Landmænd drømmer om at sælge kikærter til restauranter

Landmænd drømmer om at sælge kikærter til restauranter
Kikærter og andre bælgfrugter fra Foods Bornholm kan købes i flere butikker. Nu drømmer producenterne om, at de også kan finde vej til tallerkener på restauranter og i institutioner. Foto: Foods Bornholm
NYHED | ABONNENT | 9. SEP 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. SEP 2023 • 15:30

Foods Bornholm sælger sine planteproteiner i en række lokale butikker og i Torvehallerne i København.

Tænk globalt, handl lokalt. Sådan lød det, da miljøbevægelsen i 1990'erne prøvede at overbevise danskerne om at finde en livsstil, der fordeler jordens ressourcer mere ligeligt, og sådan kan det lyde igen i 2023, når en gruppe lokale fødevareproducenter prøver at overbevise bornholmere om, at de skal bruge lokalt producerede bælgfrugter hjemme i køkkenet.

Inden højsæsonen fandt planteproteiner som kikærter og belugalinser vej til Skafferiet på Gaarden i Melsted, og nu kan nogle af Foods Bornholms bælgfrugter også købes hos lokale brugser og købmænd. Interessen er stor, købelysten lidt mindre.

– Det er ikke sådan, at vi er blevet væltet, desværre. Der er da blevet solgt lidt, og der er masser af opmærksomhed på det, men det går stadig stille og roligt med salget, siger bestyrelsesformand Christian Møller Holm fra Foods Bornholm, der er en samling af 14 producenter af planteproteiner.

På Gaarden har man oplevet en pæn interesse for de nye produkter, som man blandt andet har brugt i sine frokosttilbud.

– Jeg er nok lidt farvet, men det virker, som om vi har snakket med rigtig mange og påvirket rigtig mange, men med den relativt korte salgsperiode, må vi nok erkende, at data er lidt mangelfuld. Når folk er her, har de i forvejen en interesse for noget bornholmsk og fødevarer, og de er sikkert også sultne, siger Mikkel Bach-Jensen, som er daglig leder af Gaarden og sekretariatschef i Gourmet Bornholm.

Den store udfordring

Ifølge Christian Møller Holm og Mikkel Bach-Jensen er der flere udfordringer forbundet med at sælge planteproteiner i form af bælgfrugter på Bornholm, og den helt store er, at mange potentielle kunder ikke ved, hvordan de kan lave mad med dem.

– Det er der, hele udfordringen ligger. Der er rigtig mange, der ikke har brugt de her produkter i deres madlavning før, og som skal til at lære at bruge dem. Når vi snakker med folk, bliver vi mødt af, at de gerne vil have nogle opskrifter, de kan bruge og få med, når de køber et af vores produkter. Det er noget af det, der skal være fokus på, siger Christian Møller Holm.

En anden mulighed kunne være et samarbejde med lokale kokke eller andre samarbejdspartnere, som gerne vil fremhæve Foods Bornholms produkter.

– De kan hjælpe med at få udbredt, hvorfor folk skal købe vores produkter, for de koster alligevel noget mere end det, man kan købe på de billige rækker i supermarkedet. Det er, fordi det er lokalt, det er mere friskt, det smager bedre og klimaaftrykket er mindre. Den historie skal folk tænke over og kende, siger Foods Bornholms bestyrelsesformand.

Udover Bornholm

Selvom Christian Møller Holm gerne havde set, at det gik lidt hurtigere med at få solgt kikærterne og linserne, hæfter Mikkel Bach-Jensen sig ved, at det på kun to år er lykkedes at få produkterne ud i butikker på Bornholm og Torvehallerne i København.

– Når jeg kigger på dem, er jeg ret benovet over, hvor meget de har nået, for de skal trods alt også være landmænd ved siden af. Der er ingen tvivl om, at de ønsker sig en proces, hvor de kan blive dygtigere til at produktudvikle de råvarer, de har lavet, siger han.

For Foods Bornholm er det ikke gjort med privatforbrugere. De vil også gerne have deres planteproteiner ind i institutionskøkkener og restauranter.

– Vi er afhængige af at kunne komme igennem, for vi kan ikke handle direkte med dem på grund af aftaler. Vi arbejder på at komme ud i grossistledet, så vi kan få vores produkter ud i storkøkkener og restauranter. Det er også derude, der er noget mere mængde, hvis vi kan blive brugt i hele landet. Vi skal udover Bornholm, for vi har mange flere linser og kikærter, end der bliver spist på Bornholm, og vi kan producere meget mere end til Bornholm, hvis vi har en afsætning på det, siger Christian Møller Holm.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT