Hvad skal det koste at bo i Allinge under Folkemødet? Tidende tjekker

Hvad skal det koste at bo i Allinge under Folkemødet? Tidende tjekker
Allinge er særdeles attraktiv under Folkemødet. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 22. JUN 2022 • 07:30
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
22. JUN 2022 • 07:30

Tidende forsøger at undersøge, hvad man egentlig skal betale, hvis man vil bo i Allinge under Folkemødet – og hvad man kan få, hvis man bevæger sig længere væk.

I mandags bragte Tidende et interview med tidligere borgmester Winni Grosbøll om stigende overnatningspriser på Bornholm under Folkemødet, hvor hun blandt andet sagde:

– Vi har fundet nogle billigere løsninger, men det er rigtigt, at hvis man bor i Allinge, er det nogle ret høje priser. Det har jeg også hørt.

Tidende delte artiklen på Facebook, og i kommentarsporet var der udbredt ønske om at få nogle konkrete tal på bordet. Hvad koster det at bo i Allinge under Folkemødet? Og hvilke muligheder er der overhovedet, her et år inden Folkemødet 2023?

Det har Tidende nu sat sig for at undersøge.

Det første og oplagte er byens hoteller, men her er ikke meget at komme efter. Søger man på booking.com på perioden 15.-18. juni 2023 for to personer, er der ingen resultater. Det eneste resultat er en hytte nær Rønne, hvor man skal lægge lidt over 4.000 kroner for tre nætter.

Hos Hotel Friheden i Allinge lyder det, at de er mere eller mindre permanent booket til hvert folkemøde, fordi mange af de samme gæster bor der år efter år. De fortæller også, at mange gæster derfor ringer forgæves.

Hos Stammershalle Badehotel er billedet det samme. En søgning på tre overnatninger fra den 15.-18. juni 2023 for to voksne vil vise, at alt er udsolgt. Priserne er dog stadig tilgængelige, og for de hurtige har prisen altså ligget på mellem 3.600 for det billigste, og 7.500 kroner for suiten.

Private udlejninger

Så er der også de private, hvor det bliver rigtig spændende. En hurtig søgning på onlinemarkedet bornholmermarked.dk viser mange forskellige annoncer.

En annonce lyder på "en del af et stuehus ved Allinge", og i beskrivelsen fremgår det, at der fordelt på 64 m2 er fire sovepladser i enkeltsenge, nyt køkken, stue og soveværelse samt badeværelse. Prisen lyder på 10.000 kroner.

En anden mulighed havde været en campingvogn, som også var udbudt. Her opfordrede udlejer mulige lejere til at komme med et bud. Han har fortalt til Tidende, at han ikke fik nogle bud, og at den ikke blev lejet ud. Han tilføjer samtidig, at han ikke havde fastlagt en minimumspris.

I en anden annonce kan man leje et sommerhus lidt uden for Allinge, nemlig i Rø. I annoncen var huset ikke prissat, men udlejer Carsten Hæstrup fortæller til Tidende, at prisen havde været på 7.000 kroner for en uge til 4-6 personer.

– Det var en sygdomsannullering, der gjorde, at det stod tomt. Jeg tror, det hænger sammen med, at færgerne var udsolgt, at det ikke blev udlejet igen, fortæller han.

En anden udlejer tilbyder et helt hus i Hasle, hvor der ikke er angivet en pris. Udlejer oplyser dog til Tidende, at huset ville være lejet ud for 7.000 kroner fra mandag-søndag med plads til 10 personer. Han fortæller, at det ikke blev udlejet.

Kender markedet

Endnu en mulighed er at gå gennem et bureau, som udlejer ferieboliger og sommerhuse. Det gør Sol og Strand Bornholm for eksempel. Allerede her er mange af deres 254 boliger fordelt på øen booket under næste års folkemøde.

– Jeg synes, det er gået ret hurtigt. Men alle årene er de (gæsterne, red.) nærmest ikke taget hjem, før de siger, at de skal have det her næste år, fortæller bureauchef hos Sol og Strand Bornholm Tommi Falk.

Søger man på hele Bornholm på bureauets hjemmeside i perioden 15.-18. juni 2023 for to voksne, dukker der kun ét resultat op. Et hus i Allinge til lige knap 7.000 kroner for tre nætter med plads til seks personer.

Ifølge Tommi Falk er det dog ikke helt retvisende. Mange sommerhusejere har nemlig endnu ikke besluttet sig for, hvornår de vil sætte deres huse til udlejning, og de fleste sommerhusejere udlejer kun deres sommerhuse på ugentlig basis. Hvis man derfor følger hans anvisning og retter søgningen til den 11.-18. juni 2023 er der pludselig 71 ledige boliger, hvoraf tre er i Allinge: Et hus med fem sengepladser for lidt over 18.000 kroner, et hus med tre sengepladser for 8.500 kroner og fire sengepladser for knap 11.400 kroner.

Hvem fastsætter priserne?

– Vi har vores ejerrådgiver, Per, som i de sidste 20 år har været bureauchef her, og altså må siges at kende markedet på Bornholm. Han kommer med et forslag, og der kan så være en forhandling med ejer, fortæller Tommi Falk og tilføjer:

– Vi prøver ikke at ligge i toppen af markedet prismæssigt, men vi vil heller ikke være i bunden.

Fair priser

Generelt mener han, at priserne under Folkemødet på hele Bornholm er fair i forhold til udbud og efterspørgsel.

– Vi har masser huse til 3-5.000 kroner. Man skal bare bevæge sig ud på øen. Jeg har læst, der har været lidt dårlig offentlig transport i år, men det er jo også det første år efter corona.

– Når den årlige diskussion om priserne, og om det overhovedet skal være på Bornholm, starter, plejer jeg at linke til ledige hoteller og airbnb's og huse fra de forskellige selskaber. Hvad kan man få rundt omkring på øen? Fire sengepladser til 2.500. Det er ikke, fordi der ikke er gode og billige steder at være.

Han fortæller, at Sol og Strand tidligere er blevet kontaktet med ønsket om leje af et hus for en 10-årig periode for "en ret høj pris". Men det sagde de nej til, blandt andet fordi de ikke kan binde sommerhusejerne op på sådan en aftale, og fordi det går imod det, Sol og Strand står for med sådan en aftale, afslutter Tommi Falk.

Konklusionen må være, at der altså i år har været muligheder for overnatning både i og uden for Allinge, som ikke er blevet benyttet i varierende prislejer.