Lodsejer fik besøg af Energinet: En kamp der er svær at kæmpe

Lodsejer fik besøg af Energinet: En kamp der er svær at kæmpe
Energinet har tidligere udført prøveboringer på Sydbornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Fredag 17. marts 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
ERHVERV | Fredag 17. marts 2023 • 05:30

Energinet besøgte torsdag en række lodsejere, der ejer jord, hvor energiøens landanlæg skal ligge. En af dem var Jørn Ole Sonne. Han glædede sig ikke til besøget.

Torsdag først på eftermiddagen var Jørn Ole Sonne på Søndre Landevej syd for Lobbæk ikke i det bedste humør.

Godt tre timer senere ville det banke på hans dør. Det vidste han. Og han vidste også godt, hvem han så skulle lukke ind.

Mændene og kvinderne udenfor ville være fra Energinet. Og de ville banke på hans dør, fordi Energinet vil ekspropriere hans jord. For jorden ligger der, hvor energiøens landanlæg skal ligge.

– Det kunne jeg holde et langt foredrag om. Men det gavner jo nok ikke noget, siger Jørn Ole Sonne.

– Det her har været planlagt i mange år af nogle af Danmarks stærkeste lobbyister. Så vi er ude i en kamp, der er meget svær at kæmpe.

Plan om træer fik nej

Det er ikke fordi Jørn Ole Sonne ejer særlig meget jord. Fire en halv hektar med juletræer og læhegnsbeplantning. Hans problem er, at de ligger, hvor de gør.

– Jeg blev ringet op af Energinet i torsdags. Det var deres anvarlige for aftaler. Han sagde, at de gerne ville komme og fortælle om planerne næste torsdag, altså i dag. Og så bliver planerne så offentliggjort på mandag, siger Jørn Ole Sonne.

Først og fremmest kæmper han med at acceptere, at de hidtidige planer for området bare kan blive verfet til side. Jørn Ole Sonne har selv haft sine planer med de fire en halv hektar jord. Og ikke alle de planer har han fået lov til at realisere. Heller ikke selvom det er hans jord.

– Jeg ville gerne plante nogle træer, og det kunne jeg ikke komme til. Det fik jeg afslag på, fordi det skulle være åbent land og ikke var et skovrejsningsområde, fortæller Jørn Ole Sonne.

– Jeg har lige siddet og læst gamle kommuneplaner fra Aakirkeby Kommunes tid. Der står jo, at området her er udlagt som åbent land. Det er så utrolig ringe og uigennemtænkt. Tænk hvis man havde handlet med omtanke, siger han.

"Man" betyder her politikerne. Nutidens politikere. Efterfølgerne til dem, der vedtog en plan, der betød, at han ikke kunne komme til at plante træer.

– Tænk hvis vores lokale politikere havde taget det her seriøst. Så kunne vi måske have afværget det her skidt, som vi står i, og have planlagt efter bornholmske forhold, siger Jørn Ole Sonne.

Accept eller retssag

Selv fik han nej, men det regner han ikke med, at Energinet også vil komme ud for. Eller nogen af de andre aktører, der måske gerne vil slå sig ned ved landanlægget og al den megen overskudsvarme.

– Man får et anlæg, som man bare vil lade vokse. Der bliver bare kørt derudaf, og "vi skal lige koble det her og det her på". Og skidt med de erhvervsaktører, der er i området, og skidt med hvad der tidligere er blevet besluttet. Vi er oppe mod nogen, der ønsker at afvikle noget, som man har hæget om i generationer, siger Jørn Ole Sonne.

Han har ikke kun læst op på gamle planer fra Aakirkeby Kommune. Ekspropriationsloven af 4. juni 1964 med senere ændringer har han også haft fremme og studeret. Det hjalp heller ikke på humøret.

– Vores position er svag. Der er jo nogle standardtakster, når staten vil ekspropriere. Og er man så ikke tilfreds med dem, kan man føre en retssag, siger Jørn Ole Sonne.

– Når de formentlig ønsker at inddrage vores areal, vil jeg sige, at vi også har noget at handle med. Men jeg er ikke afklaret omkring, hvad vi gør. Jeg er stadig så naiv, at jeg tror, at der kommer en fornuftig løsning for det bornholmske samfund, siger han.

– I første omgang vil jeg finde ud af, hvad de vil, og hvor voldsomt de vil gå til den. Og så må vi tage en vurdering, når vi ved det.

FÅ ABONNEMENT