Gourmet Bornholm skærer til: Vi har en stram økonomi

Fødevareøens forening bliver slankere og mere fokuseret i fremtiden.
Skal vi fortsætte med 120 kilometer i timen eller bremse op og fokusere på kerneopgaven?
Det var det centrale spørgsmål, da hotel-, restaurations- og fødevareproducentforeningen Gourmet Bornholm tirsdag holdt generalforsamling i Madkulturhuset på Melstedgaard.
– Det handlede meget om, hvad vi skal fokusere på fremover, siger bestyrelsesformand Maria Barslund, da Tidende dagen efter fanger hende på telefonen.
Gourmet Bornholm har eksisteret siden 90erne og har i dag 75 medlemmer. Foreningen, der har base i Madkulturhuset i Melsted, får et lille driftstilskud fra kommunen til at varetage den såkaldte ambassadefunktion i Madkulturhuset. Den funktion vil fortsætte, mens andre aktiviteter stopper, lyder det fra formanden.
Det skyldes blandt andet foreningens behov for at konsolidere. Driftstilskuddet fra kommunen lød i 2023 på 283.000 kroner. Dertil kommer kontingenter, samt indtægter fra events og arrangementer. Dækningsbidraget var i 2023 på 1,7 millioner kroner, mens driftsomkostningerne lå på 1,5 millioner.
– Vi har en stram økonomi, bekræfter Maria Barslund og fortæller, at det netop er en af grundene til, at man i foreningen har taget aktiviteterne op til revision. Det sker i forbindelse med, at sekretariatsleder Mikkel Bach Jensen stopper.
– Vi involverer os i mange projekter og har i flere år ageret sekretariat for Food Bornholm og Bornholms Kulturuge. Det er mange arbejdsopgaver på en lille forenings bord. Derfor stopper vi nu med de opgaver, dels for at få en tydeligere profil, dels for at være der mere for vores medlemmer, fortæller Maria Barslund.
Farvel til seks medlemmer
Fremtiden byder også på en ny struktur i organisationen. Mikkel Bach Jensen har dels fungeret som leder for Bornholms Museum og gaarden, dels været sekretariatsleder for Gourmet Bornholm og Madkulturhuset. I fremtiden bliver Thomas Guldbæk sekretariatsleder for Gourmet Bornholm og Madkulturhuset, mens Skafferiet og ledelsen af gaarden går tilbage til Melstedgaard, der er en del af Bornholms Museum.
Mads Meisner fra Høstet og Maria Barslund var på valg. Mads Meisner stoppede, mens Maria Barslund blev genvalgt som formand.
I forlængelse af at flere bestyrelsesmedlemmer har meldt ud, at de stopper næste år, har foreningen besluttet at udvide bestyrelsen. Det sker blandt andet for at få flere øjne på foreningens arbejde, fortæller Maria Barslund. Nye medlemmer er Morten Borup Carstensen fra restaurantgruppen, samt Allan Senger Svendsen fra Bornholms Andelsmejeri og Line Falk fra Falk Bornholm.
Øvrige medlemmer i bestyrelsen er Ajaja Kofoed fra Melsted Badehotel, Jess Hoffmeyer fra Borngros, Søren Jensen fra Hasle Røgeri, Christian Heide fra Kalas og Jonas Bohn fra Bornholms Ismejeri som suppleant. Hans Hansen er observatør for BLF.
Nye medlemmer af foreningen er Christianshøjkroen og grøntsagsavler Skovfryd. Samtidig blev der sagt farvel til NordSnaps, Bornholms Kildevand, Nettis, Bornholms Bikompagni, Restaurant De 3 tjenere og Plantagen, som er lukket.
AKTIVITETER 2023
I 2023 har foreningen været involveret i en lang række aktiviteter og projekter, der har medvirket til at udbrede kendskabet til Bornholm som fødevareø.
Kokkekonkurrencerne Sol Over Gudhjem og Rising Star
Madmarkedet på Gudhjem Havn og netværksaften, frivilligfesten om lørdagen samt optagelser i Madkulturhuset.
Kulinarisk Ø med i alt 32 arrangementer over tre dage
Madens Folkemøde med producenter og skoler
Folkemødet i Allinge
Morbærdag og Høstmarked på gaarden
Bornholms Kulturuge med arrangementer på gaarden og 14 medlemsevents
Samarbejde med Bornholms Landbrug & Fødevarer om Bæredygtige spisesteder og madoplevelser
PhD Summer School i samarbejde med Københavns Universitet
Sustainable Food Week i Madkulturhuset
Debatmøde i samarbejde med Bornholms Tidende: ”Hvor drømmer vi os hen som fødevareø”
SAMARBEJDER
Gourmet Bornholm samarbejder blandt andet med Bornholms Højskole, Suhrs, Krogerup Højskole, DIIS, og Campus Bornholm, samt Bornholms Efterskole, Østerlars Friskole, Øko Bornholm og BOFA, primært om oplevelser i Madkulturhuset i form af kurser eller undervisning.

NYT JOB
MEST LÆSTE
SPONSOREREDE MEDDELELSER

Soppegjijlle
Festligt måltid, der tidligere blev holdt efter en større slagtning, og hvortil den nærmeste slægt blev inviteret. Man serverede suppe med kødboller og kød med peberrodssauce.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration