næste.




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT