Spildevandet fra Rønne-området vil kunne dække behovet til et stort power-to-X-anlæg omkring to gange. Det vil kræve et nyt renseanlæg at fremstille vand, der kan bruges til elektrolyse.
Power-to-X-undersøgelsen er baseret på overskudsstrøm fra Energiø Bornholm og muligheden for, at selskabet, der skal eje vindmølleparkerne, ønsker at gøre brug af muligheden for at sætte flere møller op, end der er kapacitet til i elkablerne til Sjælland og Tyskland – kaldet overplanting.
Udbuddet af energiøens havvindmølleparker bliver skruet sammen på en måde, så energiselskaberne kan tilvælge at udnytte en overkapacitet på op til 0,8 gigawatt. Den ekstra el-kapacitet kan bruges til elektrolyse. I første fase kan man ved at spalte vandatomer (H2O) skabe brint og ilt. Brinten kan herefter raffineres til metanol eller ammoniak eller andre kemiske forbindelser ved at tilføje en ekstra proces, hvor der tilføres henholdsvis kulstof eller kvælstof. Disse brændstoffer kan bruges til skibsfarten og hurtigfærger eller forsyne landbrugsmaskiner og andre tunge køretøjer, som man ikke umiddelbart kan elektrificere. En anden mulighed er, at brinten ikke bearbejdes, men transporteres i rørledninger til Tyskland.
De to hovedscenarier i undersøgelsen er baseret på brintfremstilling med transport til Tyskland og fremstilling af ammoniak i stor skala. Muligheden for at lave metanol, som kræver CO2, skal i de kommende måneder undersøges nærmere. Kulstoffet til metanol kan komme fra det bornholmske biogasanlæg, men på grund af CO2-knaphed på Bornholm vil det ikke være muligt at producere metanol i nær samme mængder som ammoniak eller brint.
Pressemødet sluttede med, at Maja Felicia Bendtsen overrakte første eksemplar af rapporten til Søren Møller Christensen, der er konstitueret direktør i partnerskabet Baltic Energy Island, som på et tidspunkt ”skal overtage opgaven og løbe videre med bolden”.