Energistyrelsen: Havbunden er steget i værdi

Energistyrelsen: Havbunden er steget i værdi
Ørsted og CIP har projekter syd og øst for Bornholm i åben dør-ordningen, der nu er sat på pause. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 8. FEB 2023 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED
8. FEB 2023 • 15:30

Når mange private aktører vil etablere vindmøller på havbund, som staten stiller til rådighed gratis, betyder det både, at havbunden stiger i værdi, og at hele arrangementet muligvis strider mod EU-retten, forklarer Energistyrelsen.


Den danske havbund voksede stærkt i værdi i takt med, at det sidste år viste sig, hvor interesserede private virksomheder er i at etablere nye store havvindmølleparker.

Mandagens beslutning om at sætte 33 ansøgninger om nye havvindmølleparker på pause, heraf to i Østersøen ud for Bornholm, er også taget af den grund. Tilsammen handler de om en produktionskapacitet på 23 gigawatt grøn strøm om året.

Og fordi den danske havbund er blevet så værdifuld er det også et reelt spørgsmål, om det er i overensstemmelse med EU-retten, hvis staten forærer havbunden væk til private aktører, sådan som det følger af åben dør-ordningen, der mandag blev lukket midlertidigt ned.

Det siger Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw onsdag til dagbladet Børsen.

– Det er en beslutning, der er truffet af Energistyrelsen i dialog med regeringens statsstøttesekretariat, siger han.

Hvor Energistyrelsen frem til sidste år højst modtog to åben dør-ansøgninger om året, eksploderede interessen i 2022.

Siden april sidste år er der landet hele 54 ansøgninger om tilladelser til havvindprojekter under åben dør-ordningen. Mange af ansøgningerne handler om havarealer, der overlapper hinanden, oplyser Energistyrelsen.

– I efteråret kunne vi se, at det fortsatte, godt nok i mindre omfang, og at der også fra branchens side var interesse for at komme med en eller anden betaling. Og det er en meget klar indikation på, at markedet har ændret sig, og at det, som åben dør-ordningen handler om, det danske havareal, har fået en helt anden værdi, siger Kristoffer Böttzauw til Børsen.

– At noget bliver så værdifuldt, sammenholdt med at arealerne fordeles efter først-til-mølle, betyder, at det muligvis er i strid med EU-retten, siger han også.