Julemarked kickstarter ny markedshal med streetfood og kunsthåndværk

Julemarked kickstarter ny markedshal med streetfood og kunsthåndværk
Sammen med en række lokale aktører starter Tue Seifert Boeskov nu et julemarked i Tejn Smedeforretnings gamle lokaler på Havnevej i Tejn. Fra foråret er planen, at hallen skal fyldes af streetfood-boder og forskellige kunsthåndværkere. Arkivfoto: Jacob Jepsen.
NYHED | TEJN | ABONNENT | 22. NOV 2021 • 15:30
NYHED | TEJN | ABONNENT
22. NOV 2021 • 15:30

I september flyttede Tejn Smedeforretning ud, nu flytter et julemarked ind. Sammen med en kompagnon er Tue Seifert Boeskov klar til at afprøve sit koncept, hvor streetfood og kunsthåndværk mødes. De starter med en weekend i december, og så åbner de for alvor til sommer.


I slutningen af maj kunne vi i Bornholms Tidende fortælle, at Tue Seifert Boeskov havde købt ejendommen på Havnevej i Tejn, hvor Tejn Smedeforretning tidligere har holdt til.

Siden dengang har han startet et anpartsselskab med en kompagnon, Jakob Broberg Lind, og arbejdet på at finpudse det koncept, der fremover skal leve i de rå smedeforretningslokaler.

De starter med at samle flere aktører fra nordlandet i weekenden 4.-5. december til det, de kalder "Jul i den gamle smedje".

– Det bliver et rigtig julemarked med hygge, samvær, noget godt til ganen og mulighed for at købe forskelligt kunsthåndværk, man kan give i julegave, fortæller Tue Seifert Boeskov.

Måske en tradition

Julemarkedet kommer til at bestå af 10-14 boder. Nogle er madboder, hvor man kan købe mad til at spise med det samme eller til at tage med hjem. Det er fra lokale kendinge som Skipperkroen, Kokkenberg og Brødre Bageri.

I de andre boder kan man købe forskelligt kunsthåndværk og lokalproducerede varer som sæbe, tekstiltryk, glas, trævarer, keramik og akvareller.

Dali' Brugsen i Tejn arrangerer romsmagning, og fotografen Pelle Rink stiller op med sit udstyr, så man kan få taget portrætbilleder.

Tue Seifert Boeskov er glad for den opbakning, som ideen med julemarkedet har fået fra de lokale erhvervsdrivende. Han fortæller, at det meget vel kan blive et tilbagevendende marked, hvis det går efter planen.

– Vi laver julemarkedet, fordi vi gerne vil komme i gang og bidrage med noget til byen, som giver fællesskab og sammenhold. Bliver det en succes i år, så vil vi meget gerne gøre det til en tradition, så nordlandet også har et større julemarked, som vi ser det andre steder på øen, siger han.

Mad til hele familien

Julemarkedet er også en form for test på det koncept, han ønsker at lave fast i lokalerne.

– Det her bliver en prøveballon på dét, vi gerne vil lave fra foråret og henover sommeren, siger han.

Den langsigtede plan er nemlig at lave et marked, hvor man fra påske og for alvor fra Folkemødet og resten af sommeren kan købe streetfood og forskelligt kunsthåndværk, fortæller Tue Seifert Boeskov.

– Vi vil gerne bringe det enkle, uformelle og ikke alt for dyre mad ned på havnen. Der skal gerne være en tre til fire slags forskelligt mad, fordi folk har forskellige ønsker. Hvis man er en familie, er det jo ikke sikkert, man har lyst til den samme, og det skal vi ramme med streetfood-delen. Så skal man selvfølgelig også kunne købe drikkevarer, og så er tanken, at der skal være kunsthåndværkere og åbne værksted. Det må gerne være de lidt mere skæve ting, som man måske ikke ser så meget af i forvejen, siger han.

Tue Seifert Boeskov har allerede lavet en aftale med den lokale kunsthåndværker Iben Birch Bech, der laver tekstiltryk. Hun lejer sig ind i noget af bygningen på Havnevej allerede fra december.

Fiskerihistorie i indretningen

Efter julemarkedet og frem til foråret skal tiden gå med at komme endnu mere på plads i de rå smedeforretningelokaler, fortæller Tue Seifert Boeskov.

– Vi skal bruge vinteren til at blive mere klar på det koncept, som skal køre fra påsken og for alvor fra juni. Det er sådan noget som adgangsforhold og indretning, så det bliver hygeligt i hallen. Og så vil vi gerne trække det lokalhistoriske ind. En af drømmene er at få Tejns historie med fiskeri og den industri, der er og har været på havnen, ind i hallen, siger ha