Kirke til salg som håndværkertilbud

Kirke til salg som håndværkertilbud
Var det noget med en kirkebygning? Så kan du få fingrene i Aakirkebys gamle baptistkirke. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 22. SEP 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
22. SEP 2023 • 11:00

Efter 22 år med samme ejer er den gamle baptistkirke i Aakirkeby nu til salg.

Er du på jagt efter en unik bygning med masser af historie, småsprossede vinduer, højt til loftet og et vildnis af en have?

Så er det måske baptistkirken på Svanekegade i Aakirkeby, du søger. Men giv agt - for det ligner et håndværkertilbud, der kræver ben i næsen.

Den markante ejendom, som troner for enden af Damgade og dermed har en central placering i byen blev opkøbt for 160.000 kroner for 22 år siden, da baptistkirken på Bornholm lukkede ned i både Nexø og Aakirkeby og koncentrerede aktiviteterne omkring Rønne.

Dengang drømte Morten Sylvest sammen med en kammerat om at indrette kirken til bolig og café med udeservering og måske noget biograf, fortæller indehaveren, da Tidende ringer. Han har tidligere været bosat i Aakirkeby og kommer der ofte, men for 10 år siden flyttede han til Sjælland, og siden da er planerne stagneret.

Nu markerer en simpel note på døren med teksten "Til salg" og et telefonnummer nemlig, at den særegne ejendom er på markedet igen.

– Der kom nogen helt uopfordret og spurgte, om de måtte købe det og bruge det til noget, og så tænkte jeg, at nu ville jeg sætte det til salg.

Han forestiller sig, at han om en måneds tid vil tage tilbage til Aakirkeby og vise kirken frem for de interesserede, og dermed har han ikke længere håb for selv at få gjort noget ved kirkeprojektet.

– Jeg ville meget gerne have indrettet det, men jeg ved ikke, om jeg får tid og kræfter mere. Og skal man betale for det, hvad skal det så bruges til? Nej, det burde bruges af nogen, der er yngre end mig selv, forklarer han.

Lidt misligholdt

Kirkebygningen er indrettet med kirkesal, og det tæller som værende indrettet til erhverv. Ovenpå er der dog noget mere boligagtigt, i form af en lejlighed, hvor kirketjeneren formentlig har boet i gamle dage. Det oplyser Morten Sylvest.

– Det er lidt misligholdt. Det må jeg sige. Og der har været nogle unge mennesker inde i bygningen bagfra, så der er også nogle smadrede vinduer og sådan noget, forklarer han ærgerligt.

Han har svært ved at give et bud på, hvad kirkebygningen skal koste, for det er ikke hver dag, man får tilbud om at købe en kirke.

– Jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg skal have for det. Det er sådan noget klenodie, man ikke får. Det er jo et håndværkertilbud, men man får noget for pengene, synes jeg.

– Man får et godt byggeri, der skal sættes nye vinduer i og lidt udvendig trappe til venstre for kirken og sådan noget, forklarer han videre.

 


Kirkebygningen er placeret centralt i Aakirkeby, og haven skal lige have en kærlig hånd. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Han mener dog, at hvis man skal udnytte mulighederne, der er i den gamle bygning, så kræver det at man bor på Bornholm. Han håber derfor, at den helt rigtige køber dukker op, som kan se potentialet i bygningen, og som optimalt set ikke vil indrette det til privat bolig - for det egner kirkerummet efter hans mening sig ikke til.

– Måske noget kunst eller et eller andet. Der er også en musiker, der har ringet, og sidste år var det en malerkunstner, der ringede, som ville købe det. Jeg har faktisk allerede hørt fra flere interessante købere, der vil bruge det til interessante ting, fortæller han hemmelighedsfuldt.

Selvom haven ligner et vildnis lige nu, så mener han, at den bare lige skal pløjes op, at græsset skal slåes eller lignende, og så skal det nok blive godt. Han husker haven som værende nydelig i nullerne.

– Man skal også sætte i stand, hvis man køber et almindeligt hus. Så det er jo det samme - her er det bare lidt dårligere, det, du starter med.

Boligen, som ifølge Boliga er 135 kvadratmeter og ligger på en grund på knap 1.000 kvadratmeter, er senest vurderet til 270.000 kroner i ejendomsværdi og knap 150.000 i grundværdi.

Morten Sylvest forestiller sig, at det giver bedst mening at sælge til foråret. Det giver god tid til at snakke med potentielle købere med gode ideer og til at overveje, hvad der er det bedste træk.

– Og det er jo alligevel først til foråret, man kan gå rigtig i gang med at sætte det i stand.