Erik køber hele produktionen af en særlig maling

Erik køber hele produktionen af en særlig maling
Toningsmaskinen med alle farverne i dryp og tydelige tegn på brug har mange år på bagen. Den nye toner er i den grå boks bagved, og den styres via computer. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 14. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
14. SEP 2023 • 05:30

Igennem snart 45 år har Karen og Erik Groth haft helsekostbutik og farvehandel i Aakirkebys eget lille center, og her kommer folk forbi fra hele øen.

– Man kan nærmest kalde det et center, smiler Karen Groth, som tager imod i helsekostbutikken, som også er en farvehandel med tapet og tilbehør til billedkunstnere, spanske vine og desuden god olivenolie, som de hvert år køber en palle hjem af, som de sælger videre.

Men ellers er der intet nyt under solen i butikken midt i Aakirkeby, forsikrer hun.

Ægteparret Karen og Erik Groth er den tredje generation, der har butik her, og de nærmer sig de 45 år som aktive erhvervsdrivende i Aakirkeby.

De mange år i butikken, som siden helsekostbutikken i Rønne lukkede ned, er Bornholms eneste deciderede helsekostbutik med et imponerende stort sortiment, har sat deres præg på butikken, som har specialiseret sig i eksempelvis oliemaling, og som det eneste sted på Bornholm - og et af de få steder i Danmark - kan håndtone oliemaling.

– Der er ikke meget sjov ved at stå og trykke på knapper på en computer, forklarer Erik Groth med et glimt i øjet.

Han har haft toneren næsten lige så længe, som han har haft butikken, og da de tilhørende farvepatroner udgik for nogle år siden, sørgede han for at købe rigeligt hjem, så han ikke løber tør lige foreløbig.

Maskinen ligner en slags mekanisk blæksprutte med alverdens farver monteret i en rundkreds klar til at dryppe ned i den udvalgte spand oliemaling - som der i øvrigt heller ikke er særlig mange, der sælger længere.

– Der er mange, der stadig gerne vil have oliemaling, for det er de måske vokset op med, at det er ægte maling, og så får det en lidt mere blank overflade, men det er nok ikke noget, de yngre generationer bruger så meget, erkender han.

432 spande maling

I vinduet står en stabel af helt igennem almindeligt udseende malerbøtter, og Erik Groth peger dem stolt ud, som endnu en af de fremtrædende produkter han sætter en ære i at fortsætte salget af, selvom mange andre er stoppet.

– Jeg er den eneste, der har lige præcis den der murmaling, og det ved jeg, for de producerer den til mig, fortæller han stolt.

Når man har været i branchen i mere end 40 år, så er der nemlig af og til mulighed for at lave nogle særlige aftaler, som han gætter på, at man ikke nødvendigvis kan komme ind fra gaden og bestille.

– Jeg køber en hel produktion, når det er. 432 spande maling - og det har jeg allerede fået lavet to gange i år, for folk elsker den, og de kommer hertil bare for at købe den spand maling, smiler han.

Han nyder, at der kommer kunder ind i butikken fra hele øen, uanset om de er på jagt efter helsekost, papegøjetapet eller en lakspray i en helt specifik farve til at dække en ridse i bilen, og han håber på at køre butikken videre i mange flere år, for der er ingen næste generation til at overtage butikken, hvis han selv og konen en dag beslutter sig for at trække stikket.

– Jamen, hvis vi selv kan få lov til at bestemme, så bliver vi ved, indtil vi bliver gamle, ler han.

De to er trods alt bare 70 og 75 år, og efter kunderne stoppede med at komme fra klokken syv om morgenen, har de indsnævret åbningstiderne til at være fra ni til halv seks hver dag.

– Butikken kommer til at lukke med os. Sådan er det, for der er ingen bank, der vil låne penge til Aakirkeby, og det kan man også se på alle de andre butikker, der lukker.

Han ærgrer sig over, at det er den vej, det går med Aakirkeby, men de to har affundet sig med, at de driver butikken så længe, de vil, og de ser ingen grund til at bekymre sig om fremtiden.