Forbud mod udlejning på vej for private

Forbud mod udlejning på vej for private
Populære havne som Svaneke risikere at blive fyldt med både, som i virkeligheden bliver brugt til udlejning i stedet for sejlads, mener regionskommunen. Den vil derfor lukke for privat udlejning i kommunale havne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 8. MAR 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. MAR 2024 • 15:30

Regionskommunen vil forbyde private at leje både på kommunale bådpladser ud. Samtidig vil den udarbejde regler for erhvervsudlejning.

Private bådejere må nok se i øjnene, at det snart er slut med at udleje deres både via Airbnb og lignende platforme, i hvert fald hvis bådene ligger i kommunale havne. Til gengæld ser egentlig erhvervsudlejning ud til at kunne fortsætte.

Det blev udgangen, da natur-, miljø- og planudvalget behandlede en sag, som grundlæggende handler om takstregulativet og takstbladet for regionskommunens havne.

Udgangspunktet for sagen er, at kommunen har observeret, at bådejere lejer deres både i kommunale havne ud. Det medfører ifølge kommunen betydeligt større forbrug af blandt andet strøm og anvendelse af havnens faciliteter, som brugerne ikke betaler for. Derudover medfører udlejningen nogle udfordringer i forhold til sikkerhed og forsikring, mener kommunen. Derfor vil den forhindre denne form for udlejning.

Oplægget til politikerne i natur-, miljø- og planudvalget var at ændre takstregulativet, så det ikke er tilladt at videreudleje både på kommunale bådpladser. Hvis dette observeres, vil det medføre øjeblikkelig opsigelse af bådpladsen for fastliggere, og sejlere med gæstebillet bortvises fra havnen uden forudgående varsel.

Regler for erhvervsudlejning

I udvalget var der delvis opbakning til den model, men kun når det gælder for bådpladser, privatpersoner lejer af kommunen.

Når det gælder erhvervsudlejning, ønsker politikerne, at administrationen udarbejder et oplæg til rammer og takster, som udvalget kan tage stilling til på et senere tidspunkt. Ifølge forperson Helle Munk Ravnborg er der grund til at skelne mellem privat og erhvervsudlejning.

– Der er en virksomhed, der har sat nogle fiskekuttere i stand og har dem liggende i Hasle, og potentielt vil de kunne sejle rundt. Hensigten er, at den slags virksomhed godt kunne være interessant at køre videre, og det er noget, som er mere regulerbart. Der kender man antallet. Problemet er, hvis alle gerne vil tilbyde deres Airbnb-gæster at ligge i Gudhjem, Svaneke, eller hvor det kun kan være, så bliver havnene proppet op af sådan nogle sommerhuse, og det er vi ikke tjent med. Det giver i hvert fald ikke en levende sejlerkultur, siger hun.

På sigt kan der komme flere virksomheder end den, som opererer med base i Hasle. Det kræver både et regelsæt og en konkret vurdering fra sag til sag.

– Vi kender det fra andre byer, hvor der er restauranter og teatre, og det kan være, at nogle af vores havne kan have plads til den slags aktiviteter, siger Helle Munk Ravnborg.

Uden yderligere betaling

For at illustrere problemet er politikerne blevet præsenteret for tre konkrete eksempler på den type udlejning, kommunen arbejder på at forhindre.

Det ene er en fastligger, hvis båd ligger på den tildelte plads i en kommunal havn. Båden har ikke været brugt til sejlads, men har blot ligget i havnen, og bådens ejer annoncerer med udlejning på Airbnb.

En anden bådpladslejer har købt to både og fået tildelt to faste pladser i en kommunal havn. Derudover har vedkommende tilkøbt et Bornholmerkort, der giver mulighed for at lægge til i en anden kommunal havn i op til 14 dage efter gæsteprincippet. Derefter udlejes bådene dels i hjemhavnen og dels i havne, der anses at være populære overnatningssteder. Bådene ligger i havnene det meste af tiden, og ejeren bor ikke på Bornholm, men kommer til øen, når bådene skal flyttes fra en havn til en anden. Der er annonceret med udlejning for begge både via sociale medier.

Endelig har en bådejer med fast plads i en privat havn og tilkøbt Bornholmerkort haft sin båd liggende i en kommunal havn i sommerperioden, hvor båden har været udlejet. Med Bornholmerkort, gæstebillet og leje for fastliggerplads kan man med en kode benytte toilet, bad, vaskemaskine og tørretumbler på havnen, og det er blevet observeret, at disse koder er videregivet til lejerne af bådene, som derfor benytter havnens faciliteter uden yderligere betaling.

På grund af de konkrete sager havde kommunens administration foreslået at afskaffe Bornholmerkort-ordningen, men natur-, miljø- og planudvalget mener, det skal opretholdes i en revideret form.

Socialdemokratiets Karen Lynn Jacobsen afventer sin stillingtagen. Kommunalbestyrelsen træffer den endelige afgørelse.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT