Historiske havnebygninger forsvinder i december

Historiske havnebygninger forsvinder i december
Mandag går STM-Entreprise i gang med at rive bygninger ned på Sydhavnen i Rønne, blandt andet den tidligere fredede redningsstation. Stationens port ender hos Columbus i Hasle. Arkivfoto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Lørdag 2. december 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
ERHVERV | Lørdag 2. december 2023 • 11:00

Mandag går man i gang med at rive bygninger ned på Sydhavnen i Rønne. Mange af bygningsmaterialerne bliver genbrugt.

Rønne Havn forandrer sig i disse år, og i næste uge sker der igen synlige ændringer på havnen. Arbejdet med at ændre Sydhavnen fra en fiskerihavn til et projektareal går rigtigt i gang. Det betyder blandt andet, at havnen og dermed byen siger farvel til et par historiske bygninger. Men dele af dem kommer på museum. Som nabo kan man opleve både støj og støv, mens arbejdet foregår.

Med et ønske om en tættere kommunikation med det omkringliggende samfund har havnen udsendt en informationsmail, hvor den fortæller, at arbejdet med de næste faser i udbygningen af Rønne Havn går i gang i begyndelsen af december.

"Vi undgår ikke at genere, når vi skal gennem så stor en udvidelse af havnen. Men det ligger os meget på sinde at gøre, hvad vi kan for at reducere generne og fremfor alt at afstemme forventningerne", skriver havnen i informationsmailen, der er den første af flere, hvor Rønne Havn vil give information om status på udbygningen og fortælle om eventuelle gener, omfang og periode for øget aktivitet i den kommende måned.

Meget bliver genbrugt

Mailen for december handler især om Sydhavnen, hvor arbejdet med at rive bygninger ned begynder mandag. Det betyder, at blandt andet det gamle værft og den tidligere fredede redningsstation forsvinder.

"Som en vigtig del af udbygningen af Rønne Havn skal der skabes plads til 100.000 ekstra kvadratmeter projektareal i Sydhavnen. De mange kvadratmeter vil blive skabt ved blandt andet at nedrive en række bygninger omkring det gamle fiskeribassin samt ved at opfylde bassinet, hvorved vi opnår et større projektareal", fortæller Rønne Havn.

Det er STM-Entreprise fra Klemensker, der står for nedbrydningen af de i alt 15 bygninger og en række skure. En stor del af bygningsmaterialerne vil blive genanvendt og solgt. Blandt andet er det lykkedes STM-Entreprise at genbruge døre, vinduer, porte, træ og isolering fra mange af bygningerne, mens alt jern er blevet solgt. Beton og mursten bliver genanvendt til opbygning af veje på Bornholm, og STM-Entreprise vil også genbruge store dele af tagkonstruktionerne fra de mange bygninger.

Effekter på museum

At mange bygninger bliver revet ned, betyder ikke, at det hele fra Sydhavnen forsvinder. Nogle dele bliver pillet ned og sendt videre til Bådemotorklubben Columbus, der har et lille museum på havnen i Hasle. Det gælder blandt andet porten i redningsstationen og effekter fra det gamle værft, som Bornholms Træbådelaug holdt til i, indtil det flyttede til Nørrekås.

Resten vil blive afleveret på Bofa, og eventuelt forurenet affald vil blive sendt til Fortum i Nyborg, der er eksperter i affaldshåndtering.

STM-Entreprise forventer at være færdige med nedbrydningen af bygninger og skure i Sydhavnen midt i januar. Som nabo vil man opleve, at det vil støje og måske også støve en smule, fortæller Rønne Havn. Byggepladsen på Sydhavnen bliver indhegnet, og en del parkeringspladser på havnen forsvinder, men der vil blive etableret nogle andre pladser på området.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT