Elgiganten vil især hente sin omsætning fra nettet, men byens butikker rammes også

Elgiganten vil især hente sin omsætning fra nettet, men byens butikker rammes også
Hvis Elgiganten åbner i en nybygget butik i tilknytning til Vibegårdscentret, vil det ifølge en detailhandelsanalyse især kunne mærkes i butikker i Rønne og Nexø. Den største del af omsætningen vil dog komme fra nethandlen, lyder vurderingen. Pressefoto: Elgiganten
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 23. NOV 2021 • 11:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
23. NOV 2021 • 11:30

Butikken vil hente mere end halvdelen af sin omsætning fra de penge, bornholmske forbrugere aktuelt bruger på nethandel. Lokalt vil især butikker i Rønne miste omsætning.


Det vil trække handel væk fra internettet og ind i butikken, hvis Elgiganten åbner på Bornholm. Det er en af konklusionerne i en detailhandelsanalyse, som er blevet udarbejdet i forbindelse med sagsbehandlingen af en ansøgning om at udvide Vibegårdscentret, så der bliver plads til elektronikkæden.

Det er bygherren selv, der har tilvejebragt den opdaterede analyse af betydningen for den eksisterende detailhandel, hvis Elgiganten åbner en cirka 1.400 kvadratmeter stor butik i umiddelbar tilknytning til Vibegårdscentret. Generelt lyder vurderingen, at butikken vil hente omsætning fra andre egentlige elektronikbutikker og fra butikker med salg af elektronik.

Millioner fra Rønne

Den største del af omsætningen vil ifølge analysen blive hentet fra nethandlen. Det gælder 53 procent, hvilket svarer til cirka 32 millioner kroner. I analysen vurderes det, at vi på Bornholm køber elektronik for i størrelsesordenen 150 millioner kroner om året, og at over halvdelen af forbruget lægges i netbutikker.

Elgiganten vil ifølge analysen også hente en del af sin omsætning fra fysiske butikker udenfor Bornholm. Det drejer sig om cirka otte procent, svarende til fem millioner kroner.

Lokalt på Bornholm vil Elgiganten trække omsætning fra især Rønne og derefter Nexø. Rønnes nuværende butikker vil i alt aflevere 17 millioner kroners omsætning til butikken i Vibegårdscentret, hvis den åbner. Ni millioner kroner vil komme fra butikker i centrum, og de resterende otte millioner vil butikker i resten af Rønne aflevere.

På vej i høring

I Nexø kan butikkerne se frem til en nedgang i omsætningen på cirka seks millioner kroner om året. Endelig vil butikker på resten af Bornholm tilsammen aflevere omsætning for en million kroner, hvis Elgiganten åbner, og detailhandelsanalysen passer.

Regionskommunen har udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg og et forslag til lokalplan, som kan bane vej for Elgiganten. Kommunalbestyrelsen skal på sit møde torsdag tage stilling til, om planforslagene og detailhandelsanalysen skal sendes i offentlig høring i otte uger.

 


Sådan fordeler omsætningen sig – i cirkatal

53 procent fra nethandlen – 32 millioner kroner

14 procent fra Rønne centrum – 9 millioner kroner

13 procent fra resten af Rønne – 8 millioner kroner

10 procent fra Nexø – 6 millioner kroner

8 procent fra butikker udenfor Bornholm – 5 millioner kroner

1 procent fra resten af Bornholm – 1 million kroner