Fiskerformand: 'Nogle må gå fra hus og hjem'

Fiskerformand: 'Nogle må gå fra hus og hjem'
Formand Thomas Thomsen fra Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening forudser, at nogle fiskere må gå fra hus og hjem, hvis Folketinget ikke finder flere penge til at hjælpe dem ud af erhvervet. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 11. FEB 2023 • 11:24
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. FEB 2023 • 11:24

Formand Thomas Thomsen fra Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening er lykkelig på vegne af de fiskere, der nu modtager ophugningsstøtte, men han er ked af, at næsten lige så mange ansøgere ikke får nogen hjælp.


Staten har udpeget de fartøjer, som får del i ophugningsstøtten for torskefiskere i Østersøen. 63 har søgt, 36 lever op til kriterierne, 33 modtager støtte, og af dem er 15 indregistreret på Bornholm.

– Jeg er selvfølgelig lykkelig på de her menneskers vegne, de 33 som nu endelig får ophugning, men hvis vi skal fylde glassene, så er jeg mere ked af det, end jeg er glad, for der er 63, der søger, der er 36, der lever op til kravene, og der er 33, der kan få, siger formand Thomas Thomsen fra Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.

Når han ser, at der er 63, der har søgt, så fortæller det ham meget om tingenes tilstand i Østersøen.

– Der er mange, som ikke tror på en fremtid i fiskeriet, siger de lokale fiskeres formand.

Bornholms og Christiansøs Fiskerforening har søgt på vegne af 23 fartøjer. Thomas Thomsen vurderer, at der derudover er fire-fem lokale fartøjer, der har søgt, men som står uden for foreningen.

– Jeg har set en liste, og der kan jeg se, at der er 15 både ud af de 33, som har R-nummer på stævnen. Det vil sige, at de er tilknyttet Rønne tolddistrikt, siger han.

Han fortæller, at der er 12 af foreningens medlemmer blandt de 15 bornholmske modtagere af ophugningsstøtte.

Uden dårlig samvittighed

Er man ikke blandt modtagerne af ophugningsstøtte, ser fremtiden meget usikker ud, mener Thomas Thomsen.

– Konsekvensen af det her bliver, at nogle må gå fra hus og hjem, hvis vi ikke kan få overbevist nogle politikere om, at det vil være en god idé at finde nogle midler, siger han.

I første omgang mener han, at der skal findes penge til de tre, som lever op til ordningens kriterier, men som ikke modtager den ophugningsstøtte, de har søgt, fordi der ikke er flere penge i den pulje på 50 millioner kroner, Folketinget har sat af.

– Og så synes jeg, at tallet 63 vidner om, at vi må se, om politikerne kan finde midler, så man kan få de tilbageværende ud af fiskeriet også. Jeg ser hr og fru Danmark og alle mulig andre i øjnene og siger det her uden at have dårlig samvittighed, fordi vi fra fiskeriet side har gjort, som man politisk har sagt vi skulle. Vi har ikke fisket over vores kvoter. Det er en situation, vi er bragt i, siger Thomas Thomsen.

Slet ikke i spil

Som årsager nævner han forurening, en stor bestand sæler omkring Bornholm og en kæmpe skarvbestand i den vestlige del af Østersøen.

– Torskebestanden var på vej op efter dykket i 1990'erne, men så kom sælerne, og der er også sket et eller andet med vandet, det siger biologerne også. Hver sommer ser vi de her iltsvindsområder, som bliver større og større. Politisk har man ikke levet op til de vandmiljøplaner, man besluttede for snart 25 år siden. Samtidig fredede man gråsælen uden at lave en buffer for, hvor mange gråsæler, der skulle være. Vi har nogle grønne organisationer, som siger, at der er plads til 100.000 gråsæler i Østersøen, for det har der været en gang, men dengang var der heller ikke otte-ni milliarder mennesker, der skulle brødfødes, siger Thomas Thomsen.

Personligt er han ikke omfattet af den ophugningsordning, som netop er kommet til udbetaling.

– Jeg handlede fartøj for fire år siden, og historikken følger ikke mig, men fartøjet, så jeg kan slet ikke komme i spil til den bornholmerordning, siger han.