Højere løn fik flere til at søge sosu-vejen

NYHED | ABONNENT | 6. MAJ 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. MAJ 2022 • 10:30

Tilbud om voksenelevløn til unge mellem 18 og 25 år har fået flere i aldersgruppen til at søge ind på en sosu-uddannelse. Nu bliver der holdt øje med frafaldet og optaget i år og næste år, inden tilbuddet eventuelt gøres permanent.

 

Hvordan får man flere til at vælge en uddannelse og et job inden for social- og sundhedsområdet? Det spørgsmål stillede regionskommunen sig selv i efteråret, da der 14 dage før ansøgningsfristen i december 2021 kun var fem, der havde søgt ind til studiestart i januar 2022. Svaret blev et tilbud om voksenelevløn til unge mellem 18 og 25 år.

Umiddelbart ser initiativet ud til at have virket. I hvert fald vurderer kommunen, tilbuddet om voksenelevløn og efterfølgende medieomtale er en væsentlig årsag til det fine optag af elever på de to grundforløb til henholdsvis sosu-hjælper og -assistent i januar i år.

I januar 2021 begyndte syv elever mellem 18 og 25 år på grundforløb 2 til sosu-hjælperuddannelsen. Et år senere er 14 af 30 studerende mellem 18 og 25 år. På grundforløb 2 til sosu-assistentuddannelsen er antallet af studerende i aldersklassen steget fra syv til ni af i alt 23 studerende. Tilbuddet om voksenelevløn har derfor umiddelbart haft størst effekt på søgning til sosu-hjælperuddannelsen, fremgår det af en orientering til social- og sundhedsudvalget.

Nødvendigt at se på frafald

Baggrunden for at tilbyde voksenelevløn er, at Bornholm står overfor betydelige rekrutteringsproblemer på ældre- og sundhedsområdet, herunder også vanskeligheder med at rekruttere elever til sosu-uddannelserne. De mindre ungdomsårgange har gjort det stadig sværere at rekruttere unge under 25 år til uddannelserne.

Om initiativet har haft den ønskede effekt, er endnu for tidligt at sige. For at kunne vurdere, om det i sidste ende resulterer i flere uddannede sosu-medarbejdere, er det nødvendigt også at se på frafaldet under uddannelsen. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, om effekten holder over flere år, eller om en stor søgning et år reducerer antallet af ansøgere kommende år, fremgår det af orienteringen.

Den egentlige effekt af voksenelevlønnen til unge mellem 18 og 25 år kan således tidligst vurderes i begyndelsen af 2023, hvor der vil foreligge data over frafaldet i løbet af 2022 samt oplysninger om omfanget af ansøgere til nye forløb resten af 2022 samt i begyndelsen af 2023.

En forlængelse af tilbuddet til og med 2023 vil ifølge orienteringen være nødvendig, såfremt effekten ønskes afdækket, inden tilbuddet eventuelt gøres permanent.