HK vil have det stoppet: Kunder overfuser ansatte i byggemarkeder

HK vil have det stoppet: Kunder overfuser ansatte i byggemarkeder
I øjeblikket er det ikke altid glade kunder, som kommer til byggemarkederne på Bornholm. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 5. MAJ 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. MAJ 2022 • 05:30

Varerne er blevet dyrere, og der er færre af dem, og det har skabt store frustrationer hos kunderne i byggemarkederne, som lader frustrationerne gå ud over de ansatte, blev der fortalt på HK's årsmøde.

Onsdag aften afviklede fagforbundet HK Hovedstaden Bornholm årsmøde i "Hos Casper" i Bornholms Lufthavn, og her fortalte Bente Madvig Holm i sin årsberetning om nogle grænseoverskridende oplevelser, som nogle af øens ansatte i byggemarkederne har været udsat for på det seneste.

– Inden for handel, når vi snakker byggemarkeder, har der været voldsomme prisstigninger og nedsat vareproduktion på grund af corona. Dette giver mange utilfredse kunder og ind imellem ubehagelige ekspeditioner, fortalte hun.

– Alt sammen på grund af manglende forståelse. Alle er ramt af prisstigninger, sagde hun og pegede på, at det ikke er de ansattes skyld, at priserne stiger, eller at der er mangel på varer.

Der er dog også en anden årsag til kundernes frustration, kunne hun fortælle. Ikke alle byggemarkedskunder er nemlig glade for, at de senest åbnede byggemarkeder har et lidt andet varesortiment.

– Dette giver frustrationer blandt kunder, da de savner et byggemarked med nips til de private, sagde hun og understregede, at trods udfordringerne har det alt i alt været et godt år for de ansatte i byggemarkederne på Bornholm.

Bliv ikke uvenner med tandlægen

Bente Madvig Holm er medlem af det private branchenetværk i den lokale afdeling af HK og arbejder til daglig som tandklinikassistent hos Tandlægeselskabet i Rønne. Derfor har hun et ekstra godt kendskab til tandlægebranchen på Bornholm.

– Inden for tandlægeområdet går det fint, kunne hun fortælle.

– Altså hvis det er fint, at man ikke kan få en tandlæge som tilflytter, eller hvis ens tandlæge lukker ned. Flere klinikker på øen tager ikke imod nye patienter, så bliv endelig ikke uvenner med din tandlæge!, opfordrede Bente Madvig Holm.

Hun pegede desuden på, at et af branchens store ønsker er, at der snart kommer et sundhedshus i Rønne, som skal huse flere forskellige behandlere, læger, kiropraktorer, fysioterapeuter og øjenlæger.

– Der har længe været planer om et sundhedshus, men det går meget langsomt fremad, hvis det overhovedet går fremad.

– Her skal/skulle min klinik i hvert fald have til huse med mange flere klinikrum, end vi har nu, fortalte hun og oplyste, at Tandlægeselskabet pt. har to mobile "klinikvogne" stående ved parkeringspladsen uden for klinikhuset.

Frustration over droppet rådhusprojekt

På HK Hovedstaden Bornholms årsmøde gik også Henrik Marckmann Hansen på talerstolen og afgav årsberetning. Han er fungerende fællestillidsrepræsentant i HK Kommunal på Bornholm og overtog erhvervet den 13. januar 2022, da Karen Lynn Jacobsen meldte ud, at hun ikke ønskede at fortsætte på posten. 

I årsberetningen gav han udtryk for, at han syntes, det er ærgerligt, at det planlagte rådhusprojekt på Snorrebakken blev droppet af det nye flertal i kommunalbestyrelsen.

– Så er der rådhuskabalen. Mange af os havde nok troet, at det var på plads. Der var et supergodt og gennemarbejdet projekt, hvor der var brugt den nødvendige tid til medarbejderinddragelse, sagde han.

– Nu starter vi mere eller mindre helt forfra. I hvert fald i forhold til den usikkerhed og frustration der altid vil opstå, når vi medarbejdere bliver præsenteret for forandringer, som vi ikke kender omfanget af.

– Det er supervigtigt, at vi medarbejdere bliver taget alvorligt og bliver tilstrækkeligt inddraget i processen, når det handler om så væsentlige ændringer på vores arbejdsforhold, som det er, når vi rent faktisk måske skal flyttes til en helt anden adresse, sagde han.

Han henviste til, at der er mange ubesvarede spørgsmål for medarbejderne i sådan en situation, som eksempelvis: Er det storrumskontorer eller enkeltmandskontorer, hvor skal jeg møde, og hvordan skal jeg komme til og fra arbejde, skal jeg købe en bil og hvad så med økonomien, og kan jeg nå at hente mine børn i pasningsordningen.

– Alt i alt er dette med til at øge usikkerheden og frustrationen, konstaterede Henrik Marckmann Hansen, som håber, at medarbejderne igen vil blive inddraget i processen, når et nyt rådhusprojekt skal planlægges.

– Hvis der bliver afsat den fornødne tid til medarbejderinddragelse vil projektet helt sikker også få en langt større succesrate, end hvis det bliver besluttet mere eller mindre uden tilstrækkelig inddragelse. I øjeblikket ved vi ikke ret meget og ser derfor frem til en politisk udmelding, så vi igen har noget at forholde os til, sagde han.

Ros for ansættelse af flere elever

Henrik Marckmann Hansen delte dog også roser ud i sin årsberetning. Især er han glad for, at Bornholms Regionskommune nu øger indsatsen for at løse udfordringerne med manglende arbejdskraft.

Regionskommunen har nemlig besluttet over de næste år at forhøje optaget af administrative elever med fire, så man kommer op på i alt otte nye elever pr. år.

– Det er simpelthen bare flot, sagde han og fortalte, at det på sigt er tanken, at med et større optag af elever kan Bornholms Regionskommune måske imødekomme lidt af den rekrutteringsudfordring, som den vil stå i, når de store årgange om ganske få år ikke står til rådighed på arbejdsmarkedet mere.

Desuden glædede han sig over, at mange HK'ere under coronapandemien har nydt glæde af at kunne arbejde hjemme, men samtidig erkendte han også, at det ikke er alle, som synes godt om det, da de savner det kollegiale samvær.

Han kunne samtidig afsløre, at HK kommunal arbejder på at få lavet nogle generelle regler på området og har i den sammenhæng sat en meget stor undersøgelse blandt medlemmerne omkring hjemmearbejde i gang. Det er et forskningsprojektet i samarbejde mellem DTU og HK Kommunal.

– Det bliver spændende at se, hvordan hjemmearbejde kan blive en del af det kendte og dermed blive et aktiv for alle parter, sagde han.

Seniorbonus skal i voldgiftsretten

Jytte Møller afgav årsberetning som næstformand i det offentlige netværk, som er kommune og stat.

Hun kunne fortælle, at der kom en ny overenskomst den 1. april 2021, som gælder de næste tre år. Denne gang er der tænkt på de unge og nyansatte i staten, for aldersgrænsen på 25 år er fjernet, og karenstiden nedsættes fra 4 til 2 år fra 1. april 2022. Hun opfordrede til, at man tjekker sin lønseddel, hvis man er en af dem, der skal have ændret sin karenstid, for at se om pensionen er korrekt.

I overenskomsten er der også aftalt en lønstigning fra 1. april 2021 til 31. marts 2024. Der er således aftalt en generel lønstigning og udmøntning på i alt 5,05 procent og samlet resultat på 6,75 procent.

– Det er spændende, hvad der sker i de tre år, sagde hun.

Der er også aftalt en seniorbonus, når man fylder 62 år, hvor man kan afholde to fridage om året eller få pengene udbetalt eller indbetale til sin pension. Den ansatte skal senest 1. oktober 2022 give besked om, at seniorbonus ønskes afviklet som seniordage.

Siden overenskomsten blev indgået, er der dog kommet lidt grus i maskineriet, når det kommer til dette punkt. I december 2021 kom der nemlig besked fra HK Stat om, at der er en uenighed om forståelsen af det aftalte om seniorbonus/seniordage fra forliget for overenskomsten fra 2021.

– Det har ikke været muligt, trods en indgående dialog gennem en hel del møder, at opnå enighed mellem parterne, og vi er virkelig ærgerlig over situationen, hvor der er uenighed om et kerneelement i OK21-forliget, fortalte hun og oplyste, at uenigheden skal finde en afklaring efter de sædvanlige spilleregler ved en faglig voldgift.

En anden ting, som Jytte Møller begræder, er, at tre ud af fire HK'ere ifølge en ny undersøgelse har følt sig stressede på arbejde det seneste år.

– 1.100 tillidsvalgte HK`ere mødte frem på en stor stresskonference for at råbe både arbejdsgivere og politikere op, så der bliver handlet på det ødelæggende dårlige psykiske arbejdsmiljø, fortalte Jytte Møller, som selv har et indgående kendskab til udfordringerne med stress hos HK'ere, da hun også er tillidsrepræsentant på Campus Bornholm og bestyrelsesmedlem i HK Stat Hovedstaden.

Medlemmer forsvinder fra HK

Afslutningsvis kom Henrik Marckmann Hansen med en bøn til de fremmødte: Nemlig at holde fast i deres fagforening og få andre med ombord.

– Jeg syntes vi har en stærk og aktiv fagforening, som jeg er stolt over at være en del og vil gøre midt bedste for, at den også fremover vil bestå stærk og aktiv. Vi skal bare huske, at intet er stærkere end det svageste led, og i den sammenhæng er det svage led manglende medlemmer, sagde han og oplyste, at HK, ligesom andre forbund, oplever dalende medlemstal.

– HK´s ledelse arbejder indædt på at vende dette billede, men her tror jeg også, at vi almindelige medlemmer kan gøre vores til at få flere medlemmer. Dette blandt andet ved at være synlige alle de steder, vi kan.

– Så slutteligt vil jeg opfordre alle til at gøre brug af HK’s mange tilbud. Det er selvsagt alle de forskellige uddannelsestilbud HK tilbyder, men også mange at de øvrige tilbud vi har gennem vores medlemskab af HK. For på den måde er vi alle med til at synliggøre HK noget mere.

– Sammen gør vi stærk, sagde han.